تبعات و آثار عدم حضور متهم

تبعات و آثار عدم حضور متهم

در این محتوا به مبحث عدم حضور متهم در دادگاه اجرای احکام، عدم دسترسی به متهم و عدم حضور متهم در دادسرا پرداخته می شود. گروه وکلای کیفری ژیوار در تهران منطقه ظفر راهنمای شما در این خصوص و سایر امور کیفری می باشد. پیشنهاد می شود در خصوص مشاوره با شماره 09101923725 تماس بگیرید.

حضور متهم در دادگاه کیفری یا دادسرا لازم و ضروری است. درصورت عدم حضور در نزد مقام قضایی براساس ماده 179 قانون آیین دادرسی کیفری جلب می شود. همچنین عدم حضور متهم در دادگاه کیفری باعث متوقف شدن جریان رسیدگی دعوا نمی شود. رسیدگی به دعوا در دادگاه های کیفری با تشریفات خاص و ویژه دعاوی کیفری صورت می گیرند که این تشریفات در قانون آیین دادرسی کیفری مورد توجه قرار گرفته اند.

رسیدگی به دعاوی در دادگاه های کیفری که اصولا رسیدگی به جرایم و مجازات ها را به عهده دارند، تا اندازه ای مهم است که عدم حضور در دادگاه ممکن است سبب اعمال ضمانت اجراهایی در خصوص متهمانی که حضورشان در دادگاه ضروری است می شود.

در خصوص مشاوره و یا اعطای وکالت کلیک کنید.

مشاوره حقوقی

ماده قانون در مورد حضور متهم در مرجع قضایی

براساس ماده 179 قانون آیین دادرسی کیفری، در صورتیکه متهم به مرجع قضایی احضار شود و بدون عذر موجه حضور نیابد یا عذر موجه خود را اعلام نکند، به دستور بازپرس جلب می‌ شود. اما اگر احضارشده شاکی باشد مقام قضایی در برگ احضار شاکی قید می‌ کند که در صورت حضور پیدا نکردن شاکی و ابهام در توضیحات وی در مراحل قبلی یا در شکواییه، تصمیم قانونی اتخاذ خواهد شد بنابراین با توجه به اینکه ابلاغ انجام شده دادگاه وارد رسیدگی می‌ شود و اگر مستندات کافی باشد رای صادر می شود.

مقالات مرتبط  انواع قرار تامین کیفری در قانون آیین دادرسی کیفری

تکلیف متهم برای حضور در دادگاه کیفری

براساس قانون آیین دادرسی کیفری، شخصی که متهم به انجام جرم شده است، در صورتیکه حضور وی در دادگاه لازم و ضروری بوده باشد، مکلف به حضور در دادگاه و ادای توضیحات لازم جهت مشخص شدن موضوع و تحقیقات پیرامون آن می باشد که این مفهوم در ماده 179 قانون آیین دادرسی کیفری مورد اشاره قرار گرفته است. ضمانت اجرای عدم حضور متهم در دادگاه کیفری نیز ضمن آن بیان شده است. بر اساس این ماده:

متهمی که بدون عذر موجه حضور نیابد یا عذر موجه خود را اعلام نکند، به دستور بازپرس جلب می شود. لذا بر اساس این ماده در می یابیم که عدم حضور متهم در دادگاه کیفری سبب متوقف شدن جریان رسیدگی به دعوا نخواهد بود و در چنین صورتی ممکن است به دستور بازپرس پرونده حکم جلب یا دستگیری متهم صادر شود .

موارد عذر موجه متهم در قانون آیین دادرسی کیفری

در صورتیکه حضور شخص متهم در دادگاه کیفری لازم و ضروری تشخیص داده شود، متهم مکلف است در دادگاه حاضر شود. با این حال گاهی عدم حضور متهم در دادگاه کیفری با دلایل موجهی صورت گرفته است و در واقع، حضور متهم در دادگاه کیفری امکان پذیر نمی باشد. به همین دلیل است که در قانون آیین دادرسی کیفری جهات و مواردی برای عدم حضور متهم مورد پیش بینی قرار گرفته است که در واقع عذر موجه عدم حضور در دادگاه کیفری محسوب می شوند و عدم حضور متهم را موجه می سازند.

