سرقت حدی چیست؟ مجازات و شرایط سرقت حدی

سرقت حدی چیست؟

در صورت مفید بودن، این لینک را برای دیگران نیز ارسال نمایید تا آن‌ها نیز از مطالعه آن بهره‌مند شوند.

https://yun.ir/w9rzd4

سرقت حدی چیست؟ سرقت حدی، یکی از مجازات سرقت است که در جامعه به شدت محکوم شده و نه تنها تخلف از قوانین، بلکه نقض حقوق و اموال اشخاص است. این عمل بی‌ رحمانه تجاوز به مرزهای اخلاقی و حقوقی را نمایان می‌ کند. واقعیتی که باید در نظر داشت، این است که این سرقت تنها به افراد آسیب نمی‌ زند، بلکه به جامعه به صورت کلی آسیب می‌ زند.

در دنیای امروزی، حفظ حقوق و مالکیت افراد از اهمیت بالایی برخوردار است تا تمامی اعضای اجتماع با آرامش و امانت نسبت به دارایی‌ های خود زندگی کنند. گروه وکلای کیفری ژیوار با تعهد به حمایت از حقوق افراد و مبارزه با جرایم مالکیتی همواره پشتیبان شماست و بهترین وکیل برای پرونده سرقت را برای حمایت قانونی از موکلین خود معرفی می­ کند.

کاربر گرامی، در صورت نیاز به وکیل پایه یک کلیک نمایید.

تعریف حقوقی سرقت حدی

در تعریف این سرقت باید گفت، یکی از جرایم مستوجب حد در حقوق کیفری اسلام است. سرقت در لغت به معنای ربودن مال دیگری است، اما در اصطلاح حقوقی، این سرقت عبارت است از ربودن مخفیانه مال دیگری به مقدار نصاب، با شروط و شرایطی که در قانون تعیین شده است.

قوانین سرقت حدی

قوانین این سرقت در قانون مجازات اسلامی ایران، در مواد ۲۶۸ تا ۲۷۵ تعیین شده است. این قوانین، شرایط تحقق این سرقت حدی، مجازات این سرقت، شرایط سقوط حد سرقت و نحوه اثبات آن را تعیین می­ کنند.

شرایط تحقق سرقت حدی

برای تحقق این سرقت، باید شرایط زیر وجود داشته باشد:

ربودن مال دیگری: مال موضوع سرقت باید مال دیگری باشد، یعنی مال متعلق به شخص دیگری باشد.

مخفی بودن سرقت: سرقت باید مخفیانه انجام شود، یعنی سارق باید مال را بدون اطلاع صاحب مال، از محل نگهداری آن برباید.

ارزش مال مسروقه: ارزش مال مسروقه باید حداقل به میزان نصاب سرقت باشد. نصاب سرقت در قانون مجازات اسلامی ایران، چهار و نیم نخود طلای مسکوک است.

بلوغ سارق: سارق باید بالغ باشد، یعنی به سن بلوغ رسیده باشد.

عاقل بودن سارق: سارق باید عاقل باشد، یعنی دچار جنون یا اختلالات روانی نباشد.

مختار بودن سارق: سارق باید مختار باشد، یعنی مجبور به سرقت نباشد.

در خصوص مشاوره حقوقی سرقت و یا اعطای وکالت کلیک کنید.

شبکه های اجتماعی ژیوار
ایتااینستاگرامتلگرامروبیکا

عدم تحقق شرایط سقوط حد سرقت

برخی شرایط وجود دارد که اگر در سرقت وجود داشته باشد، حد سرقت ساقط می­ شود. این شرایط عبارتند از:

اقرار سارق: اگر سارق به سرقت خود اقرار کند، حد سرقت ساقط نمی شود.

گذشت صاحب مال: اگر صاحب مال از سارق بگذرد، حد سرقت ساقط می شود.

معافیت سارق به دلیل فقر: اگر سارق به دلیل فقر مرتکب سرقت شود، حد سرقت ساقط می شود.

