امروزه با توجه به گسترش و افزایش حجم مبادلات تجاری و غیر آن، استفاده از چک در بین مردم با مشاغل گوناگون افزایش بسیاری پیدا کرده است. استفاده از چک بدون آگاهی از قوانین و مقررات مربوط به صدور و وصول چک از بانک می تواند به صورت ناخواسته شما را درگیر آثار و تبعات حقوقی بسیاری نماید که علاوه بر زیان ها و خسارت های مادی، وقت و انرژی شما را هم به هدر بدهد. به همین دلیل بهتر است قبل از صدور چک یا اخذ چک از دیگری به عنوان دارنده چک به خصوص چک هایی که با مبالغ بالا صادر می شوند، آشنایی مختصری با قوانین و مقررات مربوط به صدور چک داشته باشید.
- وکیل چک کیست؟
- وظایف وکیل چک چیست؟
- انواع چک کدام اند؟
- مزایا استخدام وکیل چک چیست؟
- وکیل چک صیادی چه وظایفی بر عهده دارد؟
وکلای پایه یک کیفری که در زمینه طرح دعاوی مربوط به چک تخصص ویژه دارند، و وکیل چک نامیده می شوند و به روزترین اطلاعات حقوقی لازم درباره چک را در اختیار شما قرار می دهند. برای آشنایی دقیق تر و کسب اطلاعات منطبق با شرایط خود می توانید با یک وکیل چک متخصص و باتجربه در این زمینه مشورت کنید. گروه وکلای ژیوار بهترین وکیل چک در هر شهر را برای مشاوره حضوری یا تلفنی به شما معرفی می کنند.
انواع چک چیست؟
انواع چک چیست؟ در ابتدا بهتر است بدانیم چک به عنوان یک سند تجاری رایج دارای چه انواعی است. چک در حقوق ایران بر اساس ماده 1 قانون صدور چک دارای 4 نوع زیر است:
- چک عادی، چکی است که اشخاص عهده بانک ها به حساب جاری خود صادر می کنند و دارنده آن تضمینی جزء اعتبار صادرکننده آن ندارد.
- چک تایید شده، چک یاست که اشخاص عهده بانک ها به حساب جاری خود صادر و توسط بانک محال علیه پرداخت وجه آن تایید می شود.
- چک تضمین شده، چکی است که توسط بانک به عهده همان بانک به درخواست مشتری صادر و پرداخت وجه آن توسط بانک تضمین می شود.
- چک مسافرتی، چکی است که توسط بانک صادر و وجه آن در هر یک از شعب آن بانک توسط نمایندگان و کارگزاران آن پرداخت می گردد.
در خصوص مشاوره و یا اعطای وکالت کلیک کنید.
وکیل چک کیست؟
وکیل چک به وکیل پایه یکی گفته می شود که نسبت به مقررات حقوقی و کیفری حاکم بر هر یک از انواع چک که در بالا توضیح داده شد، دارای تسلط و تجربه در طرح دعوا در مراجع قضایی یا ثبتی است. وکیل چک از یک سو باید به دلیل ابعاد حقوقی چکی که صادر شده است بر حقوق تجارت و قواعد کلی موجود در قانون تجارت که بر کلیه اسناد تجاری از جمله انواع چک حاکم است، مسلط باشد و از سوی دیگر به دلیل آنکه چک در برخی از موارد می تواند جنبه کیفری پیدا کند و منجر به اعمال مجازات نسبت به صادر کننده آن شود، باید دارای تسلط کامل بر مواد کیفری قانون صدور چک و اصول و قواعد کلی حقوق کیفری باشد که بر کلیه جرایم از جمله جرایم مربوط به چک حکم فرما هستند.
به همین دلیل دعاوی مربوط به چک دعاوی ای هستند که نمی توان ماهیت آن ها را به طور مشخص تعیین کرد زیرا از ابعاد مختلف می توان نسبت به آن ها اقدام حقوقی انجام داد و وکیل متخصص در این دعاوی یعنی وکیل چک باید به طور ویژه و تخصصی در طرح این دعاوی فعالیت کرده و تجربه و سابقه کافی داشته باشد.
مزایای استخدام وکیل چک
مزایای استخدام وکیل چک در این بخش بررسی می گردد. در قسمت قبل گفتیم که دعاوی مربوط به چک دارای ابعاد حقوقی، ثبتی و کیفری هستند که تشخیص اینکه اقدام قانونی درست و نتیجه بخش درباره هر چک باید از زاویه کدام جنبه قانونی چک انجام شود، کار آسانی نیست. این امر کاملا در حیطه تخصص وکیل پایه یک خبره در دعاوی چک یعنی وکیل چک است.
برای مثال ممکن است بدون آنکه بدانید چکی که به عنوان دارنده در اختیار دارید می تواند از طریق اداره ثبت وصول شود، با طرح دعوای حقوقی در محاکم قضایی و پرداخت هزینه برای دادخواست و ابطال تمبر مالیاتی هزینه ای غیرلازم به خودتان تحمیل کنید و حتی وصول وجه چک را هم به تاخیر بیاندازید. به همین دلیل استخدام وکیل چک باعث می شود در هزینه و وقت خود صرفه جویی کنید و علاوه بر همه این ها در نهایت نتیجه بهتری هم از صرف این وقت و هزینه برای پیگیری قانونی کسب نمایید.
