اثر واخواهی بر اجرای حکم

اثر واخواهی بر اجرای حکم

اثر واخواهی بر اجرای حکم و بعد از واخواهی چه می شود. در این محتوا که متعلق به گروه وکلای کیفری ژیوار می باشد به بررسی این موارد می پردازیم. سوالات متداول در باب واخواهی که در ابتدا به پاسخ این سوالات پرداخته می شود و در این محتوا به صورت تخصصی تر بررسی می شود:

  • پس از صدور رای کیفری میتوان واخواهی مطرح نمود؟ بله این پروسه توسط وکیل کیفری صورت می گیرد.
  • عذر موجه برای اظهار جدی کیفری به چه صورت است؟ اگر معترض به حکم ثابت نماید، عدم اظهار جدی در مهلت قانونی به دلیل عذر موجه بوده ‌است.

در خصوص مشاوره و یا اعظای وکالت کلیک کنید.

مشاوره حقوقی

بعد از صدور رای کیفری میتوان واخواهی مطرح نمود

واخواهی یکی از روش های اعتراض به رای دادگاه می باشد که دارای اهمیت زیادی است و می تواند در مورد دعاوی کیفری و حقوقی صورت گیرد. رأیی که پس از رسیدگی اظهارجدی صادر می‌ شود، فقط نسبت به‌ واخواه و وا خوانده مؤثر است و شامل کسی که واخواه نکرده است‌ نمی شود، مگر اینکه رأی صادر شده قابل تجزیه و تفکیک نباشد. در این صورت نسبت به کسانی که مشمول حکم غیابی بوده ولی‌ واخواه نکرده‌ اند نیز موثر است.

تعریف واخواهی در قانون

 در قانون، واخواهی یا اعتراض، به معنی اعتراض به رای غیابی دادگاه نخستین است. در حقوق ایران مهلت اعتراض در امور حقوقی 20 روز بعد از ابلاغ رای و برای کسانی که خارج از کشور اقامت دارند 2 ماه از تاریخ ابلاغ واقعی تعیین شده است. در امور کیفری تا 10 روز بعد از ابلاغ رای یا در طول مهلت قانونی تعیین شده بعد از ادعای محکوم علیه دایر بر بی اطلاعی از مفاد رای، هنگام شروع به اجرای حکم خواهد بود. رسیدگی به اعتراض در دادگاه صادرکننده رای غیابی و برحسب تشخیص قاضی با تشکیل جلسه رسیدگی یا بدون تشکیل وقت رسیدگی و بر اساس اعتراض واخواه انجام می شود.

عذرموجه برای واخواهی کیفری

اگر معترض به حکم ثابت نماید، عدم واخواهی در مهلت قانونی به دلیل عذر موجه بوده ‌است. در این صورت باید دلایل موجه بودن عذر خود را در دادخواست به دادگاه صادرکننده رای اعلام نماید. اگر دادگاه ادعا را موجه تشخیص داد قرار قبول دادخواست واخواهی را صادر و اجرای حکم متوقف می‌شود.

عذر موجه برای واخواهی شامل موارد ذیل است:

  • بیماری که مانع از حرکت شود.
  • فوت یکی از والدین یا همسر یا اولاد
  • حوادث قهریه از قبیل سیل، زلزله و حریق که بر اثر آن تقدیم دادخواست در مهلت مقرر ممکن نباشد.
  • توقیف یا حبس بودن به نحوی که نتوان در مهلت مقرر دادخواست تقدیم کرد.
  • در صورتیکه ابلاغ واقعی به شخص محکوم علیه میسر نباشد و ابلاغ قانونی به عمل آید، آن ابلاغ معتبر بوده و حکم غیابی پس از انقضای مهلت قانونی و قطعی شدن به موقع اجرای گذارده خواهد شد.

