پس از مطالعه، در صورت مفید بودن، این لینک را برای دیگران نیز ارسال نمایید تا آنها نیز از مطالعه آن بهرهمند شوند.
موضوع مقایسه شکایت کیفری و حقوقی در این مقاله توسط وکیل متخصص دادگستری به دقت بررسی خواهد شد و تمامی جوانب آن به طور جزئی تحلیل میگردد. در نظامهای قانونی کشورهای مختلف، برای برخی اعمال که از سوی افراد صورت میپذیرد، مجازاتهای مناسبی در نظر گرفته شده است. به عنوان نمونه، در تمامی جوامع، اقداماتی نظیر قتل، سرقت و تجاوز به عنف به عنوان نقض قوانین تلقی شده و برای آنها مجازاتهای سختی تعیین شده است. نمونه فرم شکایت کیفری نیز در این راستا ارائه خواهد شد.
کاربر گرامی، در صورت نیاز به مشاوره حقوقی متخصص و باتجربه، کلیک نمایید.
تنظیم و ثبت شکایت کیفری
شکایت در برگی که «شکواییه» نام دارد تنظیم می شوند. نیازی به نوشتن شکواییه در برگه های مخصوصی که توسط قوه قضاییه تنظیم شده است نیست، بلکه تنظیم شکواییه در برگه های معمولی نیز بلامانع است. اما طبق قانون، نوشتن موارد ذیل الزامی و ضروریست:
نام و نام خانوادگی، نام پدر، سن، شغل، میزان تحصیلات، وضعیت تاهل، تابعیت، مذهب، شماره شناسنامه، شماره ملی، نشانی دقیق، در صورت لزوم آدرس ایمیل، شماره تلفن ثابت و همراه، کدپستی شاکی
موضوع شکایت، تاریخ و زمان وقوع جرم؛ محل وقوع جرم حادث شده
ضرر وارد شده به مدعی و مورد مطالبه وی
دلائل و ادله وقوع جرم، نام ها و اسامی، مشخصات، آدرس و نشانی شهود و مطلعان در صورت امکان
در صورت امکان و دسترسی مشخصات و نشانی مشتکی عنه یا مظنون
مزایا مشاوره حقوقی و اعزام وکیل به سراسر ایران و جهان را در این قسمت مشاهده کنید:
شروع تحقیقات شکايت کيفري در دادسرا
پس از دریافت شکواییه از سوی شاکی خصوصی، دادستان دستور انجام تحقیقات مقدماتی را صادر می کند. در مرحله تحقیقات مقدماتی، ضابطان دادگستری به جمع آوری اطلاعات و مدارک مربوط به جرم می پردازند.
ضابطان دادگستری در انجام تحقیقات مقدماتی، اختیارات زیر را دارند:
کسب اطلاع از شاکی و متهم
تحقیق از شهود و مطلعان
معاینه محل وقوع جرم
جمع آوری آلات و ادوات جرم
بازجویی از متهم
صدور قرارهای تامین کیفری
در تحقیقات مقدماتی، ضابطان دادگستری باید به این نکته توجه داشته باشند که حقوق متهم را نقض نکنند. به همین دلیل، متهم در تمام مراحل تحقیقات مقدماتی، حق دسترسی به وکیل دارد.
شبکه های اجتماعی ژیوار
|
فرم شکایت به دیوان عالی کشور:
فرم شکایت به دیوان عالی کشورتحقیقات مقدماتی معمولاً ظرف مدت ۲ دو ماه از تاریخ صدور قرار انجام می شود. در صورتی که تحقیقات مقدماتی در این مدت به اتمام نرسد، دادستان می تواند با موافقت رئیس دادسرا، مهلت تحقیقات را تا ۲ ماه دیگر تمدید کند.
پس از پایان تحقیقات مقدماتی، ضابطان دادگستری گزارش خود را به دادستان ارائه میدهند. دادستان پس از بررسی گزارش ضابطان دادگستری، تصمیم میگیرد که آیا قرار منع تعقیب صادر کند یا قرار جلب به دادرسی صادر کند. در صورتی که دادستان قرار منع تعقیب صادر کند، پرونده مختومه می شود. در صورتی که دادستان قرار جلب به دادرسی صادر کند، پرونده به دادگاه کیفری ارسال میشود.
فرم درخواست تماس
☏
شکایت کیفری بهتر است یا حقوقی؟
ما در کل ۲ نوع طرح دعوا داریم که یکی کیفری و دیگری حقوقی است. طرح دعوای حقوقی در مقابل کیفری قرار می گیرد که آن را توضیح دادیم و باید بدانیم موضوعی که می خواهیم به مراجع قضایی ارائه کنیم جنبه کیفری دارد یا حقوقی برای این که نمی توانیم موضوعی که حقوقی است را با شکایت کیفری مطرح کنیم.
