شکایت کیفری بهتر است یا حقوقی؟ نمونه فرم شکایت کیفری

شکایت کیفری

شکایت کیفری با حقوقی کدام بهتر است؟ نمونه فرم شکایت کیفری موضوعی که در این مقاله توسط وکیل متخصص دادگستری بررسی می شود و تمامی موارد جزء به جزء بررسی می شود. در تمامی کشورهای دنیا برای تعدادی از افراد جهت انجام اعمالی که از سوی آن ها سر می زند توسط آن جامعه مجازات تعیین شده است. به طور مثال؛ در همه جوامع قتل، سرقت، تجاوز به عنف وغیره از اعمال خلاف قانون است که برای آن ها مجازات تعیین شده است.

  • مراحل شکایت کیفری کدام اند؟
  • تبدیل پرونده کیفری به حقوقی در چه صورت امکان پذیر است؟
  • شرایط شکایت کیفری چیست؟
  • شکایت کیفری عدم انجام تعهد به جه معناست؟
  • بهترین وکیل کیفری در تهران کیست؟
  • شکایت کیفری بهتر است یا حقوقی؟
  • در چه مواردی چک قابل شکایت کیفری نیست؟

حال این مجازات می تواند اعدام، حبس تعزیری، جزای نقدی و یا کار اجباری در مدت معین سایر باشد. این اعمال و رفتار غیر متعارف را در حقوق و جامعه جرم می‌ نامند. شکایت از فردی که مرتكب تخلفي شده و عمل او طبق قانون جرم تلقی مي شود و قاضي برای آن مجازات تعیین كرده شکايت کیفری نامیده می‌ شود. در این حالت بزه‌ دیده و قربانی جرم می بایست به مراجع کیفری مراجعه و شکایت کیفری خود را مطرح کند. مرجعی که در این مرحله موظف به ثبت شکایات مراجعین است دادسرا و کلانتری می باشد.

اینفوگرافیک خدمات تخصصی وکیل کیفری

تنظیم و ثبت شکایت کیفری

شکایت در برگی که «شکواییه» نام دارد تنظیم می‌ شوند. نیازی به نوشتن شکواییه در برگه‌ های مخصوصی که توسط قوه‌ قضاییه تنظیم شده است نیست، بلکه تنظیم شکواییه در برگه‌ های معمولی نیز بلامانع است. اما طبق قانون، نوشتن موارد ذیل الزامی و ضروریست:

  •  نام و نام خانوادگی، نام پدر، سن، شغل، میزان تحصیلات، وضعیت تأهل، تابعیت، مذهب، شماره‌ شناسنامه، شماره‌ ملی، نشانی دقیق، در صورت لزوم آدرس ایمیل، شماره‌ تلفن ثابت و همراه، کدپستی شاکی
  • موضوع شکایت، تاریخ و زمان وقوع جرم؛ محل وقوع جرم حادث شده
  • ضرر وارد شده به مدعی و مورد مطالبه‌ وی
  • دلائل و ادله‌ وقوع جرم، نام ها و اسامی، مشخصات، آدرس و نشانی شهود و مطلعان در صورت امکان
  • در صورت امکان و دسترسی مشخصات و نشانی مشتکی عنه یا مظنون

مزایا مشاوره حقوقی و اعزام وکیل به سراسر ایران و جهان را در این قسمت مشاهده کنید:

شروع تحقیقات شکايت کيفري در دادسرا

پس از دریافت شکواییه از سوی شاکی خصوصی، دادستان دستور انجام تحقیقات مقدماتی را صادر می­ کند. در مرحله تحقیقات مقدماتی، ضابطان دادگستری به جمع ­آوری اطلاعات و مدارک مربوط به جرم می­ پردازند.

مقالات مرتبط  انواع جرایم کیفری در قانون مجازات اسلامی

ضابطان دادگستری در انجام تحقیقات مقدماتی، اختیارات زیر را دارند:

  • کسب اطلاع از شاکی و متهم
  • تحقیق از شهود و مطلعان
  • معاینه محل وقوع جرم
  • جمع­آوری آلات و ادوات جرم
  • بازجویی از متهم
  • صدور قرارهای تامین کیفری

در تحقیقات مقدماتی، ضابطان دادگستری باید به این نکته توجه داشته باشند که حقوق متهم را نقض نکنند. به همین دلیل، متهم در تمام مراحل تحقیقات مقدماتی، حق دسترسی به وکیل دارد.

فرم شکایت به دیوان عالی کشور:

فرم شکایت به دیوان عالی کشورتحقیقات مقدماتی معمولاً ظرف مدت 2 دو ماه از تاریخ صدور قرار انجام می­ شود. در صورتی که تحقیقات مقدماتی در این مدت به اتمام نرسد، دادستان می ­تواند با موافقت رئیس دادسرا، مهلت تحقیقات را تا 2 ماه دیگر تمدید کند.