وظایف وکیل چک
وظایف وکیل چک چیست؟ وکیل چک مانند تمام وکلای دیگر باید در مشاوره ابتدایی به مراجع خود که قصد دارد او را به عنوان وکیل چک در پرونده خود انتخاب کند، تصویر روشنی از اقدامات حقوقی ای که باید انجام دهد ارائه دهد و او را به طور واقع بینانه از حقوق خود برای وصول چک از مراجع قانونی و یا تعقیب کیفری در صورت وجود وصف کیفری چک آگاه کند. وکیل چک باید بر اساس نیاز و خواست موکل خود اقدام به وصول چک و یا طرح هر دعوای دیگر که بر اساس قانون می توان آن را طرح کرد نماید.
بعد از بررسی نوع چک، ویژگی های آن و خواست اصلی موکل نسبت به آن چک، وکیل چک به نیابت از موکل اقدامات لازم را که می تواند مراجعه به اداره ثبت برای وصول وجه چک، طرح دعوا در دادگاه حقوقی و یا طرح شکایت کیفری در داسرا باشد را انجام می دهد. علاوه بر این، وکیل چک باید در حفظ اسرار موکل خود که به موجب انجام وکالت از آن ها مطلع می شود نهایت دقت و رازپوشی را اعمال کند.
وکیل چک صیادی و قانون جدید صدور چک
منظور از چک صیادی چکی است که از سامانه صیاد یعنی سامانه صدور یکپارچه چک و زیر نظر مستقیم بانک مرکزی صادر می شود. بر اساس قانون جدید صدور چک، صدور چک تنها از طریق سامانه صیاد صورت می گیرد و تمام چک هایی که صادر می شوند باید در این سامانه ثبت شده و به تایید بانک مرکزی برسند. با ثبت صدور چک در این سامانه، یک شماره منحصر به فرد برای آن ایجاد می شود که دارنده چک می تواند به راحتی آن را در این سامانه استعلام کند و از اعتبار و عدم سوء پیشینه صادر کننده آن در رابطه با صدور چک اطمینان یابد. وکیل چک صیادی وکیلی است که در رابطه با قواعد و مقررات حقوقی مربوط به کار با سامانه صیاد به شما مشاوره می دهد.
در این بخش در باب وکیل چک صیادی و قانون جدید صدور چک صحبت شده است.
ویژگی های چک کیفری
چک می تواند واجد ابعاد حقوقی، ثبتی و کیفری باشد. بنابراین اگر شرایط خاصی در متن چک و خارج از آن رعایت شده باشد می توان وصول وجه چک را علاوه بر دادگاه های حقوقی در دادگاه های کیفری و اداره ثبت هم از طریق وکیل چک پیگیری نمود. برای آنکه یک چک از لحاظ کیفری قابل شکایت باشد باید ویژگی های به خصوصی داشته باشد. حق شکایت کیفری از چک مخصوص اولین دارنده چک است و فقط علیه خود صادر کننده قابل طرح است.
اولین ویژگی برای آنکه یک چک از لحاظ کیفری قابل پیگیری باشد این است که آن چک بدون وعده باشد. بنابراین از صدور چک بلامحلی که وعده داشته باشد و اصطلاحا چک روز نباشد نمی توان شکایت کرد. علاوه بر این، اگر چک مشروط یا بابت تضمین صادر شده باشد هم قابلیت شکایت کیفری نخواهد داشت. بنابراین برای مثال چکی که مستاجر برای تضمین تعهد خود برای پرداخت اجاره بها در حین قرارداد اجاره می دهد چون چک تضمینی محسوب می شود نمی تواند مورد شکایت کیفری قرار بگیرد. برای شکایت آنکه حق شکایت کیفری از چک محفوظ بماند دارنده باید ظرف شش ماه از تاریخ چک آن را به بانک ارائه کند و گواهی عدم پرداخت بگیرد و ظرف شش ماه از صدور گواهی پرداخت هم در دادگاه کیفری طرح دعوا کند. در صورتی که این مواعد رعایت نشود، شکایت کیفری مسموع نخواهد بود. برای شکایت کیفری از چک بلامحل و اطمینان از امکان این نوع دعوا بهتر است با یک وکیل چک مشورت کنید.
وکیل چک آنلاین
چک آنلاین چکی است که به صورت الکترونیک و در سامانه چکاد (سامانه چک امن دیجیتال) صادر می شود. در واقع چک آنلاین یا چک الکترونیک مشمول تمام قوانین و مقررات مربوط به چک کاغذی می شود با این تفاوت که در صدور این چک کاغذ یا لاشه چک وجود ندارد و صدور و پیگیری پرداخت آن هم با سرعت و امنیت بیشتری نسبت به چک کاغذی انجام می شود. صدور چک آنلاین یا چک الکترونیک مستلزم داشتن امضای الکترونیک طبق مقررات بانکداری الکترونیک است. وکیل چک آنلاین در زمینه صدور این چک و پیگیری پرداخت و وصول آن به شما کمک می کند.
- وکیل چک کیفری
- قانون جدید چک
- قانون چک کیفری
را می توانید از گروه وکلای کیفری ژیوار بخواهید.
سوالات متداول در باب وکیل چک بلامحل
در این بخش به سوالات متداول شما درباره وکیل چک بلامحل پاسخ می دهیم:
حق الوکاله وکیل چک چقدر است؟ حق الوکاله وکیل چک با توجه به میزان تجربه و تخصص وکیل چک و همچنین نوع و مبلغ چک تعیین می شود.
چک صیادی چیست؟ چک صیادی چکی است که در سامانه صیاد بانک مرکزی ثبت شده و از طریق شماره منحصر به فردی که به خود اختصاص داده است، قابل پیگیری و استعلام است.
بدون دیدگاه