نکته دیگر اینکه شکایت کیفری بهتر است یا حقوقی؟ این سوال زمانی مطرح می شود که موضوع ما هم جنبه کیفری داشته باشد و هم جنبه حقوقی. برای مثال؛ عدم پرداحت نفقه از سوی شوهر هم می تواند به صورت کیفری و هم حقوقی طرح شود. حال اینکه کدام بهتر است باید بگوییم:
طرح دعوای حقوقی تشریفات خاص خود را دارد ولی همانگونه که گفتیم شکایت کیفری راحت تر بوده و تشریفات خاصی ندارد.
همچنین حصول نتیجه در شکایت کیفری سریع تر و راحت تر از حقوقی می باشد.
در طرح دعوای حقوقی فرد به مجازات محکوم نمی شود.
صرفاً حکم و دستور به جبران ضرر و زیان چه مادی و چه معنوی در حق او صادر می شود.
این برخی از تفاوت های طرح دعوای حقوقی و کیفری بود که نهایتا فرد خود باید تصمیم بگیرد که کدام یک برای موضوع او بهتر بوده و نتیجه ای که می خواهد را در پی دارد.
شکایت کیفری و عدم انجام تعهد
تعهد یکی از اثار عقود و قراردادها می باشد ولی می تواند خارج قراردادها نیز برای شخصی تعهد ایجاد شود. در مقابل عدم انجام تعهد از سوی شخصی او را ملزم به انجام آن می نمایند که دعوایی حقوقی شمرده شده و با دادخواست طرح می گردد؛ ولی اگر الزام تاثیرگذار نبود می توان نسبت به هر موضوع خاصی شکایت کیفری نمود؛ مثلا اگر شخصی متعهد به ساخت واحدی مسکونی در مقابل پولی که از شما گرفته باشد ولی نه واحد را می سازد و نه پول را پس می دهد در ابتدا از طریق دعوای حقوقی او را ملزم به انجام تعهد می کنید که اگر باز عمل نکرد می توانید در قالب کلاهبرداری از او شکایت کیفری کنید.
چرا گروه وکلای کیفری ژیوار
وکلای کیفری ژیوار مجموعه ای متشکل از وکلای پایه یک دادگستری، قضات بازنشسته و اساتید دانشگاه است.
همچنین 86 درصد پرونده هایی که قبول وکالت کرده اند منجر به نتیجه ای مطلوب بوده است.
رضایت مندی موکلین، ارائه گزارش از روند پرونده، تعهد و مسئولیت پذیری از ویژگیهای وکلای این گروه حقوقی می باشد.
از اینرو، برای مشاوره حقوقی و اعطای وکالت دادگستری به این گروه باتجربه که بعضا بیش از 30 سال سابقه قضایی دارند مراجعه می کنم.
تفاوتهای شکایت کیفری و شکایت حقوقی
نحوه طرح دعوی
یکی از بارزترین تفاوتها میان شکایت کیفری و شکایت حقوقی، در نحوه اقامه دعوی است. در راستای طرح شکایت حقوقی، لازم است که یک دادخواست تنظیم و به مرجع صالح ارائه گردد. در مقابل، برای طرح شکایت کیفری، تنظیم شکواییه الزامی است. به همین دلیل، دعاوی فاقد جنبه کیفری از مسیر شکایت پیگیری نمیشوند. همچنین، در دعاوی کیفری، هزینه دادرسی در تمام موارد یکسان است، در حالی که در دعاوی حقوقی، این هزینه بسته به بهای خواسته متغیر بوده و با افزایش بهای خواسته، هزینه دادرسی نیز به تناسب افزایش مییابد.
مرجع صالح به رسیدگی
هر یک از این دو نوع شکایت، مرجع قضایی خاص خود را دارند. مرجع صالح برای رسیدگی به شکایت کیفری، دادسرا میباشد. در حالی که شکایتهای حقوقی در صلاحیت مراجع قضایی و حقوقی قرار دارند و در این مورد، دادسرا نقشی ندارد.
اسباب طرح دعوی
تفاوت دیگری که میتوان به آن اشاره کرد، اسباب طرح دعوی است. شکایت کیفری بر اساس وقوع عمل مجرمانه و تنظیم شکایتنامه صورت میگیرد. در صورتی که عمل ارتکابی فاقد جنبه کیفری باشد، تنها راه قانونی برای پیگیری، تنظیم شکایت حقوقی میباشد.
نتایج و آثار شکایت
یکی دیگر از تفاوتهای اساسی بین شکایت کیفری و شکایت حقوقی، نتایج و آثار ناشی از این دو نوع شکایت است. در شکایت کیفری، در صورت صدور حکم محکومیت، محکوم علیه ملزم به جبران خسارت خواهد بود و یا به تحمل مجازات قانونی محکوم میگردد. اما در مورد شکایتهای حقوقی، انتظار نتایج مشابه وجود ندارد و آثار آن به جبران خسارت یا احقاق حقوق مربوط میشود، بدون اینکه جنبه کیفری داشته باشد.