پس از پایان تحقیقات مقدماتی، ضابطان دادگستری گزارش خود را به دادستان ارائه می­دهند. دادستان پس از بررسی گزارش ضابطان دادگستری، تصمیم می­گیرد که آیا قرار منع تعقیب صادر کند یا قرار جلب به دادرسی صادر کند. در صورتی که دادستان قرار منع تعقیب صادر کند، پرونده مختومه می­ شود. در صورتی که دادستان قرار جلب به دادرسی صادر کند، پرونده به دادگاه کیفری ارسال می­شود.

شکایت کیفری بهتر است یا حقوقی؟

ما در کل 2 نوع طرح دعوا داریم که یکی کیفری و دیگری حقوقی است. طرح دعوای حقوقی در مقابل کیفری قرار می گیرد که آن را توضیح دادیم و باید بدانیم موضوعی که می خواهیم به مراجع قضایی ارائه کنیم جنبه کیفری دارد یا حقوقی برای این که نمی توانیم موضوعی که حقوقی است را با شکایت کیفری مطرح کنیم.

نکته دیگر اینکه شکایت کیفری بهتر است یا حقوقی؟ این سوال زمانی مطرح می شود که موضوع ما هم جنبه کیفری داشته باشد و هم جنبه حقوقی. برای مثال؛ عدم پرداحت نفقه از سوی شوهر هم می تواند به صورت کیفری و هم حقوقی طرح شود. حال اینکه کدام بهتر است باید بگوییم:

  • طرح دعوای حقوقی تشریفات خاص خود را دارد ولی همانگونه که گفتیم شکایت کیفری راحت تر بوده و تشریفات خاصی ندارد.
  • همچنین حصول نتیجه در شکایت کیفری سریع تر و راحت تر از حقوقی می باشد.
  • در طرح دعوای حقوقی فرد به مجازات محکوم نمی شود.
  • صرفاً حکم و دستور به جبران ضرر و زیان چه مادی و چه معنوی در حق او صادر می شود.

این برخی از تفاوت های طرح دعوای حقوقی و کیفری بود که نهایتا فرد خود باید تصمیم بگیرد که کدام یک برای موضوع او بهتر بوده و نتیجه ای که می خواهد را در پی دارد.

شکایت کیفری وعدم انجام تعهد

شکایت کیفری و عدم انجام تعهد

تعهد یکی از اثار عقود و قراردادها می باشد ولی می تواند خارج قراردادها نیز برای شخصی تعهد ایجاد شود. در مقابل عدم انجام تعهد از سوی شخصی او را ملزم به انجام آن می نمایند که دعوایی حقوقی شمرده شده و با دادخواست طرح می گردد؛ ولی اگر الزام تاثیرگذار نبود می توان نسبت به هر موضوع خاصی شکایت کیفری نمود؛ مثلا اگر شخصی متعهد به ساخت واحدی مسکونی در مقابل پولی که از شما گرفته باشد ولی نه واحد را می سازد و نه پول را پس می دهد در ابتدا از طریق دعوای حقوقی او را ملزم به انجام تعهد می کنید که اگر باز عمل نکرد می توانید در قالب کلاهبرداری از او شکایت کیفری کنید.

مقالات مرتبط  تفاوت بین دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری

نمونه شکایت کیفری نفقه:

نمونه شکایت کیفری نفقه

شکایت کیفری تخریب

برای شکایت از جرم تخریب باید شکواییه تنظیم شود و به دفتر خدمات قضایی ارائه بدهیم تا به دادسرای وقوع جرم ارجاع دهند و شکایت مورد بررسی و رسیدگی قرار گیرد. چنانچه پرونده ی مذکور مدعی خصوصی داشته باشد فرد مرتکب می بایست علاوه بر مجازات های بیان شده مطابق جرم صورت گرفته خسارت وارد شده به مالک مال را نیز پرداخت نماید.

نمونه فرم شکایت کیفری کلاهبرداری:

نمونه فرم شکایت کیفری کلاهبرداری

شکایت کیفری چک

دارنده چک در صورت وجود شرایطی می‌تواند از صادرکننده، به جهت صدور چک بلامحل شکایت کیفری کند. دادسرا در وهله اول به شکایت شاکی رسیدگی کرده و چنانچه در صورت وجود شرایط و تایید عدم پرداخت وجه چک اقدام به صدور کیفرخواست و نهایتا صدور دادنامه در دادگاه کیفری دو نموده، در نتیجه شخص صادرکننده چک بلامحل به مجازات حبس محکوم خواهد شد.

خدمات گروه وکلای کیفری ژیوار به شرح زیر است:

خدمات گروه وکلای کیفری ژیوار

امکان شکایت کیفری چک 

چه زمانی امکان شکایت کیفری چک وجود دارد؟

  1. چک باید بدون وعده و به صورت نقد صادر شود. زیرا چک باید همانند اسکناس وسیله پرداخت نقدی باشد. در صورتی که چک دارای وعده باشد، این چک، حقوقی محسوب می‌ شود.
  2. چک بابت تضمین انجام معامله یا انجام تعهد صادر نشده باشد.
  3. چک سفید امضاء صادر نشده باشد. یعنی اینکه صادرکننده بدون قید مبلغ، تاریخ و نام دارنده، فقط چک را امضاء و ارایه کرده باشد.
  4. وصول وجه چک به تحقق شرطی منوط نشده باشد.
  5. چک بابت ربا (بهره) یا معاملات نامشروع صادر نشده باشد.
  6. دارنده چک ظرف 6 ماه از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت شکایت کند.

