تعریف کلاهبرداری ⭐ اثبات جرم و انواع آن، مجازات و انواع مختلف آن از جمله جرایم مالی و جرایم علیه کلاهبرداری است. که در این نوشتار بررسی خواهد شد. به طور کلی برای تحقق جرم کلاهبرداری و اینکه بتوانید به شخص یا گروهی عنوان کلاهبرداری را منتسب نمایید مجموعه عواملی باید وجود داشته باشد که فقدان هر یک از آنها باعث عدم انتساب این جرم و در نتیجه تبرئه شدن فرد از مجازات مربوط به آن خواهد شد. گروه وکلای کیفری ژیوار رهنمای شما در این باب می باشد.
اولین و مهمترین عامل در جرم کلاهبرداری
اولین و مهمترین عامل در جرم کلاهبرداری این است که الزاما توسل به وسایل متقلبانه صورت گرفته باشد یعنی شخصی با استفاده از عملیاتی که از آنها به عنوان مانور متقلبانه نام برده می شود، موفق شده باشد تا مال شخصی را از اختیار او خارج نماید. پس اگر فردی مال خود را با رضایت و بدون اینکه فریب و دسیسه ای در کار باشد در اختیار شخصی قرار دهد و وی از استرداد مال خودداری نماید، بی شک چون این عمل بدون انجام مانورهای متقلبانه صورت پذیرفته است، از مصادیق جرم کلاهبرداری خارج می شود.
دومین عامل مهم در تحقق جرم کلاهبرداری
خروج مال از مالکیت مالک اصلی آن می باشد. بدین مفهوم اگر فردی مرتکب مانورهای متقلبانه متعددی شود ولی در نهایت مجموع این اقدامات، منجر به بردن مالی نگردد، به هیچ عنوان جرم کلاهبرداری محقق نگردیده است اگر چه که ممکن است آن میزان از اقدامات انجام شده قابل انطباق با شروع به برخی جرایم دیگر و مشمول مجازات شروع به جرم گردد.
سومین عامل برای تحقق جرم کلاهبرداری
داشتن سوء نیت است. یعنی شخص مرتکب باید با بکارگیری و توسل به وسایل متقلبانه قصد بردن مال شخص را داشته باشد. پس اگر شخصی به تصور اینکه مال متعلق به خودش است ولو با توسل به وسایل متقلبانه فرد دیگری را فریب دهد و مال او را ببرد مرتکب جرم کلاهبرداری نشده است. اما باید بدانیم که انگیزه شخص به هیچ وجه در ارتکاب این جرم تأثیری نخواهد داشت.
پس اگر فردی؛
- با توسل به وسایل متقلبانه، به قصد تصاحب مال دیگری برای خودش
- یا به قصد اینکه آن مال را صرف امور خیریه نماید
مال دیگری را ببرد، در هر صورت و هر شکل مرتکب جرم کلاهبرداری شده است و قانونگذار در هر دو حالت فرد را محکوم به مجازات جرم کلاهبرداری می نماید .
اثبات جرم کلاهبرداری
البته اثبات کلیه این موارد، اموری کاملا تخصصی و حرفه ای می باشد که برخورداری از تجارب وکلای مجرب در این زمینه، کمک بسیار شایانی را به فرد جهت انتساب جرم به مجرم می نماید و قطع به یقین هرگونه اقدام حقوقی اشتباهی می تواند اخذ نتیجه نهایی را به رغم محق بودن فرد زیان دیده، به مخاطره اندازد. برخلاف سایر جرائم که بیشتر مرتکبان آن، اشخاص سابقه دار و یا افرادی هستند که بر اساس یافته های جرم شناسی، چهره و رفتارهای آنها تا حدودی نشانگر مجرم بودن آنها می باشد.
مرتکبان جرم کلاهبرداری
در اکثر موارد افرادی بسیار با شخصیت و با ظاهری مورد پذیرش از سوی آحاد جامعه می باشند که همین ویژگی آنها باعث می شود بزه دیده اینگونه جرائم، در برخورد اول معمولا به راحتی به آنها اعتماد نمایند و مال خود را در اختیار آنها قرار دهند.