انواع سرقت حدی

در قانون مجازات اسلامی ایران، این سرقت به دو نوع تقسیم می­ شود:

سرقت ساده مستوجب حد: این نوع سرقت زمانی محقق می شود که سارق شرایط تحقق سرقت حدی را داشته باشد، اما سرقت او مسلحانه یا مقرون به آزار نباشد. مجازات این نوع سرقت، قطع چهار انگشت دست راست از انتهای آن است.

سرقت مشدد مستوجب حد: این نوع سرقت زمانی محقق می شود که سرقت همراه با یکی از شرایط زیر باشد:

مسلح بودن سارق: اگر سارق در حین سرقت، سلاحی با خود داشته باشد، سرقت او مسلحانه محسوب می­ شود.

مقالات مرتبط  معرفی وکیل مدافع سرقت در سال 1402

آزار رساندن سارق به صاحب مال: اگر سارق در حین سرقت، به صاحب مال یا هر شخص دیگری آسیب برساند، سرقت او مقرون به آزار محسوب می­ شود.

سرقت در شب: اگر سارق در شب مرتکب سرقت شود، سرقت او مشدد محسوب می­ شود.

سرقت از طریق دیوار کشی یا بالا رفتن از دیوار یا از طریق منافذ خانه یا محل کسب دیگری: اگر سارق از طریق دیوار کشی یا بالا رفتن از دیوار یا از طریق منافذ خانه یا محل کسب دیگری مرتکب سرقت شود، سرقت او مشدد محسوب می­شود.

سرقت از طریق تهدید یا تطمیع صاحب مال: اگر سارق در حین سرقت، صاحب مال را تهدید یا تطمیع کند، سرقت او مشدد محسوب می­شود.

سرقت در اماکن عمومی یا معابر: اگر سارق در اماکن عمومی یا معابر مرتکب سرقت شود، سرقت او مشدد محسوب می شود.

سرقت از صندوق امانات بانک یا موسسات مالی و اعتباری: اگر سارق از صندوق امانات بانک یا موسسات مالی و اعتباری مرتکب سرقت شود، سرقت او مشدد محسوب می ­شود.

سرقت از منزل: اگر سارق از منزل مرتکب سرقت شود، سرقت او مشدد محسوب می شود.

سرقت از محل کار: اگر سارق از محل کار مرتکب سرقت شود، سرقت او مشدد محسوب می ­شود.

خدمات حقوقی گروه کیفری ژیوار شامل مشاوره تخصصی، تنظیم لایحه، وکالت در پرونده‌های کیفری و دفاع از حقوق موکلین در دعاوی جنایی است.

مجازات سرقت حدی

مجازات جرم سرقت حدی در قانون مجازات اسلامی ایران، قطع چهار انگشت دست راست از انتهای آن است. اگر سارق برای بار دوم مرتکب این سرقت شود، علاوه بر قطع چهار انگشت دست راست، پای چپ او نیز از پایین برآمدگی قطع می­ شود. اگر سارق برای بار سوم مرتکب این سرقت شود، حبس ابد در نظر گرفته می شود.

مجازات سرقت حدی در مرتبه اول

در صورتی که فردی برای نخستین بار مرتکب جرم سرقت حدی گردد، مجازات مقرر برای او قطع چهار انگشت دست راست از انتهای آن خواهد بود. به گونه‌ای که انگشت شست و کف دست باقی بماند. در مواردی که سارق فاقد دست راست باشد، قاضی با توجه به شرایط موجود یکی از مجازات‌های تعزیری را تعیین خواهد کرد.

مجازات سرقت حدی در مرتبه دوم

اگر فردی پس از دریافت مجازات بابت ارتکاب سرقت حدی، مجدداً به این عمل اقدام کند، مجازات او متفاوت خواهد بود. طبق قانون، در این مرحله، مجازات سارق قطع پای چپ از ناحیه پایین برآمدگی است، به گونه‌ای که نیمی از قدم و بخش کمی از محل مسح باقی بماند. مشابه مجازات در مرتبه اول، در صورتی که سارق پای چپ نداشته باشد، قاضی با در نظر گرفتن شرایط خاص، یکی از مجازات‌های تعزیری را تعیین خواهد کرد.