نمونه فرم شکواییه کیفری:

نمونه برگه شکایت کیفریشکایت کیفری در شورای حل اختلاف

شکایت کیفری در صورتی توسط شورای حل اختلاف بررسی می شود که:

  • مجازات قانونی جرم مورد شکایت حداکثر تا 5 میلیون ریال جزای نقدی است.
  • در صورتی که جمع مجازات قانونی حبس و جزای نقدی پس از تبدیل حبس به جزای نقدی تا 5 میلیون ریال گردد.
  • جرایمی که مجازات قانونی آنها کمتر از 91 روز حبس و یا مجازات تعزیری موضوع تخلفات رانندگی باشد.
  • مذاکره به منظور ایجاد سازش بین طرفین در امور جزایی که رسیدگی به آن منوط به شکایت شاکی خصوصی بوده و با گذشت وی تعقیب موقوف می گردد که با ارجاع پرونده به شورا از سوی دادسرا صورت می گیرد.

در سایت قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران رأي وحدت رويه شماره 828 هيأت عمومي ديوان عالي كشور در خصوص عدم شمول جهات رد دادرس به صرف شكايت كيفري از قاضي رسيدگي كننده

مصوب 1401/11/11

فرم شکایت کیفریشکایت کیفری کلاهبرداری

جرم کلاهبرداری جزو آن دسته از جرائمی است که امروزه و در عصر حاضر گریبان گیر افراد زیادی در جامعه شده است. جرم کلاهبرداری در لغت به معنای بردن مال دیگری به وسیله اعمال متقلبانه ای است که موجب فریب قربانی می گردد. آن چه که جرم کلاهبرداری را از سایر جرائم متمایز می سازد، این است که قربانی مال خود را با رضایت به مجرم می دهد. یکی از مهم ترین مواردی که می بایست در ثبت شکایت بدان اشاره نمایید، نحوه و چگونگی انجام فعل و عملیات متقلبانه و میزان و رقم مال برده شده از فرد شاکی می باشد.

مقالات مرتبط  وکیل کیفری در کرج

پس از ثبت شکواییه بر اساس محل وقوع جرم، پرونده به دادسرای مربوطه ارجاع داده شده و در شعبه بازپرسی مشخص شده، مراحل تحقیقات اولیه شروع می شود. در صورتی که ادله شاکی برای متهم نمودن شخص، به اندازه باشد، قاضی با قید وثیقه، قرار محکومیت را صادر می نماید. در صورتی که پرونده به دادگاه ارجاع داده شود، قاضی با شنیدن دفاعیات متهم و نیز ادله شاکی هم چنین نظر باز پرس پرونده، رای خود را صادر می نماید.

با توجه به اهمیت روند رسیدگی به پرونده های کیفری که برای مرتکبین آن در قانون مجازات تعیین شده است. بهتر است قبل از هر اقدام در دفاع از خود در دعاوی کیفری از مشاوره و وکالت وکیل کیفری بهره مند شوید تا در وقت و هزینه صرفه جویی شود و حق و حقوق شخص ضایع نشود. سؤالات و مشکلات حقوقی درمورد پرونده های کیفری را در تمام ساعات شبانه روز حتی ایام تعطیل با وکیل پایه یک دادگستری وکلای کیفری ژیوار مطرح نمایید تا در کوتاهترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشند.

سوالات پرتکرار در باب شکایت کیفری

در این بخش مفتخر به پاسخگویی شکایت کیفری می باشیم:

  • شکایت کیفری بهتر است یا حقوقی؟ این سوال زمانی مطرح می شود که موضوع ما هم جنبه کیفری داشته باشد و هم جنبه حقوقی. برای مثال؛ عدم پرداحت نفقه از سوی شوهر هم می تواند به صورت کیفری و هم حقوقی طرح شود
  • شکایت کیفری و عدم انجام تعهد چیست؟ تعهد یکی از اثار عقود و قراردادها می باشد ولی می تواند خارج قراردادها نیز برای شخصی تعهد ایجاد شود. در مقابل عدم انجام تعهد از سوی شخصی او را ملزم به انجام آن می نمایند که دعوایی حقوقی شمرده شده و با دادخواست طرح می گردد؛ ولی اگر الزام تاثیرگذار نبود می توان نسبت به هر موضوع خاصی شکایت کیفری نمود؛ مثلا اگر شخصی متعهد به ساخت واحدی مسکونی در مقابل پولی که از شما گرفته باشد ولی نه واحد را می سازد و نه پول را پس می دهد در ابتدا از طریق دعوای حقوقی او را ملزم به انجام تعهد می کنید که اگر باز عمل نکرد می توانید در قالب کلاهبرداری از او شکایت کیفری کنید.
Rate this post

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.