ترک انفاق

ترک انفاق

در شکایت کیفری ترک انفاق زوجه، همسر می تواند از شوهر خود به جرم ترک انفاق شکایت کند. این شکایت با تنظیم شکواییه ترک نفقه انجام می گیرد.  به این شکواییه در دادسرا رسیدگی خواهد شد. بدین ترتیب در صورتی که جرم ترک انفاق اثبات شود، مرد به مجازات جرم محکوم می گردد. مقاله پیشرو به نگارش گروه وکلای کیفری ژیوار درباره بررسی موضوع ترک انفاق می باشد.

فرق نفقه با ترک انفاق چیست؟

طبق قانون مدنی شوهر موظف است که پس از عقد دائم، به همسر خود نفقه بپردازد و از این بابت، مسئولیت قانونی خواهد داشت. بنابراین، در شرایطی که مرد از پرداخت نفقه به زن خودداری نماید و بدون دلیل موجهی از تامین نیازهای مالی همسر خود کوتاهی نماید، راهکارهایی قانونی برای مقابله با این موضوع وجود خواهد داشت.

یکی از مهم ترین ضمانت های اجرایی در صورت عدم پرداخت نفقه زوجه شکایت کیفری از شوهر بابت ترک انفاق یا بررسی موضوع نپرداختن نفقه به زوجه خواهد بود. در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که نحوه شکایت کیفری زوجه چگونه می باشد و چه مراحل و شرایطی خواهد داشت.

در خصوص مشاوره و یا اعطای وکالت کلیک کنید.

مشاوره حقوقی

ترک انفاق زوجه

در این بخش از مقاله به بررسی موضوع ترک انفاق زوجه خواعیم پرداخت. بر اساس قانون مدنی شوهر موظف است در عقد دائم به همسر خود نفقه بپردازد که این نفقه عبارتست از تامین کلیه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از جمله:

  • خوراک
  • پوشاک
  • مسکن
  • و سایر موارد مرتبط با زندگی زناشویی.

در نظر داشته باشید نکته مهمی که در این باره وجود خواهد داشت این است که در مقابل برخورداری از حق نفقه، زن نیز ملزم به تمکین عام و خاص در قبال شوهر می باشد و در غیر این صورت، مرد الزامی بابت پرداخت نفقه به زوجه ندارد. در بعضی موارد با وجود عدم تمکین از طرف زن، شوهر نفقه ای به همسر در زمینه عسر و حرج یا سختی فراهم می نماید.

جرم ترک انفاق زوجه

در صورت عدم پرداخت نفقه به زن در شرایطی که زن از شوهر خود تمکین نموده باشد، نوعی جرم می باشد که در قانون برای این ترک انفاق، مجازات هایی در نظر گرفته شده است. از اینرو به موجب ماده 642 قانون مجازات اسلامی، هر کس با د‌‌اشتن استطاعت مالی، نفقه زن خود‌‌ را د‌‌ر صورت تمکین ندهد، د‌‌اد‌‌گاه او را از 3 ماه و 1 ‌روز تا 5 ماه حبس محکوم می نماید. از طرفی بر طبق ماده 53 قانون حمایت خانواده، در خصوص جرم ترک نفقه، هر کس با داشتن استطاعت مالی، نفقه همسر خود را در صورت تمکین او پرداخت ننماید به حبس تعزیری درجه 6 محکوم می گردد. همچنین در صورت امتناع از پرداخت نفقه زوجه ‌ای که به موجب قانون مجاز به عدم تمکین می باشد نیز مشمول مقررات این ماده خواهد بود.

مقالات مرتبط  شکایت از کارگزاری

ترک انفاق کیفری در قانون جدید

در صورتی که فعل یا ترک فعلی رخ داده است که در قوانین جرم انگاری تعیین شده باشد و قانون برای آن مجازات مقرر کرده باشد که این امر بر گرفته از اصل قانونی بودن جرم و مجازات خواهد بود. از اینرو عنصر قانونی جرم ترک انفاق در ماده 53 قانون حمایت خانواده بیان شده است. از اینرو هر کس با داشتن استطاعت مالی, نفقه زن خود را در صورت تمکین به او پرداخت ننماید یا از تادیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع کند به حبس تعزیری درجه 6 محکوم می گردد.

بدین ترتیب تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی می باشد. در صورت گذشت وی از شکایت در هر زمان تعقیب جزائی یا اجرای مجازات موقوف می شود. همچنین امتناع از پرداخت نفقه زوجه ای که به موجب قانون مجاز به عدم تمکین است و نیز نفقه فرزندان ناشی از لقاح مصنوعی یا کودکان تحت سرپرستی باشد مشمول مقررات این ماده خواهد بود. در این بخش در خصوص ترک انفاق کیفری در قانون جدید صحبت شد.