امروزه به دلیل تنوع روابط اجتماعی و به خصوص افزایش ارتباط افراد از طریق وسایل ارتباط جمعی نظیر کلاهبرداری و شیوه های ارتکاب این جرم نیز تنوع بسیار چشمگیری داشته است که این موارد به شرح زیر هستند:
کلاهبرداری پیامکی
یکی از مواردی که اخیرا به دفعات بسیار عدیده در پرونده های کلاهبرداری مشاهده می گردد، انجام جرم کلاهبرداری از طریق ارسال پیامکی با مضمون برنده شدن فرد در مسابقات ورزشی یا قرآنی و سپس درخواست از آنها برای مراجعه به دستگاه های خودپرداز و در ادامه برداشت و خالی کردن کل موجودی حساب آنها می باشد.
کلاهبرداری اینترنتی
مورد دیگر نیز موارد مرتبط با درج آگهی فروش کالا یا خدمات در سایت های پر بازدیدی نظیر سایت دیوار می باشد. در این شیوه نوین از کلاهبرداری، افراد مجرم با انجام مانورهای متقلبانه و معمولا با استفاده از یک خط تلفن سرقتی یا خطوط تلفن شرکت ایرانسل که قابلیت تعقیب و پیگیری کمتری را نسبت به سایر اپراتورها دارند، ضمن معرفی خود به عنوان مالک کالا یا ارائه دهنده خدمتی مشخص و معمولا با قیمتی نازلتر از قیمت عرفی آن، تلاش می نماید تا پس از درج آگهی خود در این قبیل سایت ها ، پس برقراری تماس از سوی مال باختگان، ضمن فریب دادن آنها و دریافت مبلغی به عنوان بیعانه خرید کالا یا خدمات، نسبت به انجام جرم کلاهبرداری اقدام نماید.
متأسفانه مال باختگان این قبیل جرائم اینترنتی به دلیل اینکه:
- اکثرا آشنایی کاملی با مرجع مربوط به تقدیم شکایت کیفری از جرم ارتکابی و یا نحوه پیگیری آن ندارند.
- و در بعضی موارد به دلیل پایین بودن مبلغی که از دست داده اند.
- و یا عواملی نظیر نداشتن وقت و فرصت کافی
در همان مراحل اولیه موضوع را به طور کامل رها می نمایند و از ادامه پیگیری های لازم خودداری می نمایند. در حالی که این گونه جرائم با انجام اقداماتی نظیر:
- ثبت شکایت اینترنتی به مرجع پلیس فتا
- و یا انجام پیگیری های حضوری در دادسرای رسیدگی به جرایم اینترنتی
قابل پیگیری و اقدام لازم می باشد و از آنجایی که رسیدگی به شکایات واصله درخصوص جرم کلاهبرداری خارج از نوبت می باشد، این امر موجب خواهد شد تا روال رسیدگی به شکایت مطروحه از سوی مال باخته، با سرعت بیشتری انجام پذیرد. علاوه بر این، موجب خواهد شد تا به سبب شناسایی احتمالی فرد کلاهبردار، از ارتکاب جرایم بعدی توسط وی و مال باخته شدن افراد بیشتری از جامعه نیز پیشگیری لازم به عمل آید.
گروه وکلای کیفری ژیوار آماده ارائه خدمات در باب وکیل کلاهبرداری در تهران، وکیل کلاهبرداری در مشهد، وکیل کلاهبرداری در مازندران و سایر استان های ایران می باشد.
مجازات کلاهبرداری
همچنین با توجه به عنصر قانونی این جرم که مجازات جرم کلاهبرداری را به موجب قانون تشدید مجازات رتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری و سایر از قبیل:
- علاوه بر حبس
- جزای نقدی
- رد اصل مال
- و پرداخت کلیه خسارات وارده به مال باخته می داند.
حتی در صورت استفاده مالباخته از خدمات وکلای دادگستری متخصص در امور کیفری برای احقاق حق و پیگیری موضوع در مراجع حقوقی، کلیه این مبالغ و هزینه های انجام شده به استناد قانون، قابل دریافت می باشد و لذا بزه دیده بدون داشتن هیچگونه ترس و وحشتی درخصوص از دست دادن مبالغ بیشتری که ممکن است در جریان رسیدگی به شکایت وی متحمل آنها گردد، می تواند نسبت به تعقیب جزایی متهم اقدام نماید. امید بر این است که با به اتمام رسیدن این مقاله توانسته باشیم اطلاعات مفیدی در باب کلاهبرداری در اختیار شما قرار دهیم. گروه وکلای کیفری ژیوار راهنمای شما در این باب می باشد.
بدون دیدگاه