وکیل دادگستری

وکیل دادگستری

وکیل دادگستری به فردی گفته می شود که دارای پروانه وکالت رسمی و معتبر است و می تواند به نیابت از اشخاص، امور حقوقی آن ها از جمله دعاوی طرح شده در مراجع قضایی را پیگیری کند. وکیل دادگستری در هر امر باید دارای تخصص ویژه و تجربه کافی در همان حوزه باشد.

برای مثال وکالت در دعاوی مربوط به قتل، چک، جرایم ملکی و سایر را باید وکیلی به عهده بگیرد که سابقه فعالیت در طرح و دفاع این دعاوی را داشته باشد و به نوعی در این زمینه ها به تخصص رسیده باشد. در این مقاله به ابعاد مختلف وکالت و انواع وکیل دادگستری و وظایف آن ها می پردازیم.

اینفوگرافیک وظایف وکیل

تعریف وکالت

وکالت به طور کلی به دو نوع وکالت مدنی و وکالت دادگستری تقسیم می شود. بر اساس ماده 656 قانون مدنی: عقد وکالت، عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود می ‌نماید.

در وکالت مدنی که در این ماده تعریف شده است موکل یا کسی که به وکیل وکالت می دهد، برای هر امری می تواند فرد را وکیل خود قرار دهد. در ماده 662 درمورد دامنه اموری که موکل می تواند انجام آن ها را به دیگری توکیل کند این گونه آمده است: وکالت باید در امری داده شود که خود موکل بتواند آن را به جا آورد وکیل هم باید کسی باشد که برای انجام آن امر اهلیت داشته باشد.

اما سوال این است که وکیل دادگستری چه نوع وکیلی است و چه تفاوتی با وکیل مدنی دارد؟ تفاوت وکیل مدنی با وکیل دادگستری در این است که وکیل دادگستری پس از انجام مراحل قانونی از مراجع مربوطه پروانه وکالت گرفته است و می تواند علاوه بر امور حقوقی دیگری که وکیل مدنی آن ها را برای موکل خود انجام می دهد، وکالت شخص را در دعاوی قضایی هم بر عهده بگیرد.

در خصوص مشاوره حقوقی و یا اعطای وکالت کلیک کنید.

مشاوره حقوقی

انواع وکیل چیست؟

بر اساس قانون وکیل می تواند از جهات مختلف انواع گوناگونی داشته باشد که در ادامه به تعریف و توضیح هر کدام از این انواع می پردازیم.

  • وکیل دادگستری: همان طور که گفته شد، وکیل دادگستری کسی است که پروانه وکالت دادگستری دارد و علاوه بر اختیارات وکیل مدنی می تواند در مراجع قضایی هم وکالت موکل را بر عهده بگیرد.
  • وکیل مدنی: وکیل مدنی به کسی که گفته می شود که به واسطه لفظ یا عمل موکل برای انجام برخی امور اداری و حقوقی انتخاب می شود اما نمی تواند در مراجع قضایی وکالت کند.
  • وکیل پایه یک دادگستری: وکیل پایه یک دادگستری به وکیلی گفته می شود که دوران کارآموزی خود را با موفقیت گذرانده است و پروانه وکالت پایه یک اخذ کرده است. وکیل پایه یک برای گرفتن پرونده و حضور در مراجع قضایی محدودیتی ندارد.
  • کارآموز وکالت دادگستری: کارآموز وکالت کسی است که پروانه کارآموزی دارد و در برخی دعاوی مانند دعاوی ای که قابلیت طرح در دیوان عالی را دارند نمی توانند حضور داشته باشد. دوران کارآموزی برای کارآموزان وکالت 18 ماه است و پس از طی موفقیت آمیز این مدت با شرکت در آزمون اختبار، پروانه پایه یک به آن ها اعطا می شود.
  • وکیل تعیینی: وکیل تعیینی به وکیلی می گویند که موکل در انتخاب او اراده و اختیار کامل داشته است.
  • وکیل تسخیری: در برخی دعاوی که حضور وکیل در کنار متهم ضروری است و موکل توان انتخاب وکیل تعیینی را ندارد دادگاه برای او وکیل تسخیری تعیین می کند. این دعاوی شامل جرایم مستوجب سلب حیات یا حبس ابد در مرحله دادسرا و جرایم بند الف تا بند پ ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری است.
  • وکیل معاضدتی: در مواردی که افراد توان مالی استفاده از وکیل تعیینی را نداشته باشند کانون وکلا برای آن ها وکیل معاضدتی که به طور رایگان ارائه خدمت می کند تعیین می کند. هر وکیل دادگستری در طول یک سال باید 3 پرونده را به صورت معاضدتی قبول کند.
  • وکیل اتفاقی: اشخاصی که دارای دانش و تحصیلات حقوقی هستند اما پروانه وکالت ندارند می توانند تا سه بار در سال برای اقوام و بستگان نسبی و سببی تا درجه درجه دوم از طبقه سوم اقدام به وکالت در دادگستری کنند.
  • وکیل مطلق: وکیل مطلق نسبت به تمامی امور حقوقی موکل خود وکالت دارد و می تواند نسبت به آم امور به نیابت از موکل اقدام کند.
  • وکیل مقید: وکیل مقید تنها نسبت به امور خاصی دارای وکالت است و نمی تواند خارج از آن امور اقدام به وکالت از سوی موکل کند.
مقالات مرتبط  مشاوره حقوقی بورس