عوامل روانی موثر در جرم ترک انفاق

از دیگر عوامل تاثیرگذار در جرم ترک انفاق، عوامل روانی می باشد. برای تحقق جرم ترک انفاق وجود عنصر روانی و معنوی یعنی اراده و البته قصد مجرمانه  ضروری است. در واقع اراده در ارتکاب این جرم یعنی اینکه شخصی بخواهد این عمل را انجام بدهد، پس هر گاه به اجبار و اکراه و تهدید به گونه ای که اراده شخص به کلی سلب گردیده باشد و عملی را انجام بدهد که فاقد اراده باشد، بدین ترتیب عنصر معنوی جرم ترک انفاق تحقق نیافته است.

در واقع هر گاه زوج در حبس بوده باشد یا به علتی نتوانسته است به زوجه دسترسی یابد تا نسبت به تأدیه نفقه وی اقدام کند، اراده در ارتکاب جرم نداشته است، پس عدم پرداخت صورت نگرفته است. پس صرف عمل مادی ترک انفاق زوجه جرم نیست بلکه تقصیر زوج در عدم پرداخت نفقه باید احراز شود و در عدم پرداخت نفقه باید دارای قصد مجرمانه باشد. با این توضیح که قصد او در پرداخت نفقه محروم کردن شخص از حقوق شرعی و قانونی زوجه باشد.

عوامل روانی موثر در جرم ترک انفاق

تاثیر عنصر مادی بر جرم ترک انفاق

یکی از عواملی که بر جرم ترک انفاق تاثیرگذار خواهد بود،مربوط به عناصر مادی است. در واقع عنصر مادی عبارت است از عمل مجرم که در محیط خارجی واقع می گردد. بدین ترتیب جرم ترک انفاق نیز مانند سایر جرائم دارای عناصر مادی خواهد بود. بدین ترتیب در اکثر موارد عنصر مادی جرم به صورت عمل مثبت یا فعل مثبت بروز می نماید. همچنین عنصر مادی این جرم، ترک فعل یعنی امتناع و خودداری از پرداخت نفقه افراد واجب النفقه می باشد. بدین ترتیب در مورد عنصر مادی این جرم باید گفت که قانونگذار جهت حفظ نظم عمومی وظایف و تکالیفی برای افراد مقرر نموده است. بدین ترتیب در صورتی که اشخاص از انجام آن وظایف و تکالیف خودداری نمایند برای آنها مجازات تعیین می گردد.

مقالات مرتبط  جرایم ناشی از تخلفات رانندگی

طرق اثبات ترک انفاق در دادگاه قانونی

در خصوص طرق اثبات ترک انفاق در دادگاه قانونی بایستی بدانید که شاکی باید نسبت به اثبات اتهامی که به متهم وارد می کند، اقدامات لازم را به عمل آورد. در واقع این قاعده در خصوص شکایت به جهت مخارج نیز بر همین منوال خواهد بود. بنابراین یا باید همسر شاکی نسبت به تایید ادعای زن اقرار نماید و یا اینکه شاکی شاهدانی را به عنوان افراد مطلع در خصوص عدم پرداخت نفقه ومواردی همچون بیرون کردن زوجه از خانه به دادگاه معرفی نماید. از اینرو هر کسی که از شرایط زندگی زوجه اطلاع کافی داشته باشد می تواند در دادگاه شهادت دهد.

در واقع شاهدین نیز باید دارای شرایط مشخصی باشند که اصلی ترین این شرایط عبارتند از:

  • شاهد از بستگان نزدیک زوجه نباشند.
  • شاهد یا شاهدین از موضوع عدم پرداخت نفقه از جانب متهم به صورت کامل مطلع باشند.
  • مدارک شناسایی شاهدین جهت احراز هویت در دادگاه الزامی می باشد.

نحوه شکایت کیفری ترک انفاق در دادگاه

در بررسی موضوع نحوه شکایت کیفری ترک انفاق در دادگاه زوجه باید ابتدا اقدام به تنظیم شکوائیه ترک انفاق نماید. پس از مراجعه به دادسرا اقدام به ثبت شکایت می نماید. بدین ترتیب شکایت پس از ثبت در واحد رایانه از سوی سرپرست دادسرا به یکی از شعب بررسی ارجاع می گردد. بعد از شکایت به دادگاه و تعیین شعبه دادیار از شاکی تحقیق می نماید و بعد از تحقیق زوجه به زوج احضاریه ارسال می گردد که برای تحقیق در دادسرا حضور یابد.