اثر واخواهی بر اجرای حکم کیفری

درصورتیکه حکم ابلاغ واقعی نشده باشد و محکوم علیه مدعی عدم اطلاع از مفاد رای باشد می تواند دادخواست واخواهی به دادگاه صادرکننده حکم غیابی تقدیم دارد. دادگاه بدواً خارج از نوبت در این مورد رسیدگی نموده قرار رد یا قبول دادخواست را صادر می‌کند. قرار قبول دادخواست مانع اجرای حکم میشود. اجرای حکم غیابی منوط به معرفی ضامن معتبر یا اخذ تأمین متناسب از محکوم له خواهد بود. مگر اینکه دادنامه یا اجرائیه به محکوم علیه غایب ابلاغ واقعی شده و نامبرده در مهلت مقرر از تاریخ ابلاغ دادنامه واخواهی نکرده باشد. تقدیم دادخواست خارج از مهلت یادشده بدون عذر موجه قابل رسیدگی درمرحله تجدیدنظر برابر مقررات مربوط به آن مرحله می‌ باشد.

اثر واخواهی بر اجرای حکم کیفری

بعد از واخواهی چه میشود؟

در صورتیکه محکوم علیه غایب پس از اجرای حکم، واخواهی نماید، و در رسیدگی بعدی حکم به نفع او صادر شود، خواهان ملزم به جبران خسارت ناشی از اجرای حکم اولی به واخواه می‌ باشد. رایی که پس از رسیدگی واخواهی صادر می‌شود فقط نسبت به واخواه و واخوانده مؤثر است، و شامل کسی که واخواهی نکرده‌است نخواهد شد، مگر اینکه رای صادره قابل تجزیه و تفکیک نباشد، که در این صورت نسبت به کسانی که مشمول حکم غیابی بوده ولی اعتراض نکرده‌اند نیز موثر است.

مقالات مرتبط  صلاحیت و نحوه عملکرد دیوان عالی کشور

واخواهی در دعاوی کیفری

 در امور کیفری در قانون آیین دادرسی دادگاه‌ های عمومی و انقلاب در امور کیفری‌ مصوب 1378 مانند قانون آیین دادرسی مدنی با عنوان واخواهی پیش‌ بینی شده است. هرگاه متهم یا وکیل مدافع وی در هیچ یک از جلسات دادگاه شرکت نداشته باشند و لایحه دفاعیه نیز نفرستاده باشند دادگاه مجاز به رسیدگی غیابی خواهد بود. با توجه به اینکه حق واخواهی قابل اثبات‌ است،در صورتیکه محکوم‌ علیه صراحتا این‌ حق را اسقاط و درخواست رسیدگی در مرجع تجدید نظر کند، این درخواست‌ باید در مرجع تجدید نظر مورد رسیدگی‌ قرار گیرد. ولی عناوین کلی که صراحتا دلالت بر اسقاط حق واخواهی ندارد موجب‌ سقوط این حق نمی‌ شود.

نحوه واخواهی در مرجع قضایی

 دادگاه پس از دریافت تقاضای واخواهی بلافاصله وارد رسیدگی‌ می‌ شود و دلایل و مدافعات محکوم‌ علیه را بررسی می کند. در صورتیکه این دلایل مؤثر در رأی نباشد، رأی غیابی را تأیید می کند در صورتیکه مؤثر در رأی تشخیص دهد و یا بررسی مدارک و مدافعات مستلزم تحقیق بیشتر باشد با تعیین وقت رسیدگی، طرفین دعوا را دعوت میکند. همچنین برابر قانون راجع به رسیدگی غیابی در امورحقوقی مصوب 4/2/1339 در کلیه امور حقوقی دادگاه می‌تواند بدون احضار متهم به استناد مدارک موجود در پرونده غیابا رأی مقتضی صادر نماید و این حکم قابل اعتراض می باشد.