نمونه شکایت کیفری نفقه:
شکایت کیفری نفقه
شکایت کیفری تخریب
برای شکایت از جرم تخریب باید شکواییه تنظیم شود و به دفتر خدمات قضایی ارائه بدهیم تا به دادسرای وقوع جرم ارجاع دهند و شکایت مورد بررسی و رسیدگی قرار گیرد. چنانچه پرونده ی مذکور مدعی خصوصی داشته باشد فرد مرتکب می بایست علاوه بر مجازات های بیان شده مطابق جرم صورت گرفته خسارت وارد شده به مالک مال را نیز پرداخت نماید.
نمونه فرم شکایت کیفری کلاهبرداری:
شکایت کیفری چک
دارنده چک در صورت وجود شرایطی میتواند از صادرکننده، به جهت صدور چک بلامحل شکایت کیفری کند. دادسرا در وهله اول به شکایت شاکی رسیدگی کرده و چنانچه در صورت وجود شرایط و تایید عدم پرداخت وجه چک اقدام به صدور کیفرخواست و نهایتا صدور دادنامه در دادگاه کیفری دو نموده، در نتیجه شخص صادرکننده چک بلامحل به مجازات حبس محکوم خواهد شد.
امکان شکایت کیفری چک
چه زمانی امکان شکایت کیفری چک وجود دارد؟
چک باید بدون وعده و به صورت نقد صادر شود. زیرا چک باید همانند اسکناس وسیله پرداخت نقدی باشد. در صورتی که چک دارای وعده باشد، این چک، حقوقی محسوب می شود.
چک بابت تضمین انجام معامله یا انجام تعهد صادر نشده باشد.
چک سفید امضاء صادر نشده باشد. یعنی اینکه صادرکننده بدون قید مبلغ، تاریخ و نام دارنده، فقط چک را امضاء و ارایه کرده باشد.
وصول وجه چک به تحقق شرطی منوط نشده باشد.
چک بابت ربا (بهره) یا معاملات نامشروع صادر نشده باشد.
دارنده چک ظرف ۶ ماه از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت شکایت کند.
نمونه فرم شکواییه کیفری:
نمونه برگه شکایت کیفریشکایت کیفری در شورای حل اختلاف
شکایت کیفری در صورتی توسط شورای حل اختلاف بررسی می شود که:
مجازات قانونی جرم مورد شکایت حداکثر تا ۵ میلیون ریال جزای نقدی است.
در صورتی که جمع مجازات قانونی حبس و جزای نقدی پس از تبدیل حبس به جزای نقدی تا ۵ میلیون ریال گردد.
جرایمی که مجازات قانونی آنها کمتر از ۹۱ روز حبس و یا مجازات تعزیری موضوع تخلفات رانندگی باشد.
مذاکره به منظور ایجاد سازش بین طرفین در امور جزایی که رسیدگی به آن منوط به شکایت شاکی خصوصی بوده و با گذشت وی تعقیب موقوف می گردد که با ارجاع پرونده به شورا از سوی دادسرا صورت می گیرد.
در سایت قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران رأي وحدت رويه شماره ۸۲۸ هيأت عمومي ديوان عالي كشور در خصوص عدم شمول جهات رد دادرس به صرف شكايت كيفري از قاضي رسيدگي كننده
مصوب ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
شکایت کیفری کلاهبرداری
جرم کلاهبرداری جزو آن دسته از جرائمی است که امروزه و در عصر حاضر گریبان گیر افراد زیادی در جامعه شده است. جرم کلاهبرداری در لغت به معنای بردن مال دیگری به وسیله اعمال متقلبانه ای است که موجب فریب قربانی می گردد. آن چه که جرم کلاهبرداری را از سایر جرائم متمایز می سازد، این است که قربانی مال خود را با رضایت به مجرم می دهد. یکی از مهم ترین مواردی که می بایست در ثبت شکایت بدان اشاره نمایید، نحوه و چگونگی انجام فعل و عملیات متقلبانه و میزان و رقم مال برده شده از فرد شاکی می باشد.
پس از ثبت شکواییه بر اساس محل وقوع جرم، پرونده به دادسرای مربوطه ارجاع داده شده و در شعبه بازپرسی مشخص شده، مراحل تحقیقات اولیه شروع می شود. در صورتی که ادله شاکی برای متهم نمودن شخص، به اندازه باشد، قاضی با قید وثیقه، قرار محکومیت را صادر می نماید. در صورتی که پرونده به دادگاه ارجاع داده شود، قاضی با شنیدن دفاعیات متهم و نیز ادله شاکی هم چنین نظر باز پرس پرونده، رای خود را صادر می نماید.