موارد تصریح به اختیارات وکیل دادگستری

امور حقوقی در حین دادرسی از جهت امکان توکیل به وکیل دادگستری به 3 دسته تقسیم می شوند. دسته اول اموری هستند که برای توکیل به وکیل دادگستری نیاز به تصریح در قرارداد وکالت ندارند و بدون این تصریح هم وکیل دادگستری می توانند این امور را وکالتا انجام دهد. برای مثال شرکت در جلسات دادگاه یا درخواست ارجاع امر به کارشناسی از این امور است. دسته دوم اموری هستند که برای انجام توسط وکیل نیاز به تصریح در قرارداد وکالت دارند. این امور به صورت مشخص در قانون آیین دادرسی مدنی ذکر شده اند که شامل این موارد هستند:

  • وکالت راجع به اعتراض به رأی، تجدیدنظر، فرجام‌خواهی و اعاده دادرسی.
  • وکالت در مصالحه و سازش.
  • وکالت در ادعای جعل یا انکار و تردید نسبت به سند طرف و استرداد سند.
  • وکالت در تعیین جاعل.
  • وکالت در ارجاع دعوا به‌ داوری و تعیین داور.
  • وکالت در توکیل.
  • وکالت در تعیین مصدق و کارشناس.
  • وکالت در دعوای خسارت.
  • وکالت در استرداد دادخواست یا دعوا.
  • وکالت در جلب شخص ثالث و دفاع از دعوای ثالث.
  • وکالت در ورود شخص ثالث و دفاع از دعوای ورود ثالث.
  • وکالت در دعوای متقابل و دفاع در قبال آن.
  • وکالت در ادعای اعسار.
  • وکالت در قبول یا رد سوگند.
مقالات مرتبط  آیین نامه رسیدگی به تخلفات پزشکی

امور غیر قابل توکیل به وکیل دادگستری

در قسمت قبل مواردی که بدون نیاز به تصریح و یا با نیاز به تصریح در قرارداد وکالت قابل توکیل به وکیل دادگستری بودند بیان شد. اما اموری هم وجود دارند که حتی در صورت تصریح در قرارداد وکالت نمی توان آن ها را به وکیل دادگستری توکیل کرد. امور غیر قابل توکیل به وکیل دادگستری که در آن ها مباشرت موکل شرط است در ماده 35 قانون آیین دادرسی مدنی به این صورت بیان شده است: سوگند، شهادت، اقرار، لعان و ایلاء قابل توکیل نمی ‌باشند.

امور غیر قابل توکیل به وکیل دادگستری

وکالت بلاعزل چیست؟

حتما عبارت وکالت بلاعزل را بسیار شنیده اید. منظور از وکالت بلاعزل وکالتی است که در آن موکل یعنی کسی که به دیگری وکالت می دهد، حق عزل وکیل را از خود سلب می کند و نمی تواند وکیل را در اثنای وکالت خود عزل کند. وکالت بلاعزل باید ضمن یک عقد لازم دیگر ذکر شود تا قابلیت فسخ و بر هم زدن را نداشته باشد. زیرا قرارداد وکالت یک عقد جایز است که هر یک از طرفین هر زمان که بخواهند می توانند آن را فسخ کنند. اما درج وکالت بلاعزل باید در ضمن یک عقد خارج لازم باشد تا خاصیت جایز بودن وکالت را از بین ببرد و آن را بلاعزل کند.