مراحل مطرح نمودن واخواهی

مراحل مطرح نمودن واخواهی به شرح زیر است:

  • مسئله حضوری و غیابی بودن احکام با قانون جدید آیین دادرسی در مرحله‌ رسیدگی بدوی مطرح نیست. بلکه در مرحله تجدید نظر هم نوعی حکم غیابی‌ پیش‌ بینی شده است.
  • بر اساس ماده 364 قانون آیین دادرسی مدنی، در مواردی‌ محکومیت خوانده باشد. و خوانده یا وکیل‌ او در هیچ یک از مراحل دادرسی حاضر نبوده ‌و لایحه دفاعیه و یا اعتراضیه هم نداده‌ باشند.
  • رأی دادگاه تجدید نظر ظرف مدت‌ 20 روز پس از ابلاغ واقعی به محکوم علیه‌ یا وکیل او قابل اعتراض و رسیدگی در همان دادگاه تجدید نظر می‌ باشد، رأی‌ صادرشده قطعی است.

اما اگر ابلاغ قانونی باشد و محکوم علیه مدعی عدم‌ اطلاع از مفاد رأی باشد و باز هم در موعد مقرر دادخواست نداده باشد و ادعا کند که از صدور چنین حکمی اطلاع نداشته، دادگاه ابتدا خارج از نوبت به عدم اطلاع او رسیدگی می‌ نماید و بر این اساس قرار رد یا قبولی دادخواست را صادر می‌ نماید. دادخواست به دادگاه صادر کننده‌ حکم تسلیم می‌ کند و دادگاه براساس ماده 306 ابتدا خارج از نوبت به‌ ادعای محکوم علیه دایر بر عدم اطلاع از مفاد حکم رسیدگی نموده‌ و در صورت احراز صحت ادعا، قرار قبولی دادخواست را صادر و سپس‌ در ماهیت دعوا، چنانچه اعتراض واخواه را موجه بداند، حکم غیابی را فسخ و سرانجام واخواه را ذی حق تشخیص می‌دهد،که طبعا اجراییه‌ به حال اول برمیگردد.

مقالات مرتبط  اعتراض به رای در آیین دادرسی

وکیل اعتراض به رای کیفری ژیوار

با توجه به اهمیت روند رسیدگی به پرونده های کیفری که برای مرتکبین آن در قانون مجازات تعیین شده است، بهتر است، قبل از هر اقدام در دفاع از خود در دعاوی کیفری از مشاوره و وکالت وکیل دادگستری بهره مند شوید. تا در وقت و هزینه صرفه جویی شود و حق و حقوق شخص ضایع نشود. سوالات و مشکلات حقوقی در مورد پرونده های کیفری و اعتراض به رای کیفری و واخواهی را در تمام ساعات شبانه روز حتی ایام تعطیل با مشاور حقوقی ژیوار با شماره 09101923725 یا در پیام رسان واتساپ مطرح نمایید تا در کوتاهترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشد.

سوالات متداول در باب واخواهی

در این بخش مفتخر به پاسخگویی سوالات متداول در باب واخواهی می باشیم:

  • تعریف واخواهی در قانون چیست؟ در قانون، واخواهی یا اعتراض، به معنی اعتراض به رای غیابی دادگاه نخستین است. در حقوق ایران مهلت اعتراض در امور حقوقی 20 روز بعد از ابلاغ رای و برای کسانی که خارج از کشور اقامت دارند 2 ماه از تاریخ ابلاغ واقعی تعیین شده است. در امور کیفری تا 10 روز بعد از ابلاغ رای یا در طول مهلت قانونی تعیین شده بعد از ادعای محکوم علیه دایر بر بی اطلاعی از مفاد رای، هنگام شروع به اجرای حکم خواهد بود. رسیدگی به اعتراض در دادگاه صادرکننده رای غیابی و برحسب تشخیص قاضی با تشکیل جلسه رسیدگی یا بدون تشکیل وقت رسیدگی و بر اساس اعتراض واخواه انجام می شود.
  • واخواهی در دعاوی کیفری به چه معناست؟ در امور کیفری در قانون آیین دادرسی دادگاه‌ های عمومی و انقلاب در امور کیفری‌ مصوب 1378 مانند قانون آیین دادرسی مدنی با عنوان واخواهی پیش‌ بینی شده است. هرگاه متهم یا وکیل مدافع وی در هیچ یک از جلسات دادگاه شرکت نداشته باشند و لایحه دفاعیه نیز نفرستاده باشند دادگاه مجاز به رسیدگی غیابی خواهد بود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.