مجازات سرقت حدی در موارد سوم

بر اساس قوانین مربوط به سرقت حدی، در صورت وقوع جرم سرقت حدی توسط یک سارق برای بار سوم، مجازات تعیین شده حبس ابد خواهد بود. به طور خاص، اگر سارق در ارتکاب جرم برای اولین بار دست راست و برای بار دوم دست چپ خود را از دست بدهد، جریمه قانونی برای بار سوم به حبس ابد موکول می‌گردد. لازم به ذکر است که در برخی شرایط، امکان عفو متهم وجود دارد. در صورتی که مرتکب در حین تحمل کیفر خود توبه نماید و مقام رهبری نیز صدور حکم آزادی او را به مصلحت تشخیص دهد، ممکن است با عفو او موافقت شود. همچنین مقام رهبری این اختیار را دارد که مجازات سارق را به نوع دیگری از مجازات تعزیری تبدیل کند.

مجازات سرقت حدی در بار چهارم

در مورد سرقت حدی برای بار چهارم، مجازات مقرر، اعدام خواهد بود. شایان ذکر است که حتی اگر سارق اقدام به انجام این سرقت در داخل زندان نماید، باز هم به مجازات اعدام محکوم خواهد شد.

برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مجازات‌های مرتبط با سرقت حدی، به کانال تلگرام حقوق کیفری مراجعه فرمایید. همچنین کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا آماده ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به شما عزیزان در خصوص پرسش‌های مربوط به مجازات سرقت حدی هستند.

مقالات مرتبط  رد اتهام سرقت: نحوه دفاع از عدم دزدی

در چه شرایطی سرقت حدی، سرقت تعزیر محسوب می شود؟

اگر سرقت کمتر از نصاب سرقت باشد یا یکی از شرایط تحقق این سرقت وجود نداشته باشد، سرقت تعزیری محسوب می ­شود. مجازات سرقت تعزیری، طبق قانون مجازات اسلامی ایران، حبس از ۳ ماه تا ۱۰ سال، جزای نقدی از شش میلیون ریال (۶.۰۰۰.۰۰۰ ریال) تا دویست میلیون ریال (۲۰۰.۰۰۰.۰۰۰) یا هر دو مجازات است.

تفاوت سرقت حدی و تعزیری

تفاوت اصلی سرقت از نوع حدی و از نوع تعزیری در میزان مجازات آنها است. مجازات سرقت از نوع حدی، قطع عضو است، در حالی که مجازات سرقت تعزیری، حبس یا جزای نقدی است. همچنین، شرایط تحقق سرقت حدی، سخت­تر از شرایط تحقق سرقت تعزیری است.

سرقت حدی به نوعی از سرقت گفته می‌شود که شرایط شرعی حد در آن رعایت شده باشد و با حکم اجرای حد، مجازات خاصی را به دنبال دارد.
سرقت حدی به نوعی از سرقت گفته می‌شود که شرایط شرعی حد در آن رعایت شده باشد و با حکم اجرای حد، مجازات خاصی را به دنبال دارد.

اثبات سرقت حدی

اثبات این سرقت، به معنای احراز وقوع جرم سرقت با شرایط و احکام مقرر در قانون مجازات اسلامی است. برای اثبات این نوع سرقت، می توان از ادله زیر استفاده کرد:

اقرار سارق: اقرار سارق به سرقت، یکی از قوی­ترین ادله اثبات جرم سرقت است. اقرار سارق باید در حضور قاضی و در شرایطی که امکان اکراه یا اجبار او وجود نداشته باشد، انجام شود.

شهادت دو مرد عادل: شهادت دو مرد عادل که شاهد سرقت بوده باشند، نیز از ادله اثبات جرم سرقت است.

سوگند سارق: اگر سارق منکر سرقت باشد، صاحب مال می تواند از او بخواهد که سوگند بخورد که سرقت نکرده است. اگر سارق سوگند یاد کند، حد سرقت ساقط می­شود.