تخلفات انتظامی وکلا

موارد بسیاری وحود دارد که یک وکیل دادگستری مرتکب تخلف در حوزه حرفه ای خود می شود. در صورتی که هر یک از وکلای دادگستری از مقررات مربوط به حوزه وکالت تخطی نمایند با شکایت هر ذی نفع، توسط مراجع صالح به رسیدگی تعقیب شده و به مجازات انتظامی متناسب با تخلفی که ارتکاب پیدا کرده اند محکوم خواهند شد. رسیدگی به تخلفات وکلا در دادسرا و دادگاه انتظامی وکلا که مراجع مخصوص به رسیدگی تخلفات انتظامی وکلا هستند انجام می شود. این تخلفات در آیین‌نامه لایحه قانونی استقلال کانون وکلا دادگستری ذکر شده اند و برای هر یک مجازات های به خصوصی در نظر گرفته شده است که می تواند از اخطار کتبی تا ابطال پروانه وکالت باشد.

مقالات مرتبط  مجازات خیانت در امانت

برای نمونه می توان به انجام وکالت بدون تمدید پروانه، عدم ارائه رسید در قبال وجوه و اموال و اسناد دریافتی از موکل، عدم حضور در جلسات دادگاه بدون عذر موجه، افشاء اسرار موکل و سایر اشاره کرد که هر یک از افراد متضرر از این تخلفات می توانند با تنظیم شکواییه و ارسال به دادسرا انتظامی وکلا از آن شکایت نمایند. در صورتی که دادسرای انتظامی وکلا وقوع تخلف را احراز کند پرونده را به دادگاه انتظامی وکلا ارجاع می دهد و این دادگاه به تناسب تخلف برای آن مجازات در نظر خواهد گرفت. از آراء این دادکاه می توان به دادگاه عالی انتظامی قضات شکایت کرد.

ضرورت استفاده از وکیل دادگستری

استفاده از وکیل دادگستری در دنیای امروز که همه امور به سوی تخصصی شدن هر چه بیشتر پیش می رود امری منطقی و ناگزیر است. تخصصی شدن امور تا جایی است که حتی یک وکیل دادگستری هم نمی تواند در تمام مسائل حقوقی تخصص و مهارت ویژه کسب کند و غالبا وکلای دادگستری هر یک در یک یا چند حوزه تخصصی عمل می کنند تا دعاوی آن حوزه را در بهترین کیفیت به سرانجام برسانند.

استفاده از وکیل دادگستری باعث می شود با صرف کمترین هزینه، سرمایه و انرژی بهترین نتیجه ممکن را از یک دادرسی قضایی به دست بیاورید. برای دسترسی آسان به بهترین وکیل دادگستری در هر حوزه که مورد نیاز شماست کافی است با گروه وکلای کیفری ژیوار تماس بگیرید. متخصصان ما متناسب با نیاز حقوقی و توان مالی شما بهترین وکیل دادگستری را به شما معرفی خواهند نمود.

سوالات متداول درباره وکیل دادگستری

در این بخش مفتخر به پاسخگویی سوالات متداول درباره وکیل دادگستری می باشیم:

  • وکیل دادگستری کیست؟ به کسی که دارای پروانه وکالت از مراجع معتبر است و می توانند در دعاوی مراجع قضایی وکالت کند وکیل دادگستری گفته می شود.
  • وکیل تسخیری چه کسی است؟ در دعاوی کیفری که متهم امکان استفاده از وکیل تعیینی را ندارد دادگاه یا دادسرا برای او وکیل تسخیری تعیین می کند.
  • وکالت بلاعزل چیست؟ به وکالتی که از سوی موکل قابل به هم زدن نیست وکالت بلاعزل می گویند. وکالت بلاعزل باید ضمن یک عقد لازم خارج درج شود تا موثر واقع شود.

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.