یدین ترتیب عده ای از مردان ترک انفاق را قبول دارند، اما در مقابل همسر خود که از آنها تمکین نکرده است، در صورتی که مرد دلایلی مبنی بر عدم تمکین زوجه به دادگاه ارائه نماید که مقبول دادگاه واقع شود، شکایت ترک انفاق از طرف زوجه مختومه اعلام می گردد.

خدمات گروه وکلای کیفری ژیوار به شرح زیر است:

خدمات گروه وکلای کیفری ژیوار

جزییات شکایت کیفری ترک انفاق

در بررسی جزییات شکایت کیفری ترک انفاق برای نفقه حال می‌توان شکایت کیفری ترک انفاق داد. در این صورت زوجه با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی شکایت کرده و پرونده به دادسرا فرستاده می گردد. یدین ترتیب بعد از ارائه شهود توسط زوجه برای اثبات عدم انفاق، کیفرخواست صادرشده و پرونده به دادگاه کیفری ارسال می‌ گردد.

مقالات مرتبط  مشاوره حقوقی جعل مدرک

به طور ابتدا در دادگاه کیفری وقت رسیدگی تعیین می‌شود. سپس در صورت اثبات ادعای زوجه مبنی بر عدم انفاق زوج، مرد از 3 ماه و 1 روز تا 5 ماه محکوم به حبس می گردد. بدین ترتیب زن می تواند علاوه بر مطالبه نفقه، تقاضای طلاق را هم مطرح نماید.

البته لازم به ذکر است که نفقه از جمله جرایم مستمر است و چنانچه نفقه یک ماه از مردی اخذ شود و مرد مجددا از نفقه ماه بعد خودداری کند، زن می‌ تواند مجددا شکایت خود را مطرح کند. به همین منظور ترک نفقه جرم مستمر محسوب می گردد و با گذشت شاکی (زوجه) پرونده بسته می گردد. گروه وکلای کیفری ژیوار در خصوص شکایت کیفری مخارج، راهنمایی های لازم را در اختیار شما قرار خواهند داد.

سوالات متداول در باب ترک انفاق

در این بخش مفتخر به پاسخگویی سوالات شما می باشیم:

  • نحوه شکایت کیفری ترک انفاق در دادگاه چگونه است؟ در بررسی موضوع نحوه شکایت کیفری ترک انفاق در دادگاه زوجه باید ابتدا اقدام به تنظیم شکوائیه ترک انفاق نماید. پس از مراجعه به دادسرا اقدام به ثبت شکایت می نماید. بدین ترتیب شکایت پس از ثبت در واحد رایانه از سوی سرپرست دادسرا به یکی از شعب بررسی ارجاع می گردد. بعد از شکایت به دادگاه و تعیین شعبه دادیار از شاکی تحقیق می نماید و بعد از تحقیق زوجه به زوج احضاریه ارسال می گردد که برای تحقیق در دادسرا حضور یابد. یدین ترتیب عده ای از مردان ترک انفاق را قبول دارند، اما در مقابل همسر خود که از آنها تمکین نکرده است، در صورتی که مرد دلایلی مبنی بر عدم تمکین زوجه به دادگاه ارائه نماید که مقبول دادگاه واقع شود، شکایت ترک انفاق از طرف زوجه مختومه اعلام می گردد.
  • تاثیر عنصر مادی بر جرم ترک انفاق چیست؟ یکی از عواملی که بر جرم ترک انفاق تاثیرگذار خواهد بود،مربوط به عناصر مادی است. در واقع عنصر مادی عبارت است از عمل مجرم که در محیط خارجی واقع می گردد. بدین ترتیب جرم ترک انفاق نیز مانند سایر جرائم دارای عناصر مادی خواهد بود. بدین ترتیب در اکثر موارد عنصر مادی جرم به صورت عمل مثبت یا فعل مثبت بروز می نماید. همچنین عنصر مادی این جرم، ترک فعل یعنی امتناع و خودداری از پرداخت نفقه افراد واجب النفقه می باشد. بدین ترتیب در مورد عنصر مادی این جرم باید گفت که قانونگذار جهت حفظ نظم عمومی وظایف و تکالیفی برای افراد مقرر نموده است. بدین ترتیب در صورتی که اشخاص از انجام آن وظایف و تکالیف خودداری نمایند برای آنها مجازات تعیین می گردد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.