علم قاضی: در برخی موارد، قاضی با توجه به شواهد و قرائن موجود، می­تواند وقوع سرقت را احراز کند. این نوع اثبات، به علم قاضی معروف است.

شرایط شهادت در اثبات سرقت حدی

برای اینکه شهادت دو مرد عادل در اثبات این سرقت پذیرفته شود، باید شرایط زیر وجود داشته باشد:

شاهدان باید مرد باشند. شهادت زن در اثبات این سرقت پذیرفته نمی­ شود.

شاهدان باید عادل باشند. عادل به کسی گفته می­شود که از نظر اخلاقی و دینی مورد اعتماد باشد.

شاهدان باید شاهد عینی سرقت باشند. یعنی شاهدان باید سرقت را با چشم خود دیده باشند.

شاهدان باید از سرقت آگاه باشند. یعنی شاهدان باید بدانند که سارق چه چیزی را از چه کسی دزدیده است.

شاهدان باید دروغگو نباشند.

ضرورت تحقق تمامی شرایط برای سرقت مستوجب حد

در بخش‌های پیشین این مقاله، به توضیح مفهوم سرقت حدی و شرایط لازم برای وقوع آن پرداخته‌ایم. در این قسمت، هدف ما بررسی ضرورت وجود تمامی شرایط مقرر برای سرقت مستوجب حد می‌باشد و این نکته را مورد بحث قرار می‌دهیم که در صورت عدم وجود یکی از شرایط به‌تفصیل بیان‌شده در ماده 268 قانون مجازات اسلامی، چه تبعات قانونی به وجود خواهد آمد.

بر اساس تجزیه و تحلیل شرایط سرقت حدی، قانون‌گذار در ماده 268 قانون مجازات اسلامی جدید، 14 شرط را برای تحقق این نوع سرقت تعیین کرده است. با توجه به اینکه مجازات این نوع از سرقت ممکن است به قطع عضو یا حتی در موارد خاص به اعدام منجر شود، تأکید قانون‌گذار بر لزوم وجود تمامی شرایط ذکرشده در ماده 268 از اهمیت خاصی برخوردار است.

این موضوع به قدری حائز اهمیت است که مطابق قوانین موجود، چنانچه حتی یکی از شرایط مورد نظر قانون‌گذار در ماده 268 قانون مجازات اسلامی جدید محقق نشود، سرقت مذکور مستوجب حد نخواهد بود و به جای آن، تحت عنوان سرقت تعزیری قرار می‌گیرد

نمونه رای سرقت حدی

دادنامه

شماره دادنامه: ۹۹۰۹۹۷۰۲۲۲۰۰۰۵۵۰

تاریخ صدور: ۱۴۰۰/۰۲/۱۶

شعبه: شعبه دوم دادگاه کیفری یک استان تهران

خواهان: دادستان عمومی و انقلاب تهران

خوانده: متهم: آقای محمدعلی فرزند علیرضا

اتهام: سرقت حدی

رأی دادگاه

مقالات مرتبط  سرقت مستوجب تعزیر یعنی چی؟ مجازات + نمونه لایحه

در خصوص اتهام آقای محمدعلی فرزند علیرضا، دایر بر سرقت حدی، حسب محتویات پرونده و کیفرخواست صادره از دادسرای عمومی و انقلاب تهران، متهم به سرقت دو دستگاه گوشی تلفن همراه از منزل شاکی می­ باشد.

مقالات مرتبط  اعاده حیثیت سرقت: طرق اعاده حیثیت سرقت در دادگاه

در جلسه رسیدگی، شاکی اظهار داشت: متهم در تاریخ ۱۴۰۰/۰۱/۲۰ به منزل من مراجعه و با تهدید سلاح سرد، دو دستگاه گوشی تلفن همراهم را سرقت کرد.

متهم در دفاع از خود اظهار داشت: بنده گوشی تلفن همراه شاکی را به عنوان امانت گرفته بودم و قصد سرقت نداشتم.