مقالات مرتبط  تخلفات تعزیرات حکومتی چه هستند و چگونه رسیدگی می شوند؟

در سایر موارد متهم می‏ تواند برای یکبار پیش از موعد تعیین شده، بازپرس را از علت عدم حضور خود مطلع سازد و موافقت وی را اخذ نماید. در این مورد، بازپرس می تواند در صورت عدم تاخیر در تحقیقات، تا 3 روز مهلت را تمدید کند.

در خصوص تعقیب و جلب متهم می توانید محتوا لینک شده در متن را مطالعه نمائید.

دلایل عذر موجه متهم در قانون آیین دادرسی کیفری

دلایل عذر موجه متهم در قانون آیین دادرسی کیفری به موجب ماده 178 قانون آئین دادرسی کیفری مورد بررسی قرار گرفته است شامل موارد ذیل است:

  • نرسیدن یا دیر رسیدن احضاریه، به گونه‏ ای که مانع از حضور شود.
  • بیماری متهم و بیماری سخت والدین، همسر یا اولاد وی که مانع از وجود شود.
  • همسر یا یکی از اقربا تا درجه سوم از طبقه دوم فوت شود.
  • ابتلاء به حوادث مهم از قبیل بیماری های واگیر دار و بروز حوادث قهری مانند سیل و زلزله که موجب عدم امکان تردد شود.
  • متهم در توقیف یا حبس باشد.
  • سایر مواردی که عرفا به تشخیص بازپرس، عذر موجه محسوب می شود.

رأی وحدت رویه در مورد عدم حضور متهم در مرجع قضایی

براساس ماده 136 قانون آیین دادرسی کیفری و ماده 140 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری در صورت احضار متهم و عدم حضور وی بدون عذر موجه، یا عدم معرفی وی از ناحیه کفیل یا سند گذار، ضمانت کنندگان مکلف به اجرای تعهد می شوند.

و نسبت به وصول وجه التزام وجه‌الکفاله و یا ضبط وثیقه اقدام می‌شود، در صورتیکه کفیل یا وثیقه گذار نسبت به اجرای این امر اعتراض داشته باشند، می‌ توانند به براساس ماده 116 قانون آیین دادرسی کیفری، به دادگاه تجدید نظر اعتراض خود را ارائه کنند.

مقالات مرتبط  مهلت شکایت کیفری در قانون آیین دادرسی کیفری

وکیل دادگستری گروه وکلای کیفری ژیوار

با توجه به اهمیت روند رسیدگی به پرونده های کیفری که برای مرتکبین آن در قانون مجازات تعیین شده است بهتر است قبل از هر اقدام در دفاع از خود در دعاوی کیفری از مشاوره و وکالت وکیل دادگستری بهره مند شوید. تا در وقت و هزینه صرفه جویی شود و حق و حقوق شخص ضایع نشود. سوالات و مشکلات حقوقی در مورد پرونده های کیفری را در تمام ساعات شبانه روز حتی ایام تعطیل با مشاورین گروه وکلای کیفری ژیوار با تماس تلفنی با شماره 09101923725 در ارتباط باشید. اجاره سند برای اجاره سند برای زندانی

سوالات حقوقی متداول در باب عدم حضور متهم

در این بخش مفتخر به پاسخگویی سوالات حقوقی متداول در باب عدم حضور متهم می باشیم:

  • دلایل عذر موجه متهم در قانون آیین دادرسی کیفری چیست؟ نرسیدن یا دیر رسیدن احضاریه، به گونه‏ ای که مانع از حضور شود، بیماری متهم و بیماری سخت والدین، همسر یا اولاد وی که مانع از وجود شود، همسر یا یکی از اقربا تا درجه سوم از طبقه دوم فوت شود، ابتلاء به حوادث مهم از قبیل بیماری های واگیر دار و بروز حوادث قهری مانند سیل و زلزله که موجب عدم امکان تردد شود، متهم در توقیف یا حبس باشد، سایر مواردی که عرفا به تشخیص بازپرس، عذر موجه محسوب می شود.
  • رأی وحدت رویه در مورد عدم حضور متهم در مرجع قضایی چیست؟ براساس ماده 136 قانون آیین دادرسی کیفری و ماده 140 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری در صورت احضار متهم و عدم حضور وی بدون عذر موجه، یا عدم معرفی وی از ناحیه کفیل یا سند گذار، ضمانت کنندگان مکلف به اجرای تعهد می شوند.
Rate this post

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.