با توجه به اهمیت روند رسیدگی به پرونده های کیفری که برای مرتکبین آن در قانون مجازات تعیین شده است. بهتر است قبل از هر اقدام در دفاع از خود در دعاوی کیفری از مشاوره و وکالت وکیل کیفری بهره مند شوید تا در وقت و هزینه صرفه جویی شود و حق و حقوق شخص ضایع نشود. سؤالات و مشکلات حقوقی درمورد پرونده های کیفری را در تمام ساعات شبانه روز حتی ایام تعطیل با وکیل پایه یک دادگستری وکلای کیفری ژیوار مطرح نمایید تا در کوتاهترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشند.
شکایت همزمان در راستای امور کیفری و حقوقی
در صورت طرح شکایت بهطور همزمان در حوزههای کیفری و حقوقی، امکان پیگیری را از طریق یکی از دو مسیر مستقل خواهید داشت. بر اساس اصول قانونی، این دو مسیر به طور کامل از یکدیگر تفکیک شده و هیچگونه ارتباطی بین آنها وجود ندارد. با این حال، در صورتی که موضوع دعوا به گونهای باشد که هر دو مسیر را شامل گردد، این امکان وجود دارد که بهطور همزمان هم از طریق شکایت کیفری و هم از طریق شکایت حقوقی اقدام نمایید. بهعنوان مثال، در مورد چک میتوان گفت که شما میتوانید از طریق شکایت حقوقی نسبت به توقیف اموال صادرکننده چک اقدام کنید، همچنین میتوانید از طریق شکایت کیفری به دلیل صدور چک بلامحل از وی شکایت کنید.
جمع بندی
در خصوص انتخاب بین طرح شکایت کیفری و حقوقی، ضروری است که آثار و تبعات هر یک به دقت بررسی شود تا بهترین گزینه برای شما مشخص گردد. به طور کلی، مواردی که دارای جنبه مجرمانه هستند، معمولاً نیازمند طرح شکایت کیفری میباشند. با این وجود، امکان اقدام برای جبران خسارتهای ناشی از جرم از طریق دعوای حقوقی نیز وجود دارد، اما در این حالت نمیتوان به طور همزمان شکایت کیفری را نیز مطرح نمود.
در دعاوی حقوقی، روند رسیدگی به مراتب پیچیدهتر از شکایات کیفری است و این امر نیازمند مشاوره و حمایت حقوقی متخصصین وکلای حرفهای، از جمله گروه وکلای ژیوار، میباشد. در مقابل، شکایت کیفری معمولاً روندی سادهتر و سریعتر دارد. در دعاوی حقوقی، طرف مقابل تنها ملزم به جبران خسارات مادی و معنوی است و مجازاتی برای وی در نظر گرفته نمیشود؛ در حالی که در شکایت کیفری، فرد متهم ممکن است به مجازات تعیینشده محکوم گردد. ضمن اینکه در شکایت کیفری، امکان جلب متهم وجود دارد اما در دعاوی حقوقی این مورد صدق نمیکند.
لذا با در نظر گرفتن موارد فوق، انتخاب نوع شکایت باید با توجه به موضوع درخواست و شرایط خاص پرونده انجام شود و در این زمینه، مشاوره با گروه وکلای ژیوار میتواند به شما در اتخاذ تصمیم مناسب کمک کند.
سوالات متداول
این سوال زمانی مطرح می شود که موضوع ما هم جنبه کیفری داشته باشد و هم جنبه حقوقی. برای مثال؛ عدم پرداحت نفقه از سوی شوهر هم می تواند به صورت کیفری و هم حقوقی طرح شود.
تعهد یکی از اثار عقود و قراردادها می باشد ولی می تواند خارج قراردادها نیز برای شخصی تعهد ایجاد شود. در مقابل عدم انجام تعهد از سوی شخصی او را ملزم به انجام آن می نمایند که دعوایی حقوقی شمرده شده و با دادخواست طرح می گردد؛ ولی اگر الزام تاثیرگذار نبود می توان نسبت به هر موضوع خاصی شکایت کیفری نمود؛ مثلا اگر شخصی متعهد به ساخت واحدی مسکونی در مقابل پولی که از شما گرفته باشد ولی نه واحد را می سازد و نه پول را پس می دهد در ابتدا از طریق دعوای حقوقی او را ملزم به انجام تعهد می کنید که اگر باز عمل نکرد می توانید در قالب کلاهبرداری از او شکایت کیفری کنید.
نظرات ارزشمند شما به ما کمک میکند تا خدمات خود را در زمینه شکایت کیفری بهتر است یا حقوقی بهبود بخشیم. لطفاً تجربه خود را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.
بدون دیدگاه