با توجه به صحبت ­های متهم در مرحله تحقیقات مقدماتی و عدم انکار وی در جلسه رسیدگی، دادگاه با احراز بزه انتسابی به متهم، مستنداً به مواد ۲۶۸، ۲۷۰ و ۲۷۱ قانون مجازات اسلامی، حکم به قطع چهار انگشت دست راست متهم صادر و اعلام می­نماید.

رأی صادره حضوری و ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ، قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر استان تهران می­باشد.

رئیس دادگاه

مستشار دادگاه

نکات قابل توجه در این رأی

در این رأی، متهم به سرقت دو دستگاه گوشی تلفن همراه از منزل شاکی محکوم به قطع چهار انگشت دست راست شده است. دادگاه با توجه به اقاریر متهم در مرحله تحقیقات مقدماتی و عدم انکار وی در جلسه رسیدگی، بزه انتسابی به متهم را محرز دانسته است. دادگاه با استناد به مواد ۲۶۸، ۲۷۰ و ۲۷۱ قانون مجازات اسلامی، حکم به قطع چهار انگشت دست راست متهم صادر کرده است. پیشنهاد می شود اگر با مشکلاتی در دسته سرقت ها مواجه شده اید حتما به گروه وکلای کیفری ژیوار مراجعه کنید تا با همراهی بهترین وکیل سرقت در تهران بتوانید روال قانونی برای رسیدن به حق و حقوق خود را طی کنید.

جمع بندی

حدی در نظام حقوقی ایران پرداختیم و به تفصیل توضیح دادیم که تحقق این نوع سرقت مستلزم رعایت 14 شرط مشخص شده در ماده 268 قانون مجازات اسلامی است. همچنین، اهمیت وجود تمامی این شرایط را بررسی کردیم و تأکید کردیم که در صورت عدم تحقق هر یک از آن‌ها، سرقت مذکور به سرقت تعزیری تبدیل خواهد شد.

با توجه به دلایل قانونی و پیامدهای سنگین ناشی از سرقت حدی، مشاوره حقوقی مناسب در این زمینه از اهمیت بالایی برخوردار است. گروه وکلای ژیوار با تجربه و تخصص خود در امور کیفری، آماده است تا در زمینه‌های مربوط به حقوق کیفری و سرقت حدی، به شما مشاوره و حمایت‌های قانونی ارائه دهد. توصیه می‌شود در هرگونه مسأله حقوقی، با مشاوران حرفه‌ای در تماس باشید تا از حقوق خود به بهترین نحو دفاع کنید.

سوالات متداول

اگر سرقت کمتر از نصاب سرقت باشد یا یکی از شرایط تحقق این سرقت وجود نداشته باشد، سرقت تعزیری محسوب می ­شود. مجازات سرقت تعزیری، طبق قانون مجازات اسلامی ایران، حبس از ۳ ماه تا ۱۰ سال، جزای نقدی از شش میلیون ریال (۶.۰۰۰.۰۰۰ ریال) تا دویست میلیون ریال (۲۰۰.۰۰۰.۰۰۰) یا هر دو مجازات است.

مجازات این سرقت در قانون مجازات اسلامی ایران، قطع چهار انگشت دست راست از انتهای آن است. اگر سارق برای بار دوم مرتکب این سرقت شود، علاوه بر قطع چهار انگشت دست راست، پای چپ او نیز از پایین برآمدگی قطع میشود. اگر سارق برای بار سوم مرتکب این سرقت شود، حبس ابد در نظر گرفته می شود.

برای دریافت مشاوره در مورد مسائل مربوط به سرقت حدی، اولین قدم مراجعه به وکیل متخصص در حقوق کیفری است. گروه وکلای ژیوار با کادر مجرب و دانش حقوقی بالا، آماده است تا در تمامی مراحل قانونی، از مشاوره تا دفاع از حقوق شما، همکاری کند. شما می‌توانید با تماس با این گروه، سوالات خود را مطرح کرده و راهنمایی‌های لازم را کسب کنید.

نظرات ارزشمند شما به ما کمک می‌کند تا خدمات خود را در زمینه سرقت حدی چیست بهبود بخشیم. لطفاً تجربه خود را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.