مجازات حدی در قانون مجازات اسلامی

مجازات حدی

مجازات حدی در قانون مجازات اسلامی بر طبق قانون حد موجب، نوع، میزان و کیفیت اجرای آن در شرع مقدس اسلام تعیین شده است. یکی از مهم ترین انواع مجازات هایی که در قانون مجازات اسلامی پیش بینی شده است مجازات های حدی می باشند که در واقع به آن دسته از مجازات هایی گفته می شوند که مقدار و نوع آنها در فقه اسلامی مشخص شده است و بر طبق همان مجازات مشخص شده اعمال می گردند. در مقاله پیشرو به بررسی و مفهوم کلی مجازات حدی توسط وکیل کیفری می پردازیم. همچنین جهت کسب اطلاعات بیشتر امکان ارتباط با گروه وکلای کیفری ژیوار وجود خواهد داشت.

تعریف حد در قانون مجازات اسلامی

حدود جمع کلمه حداست و در معنای لغوی حد به معنای منع در قانون مجازات اسلامی است. بنابراین مجازات حدی به مجازات هایی گفته می شود که به دلیل سختی و مشقتی که دارند، باعث می شوند مردم از انجام کارهای خلاف منع و محدود شوند که این موضوع نوعی بازدارندگی از جرم را سبب خواهد شد. بدین ترتیب نوع و میزان مجازات حدی در شرع تعیین شده است.

مزیت اعزام وکیل به سراسر ایران و جهان در گروه وکلای کیفری ژیوار:

 

کلیات مجازات حدی

در شرع اسلام برای برخی از اعمال گناه مجازات تعیین شده است که به آنها، مجازات حدی گفته می شود. در واقع مجازات حدی یکی از انواع مجازات است که طبق آن در دسته بندی مجازات های اصلی قرار می گیرند. در واقع هدف از تعیین مجازات حدی در شرع گسترش دادن سزا افراد نیست، بلکه هدف از این دسته از مجازات ها بازدارندگی و تربیت مجرم می باشد.

به طور کلی قانون گذار نوع و میزان مجازات حدی را از قرآن اقتباس کرده است و مقدار و نوع آن به همان ترتیبی است که در این کتاب الهی ذکر شده است. بنابراین قاضی هم نمی تواند کیفیت، نوع و میزان حدود را تغییر دهد یا سزا حدی را کمتر کند و یا به طور کلی از آن صرف نظر کند. بلکه بایستی برای جزا حدی را تعیین نماید.

در خصوص مشاوره و یا اعطای وکالت کلیک کنید.

مقالات مرتبط  اجرای مجازات در قانون مجازات اسلامی

مشاوره حقوقی

انواع مجازات های حدی

میزان و نوع مجازات حدی با توجه به نوع جرم اتفاق افتاده متفاوت خواهد بود. از این رو انواع مجازات حدی شامل موارد زیر خواهد بود:

  • اعدام، برای مثال در جرائمی مانند زنا با محارم
  • شلاق، برای مثال سزا حدی برای شرب خمر تعداد شلاق برای جزا های مختلف متفاوت خواهد بود. اما در کل تعداد شلاق حدی از 100 ضربه بیشتر نمی باشد.
  • سزا قطع کردن انگشت و دست و پا، برای مثال حد سزا سرقت برای بار اول قطع کردن 4 انگشت دست راست سارق می باشد.
  • حکم تبعید مانند جزا حدی برای جرم محاربه

مجازات ‌های حدی ثابت

این مجازات‌ها، بدون توجه به شرایط و اوضاع و احوال مرتکب، اعمال می‌ شوند. برای مثال، مجازات قتل عمد، قصاص نفس است و این مجازات، بدون توجه به شرایط مرتکب، اعمال می‌ شود.

مجازات‌ های حدی تعزیری

این مجازات‌ ها، با توجه به شرایط و اوضاع و احوال مرتکب، اعمال می‌ شوند. برای مثال، مجازات زنای غیر محصنه، صد ضربه شلاق است و این مجازات، با توجه به شرایط مرتکب، می‌ تواند به کمتر از 100صد ضربه شلاق یا بیشتر از آن نیز کاهش یا افزایش یابد.

در صورتی که مرتکب جرم، واجد شرایط زیر باشد، مجازات حدی، از او ساقط می‌ شود:

  • خطای غیرعمد: در صورتی که مرتکب جرم، به اشتباه یا به علت بی‌ احتیاطی، مرتکب جرم شود، مجازات حدی، از او ساقط می‌ شود.
  • عدم بلوغ: در صورتی که مرتکب جرم، در زمان ارتکاب جرم، صغیر باشد، مجازات حدی، از او ساقط می‌ شود.
  • جنون: در صورتی که مرتکب جرم، در زمان ارتکاب جرم، مجنون باشد، مجازات حدی، از او ساقط می‌ شود.
  • اکراه یا اجبار: در صورتی که مرتکب جرم، تحت اکراه یا اجبار، مرتکب جرم شود، مجازات حدی، از او ساقط می‌ شود.

در پایان، لازم به ذکر است که مجازات‌ های حدی، از جمله مجازات‌ های سنگینی هستند که در قانون مجازات اسلامی ایران، برای جرایم خاصی تعیین شده‌ اند. این مجازات‌ ها، معمولاً با توجه به شرایط و اوضاع و احوال مرتکب، اعمال می‌ شوند.

مجازات حدی زنا

پیش از بررسی مجازات حدی زنا به تعریف این حد می پردازیم. زنا عبارت است از نزدیکی مرد و زنی که علقه‌ زوجیت یعنی رابطه زوجیت بین آنها نباشد و از موارد وطی به شبهه نیز نباشد. مراد از وطی به شبهه آن است که طرفین به گمان وجود رابطه مشروع، با یکدیگر جماع کنند، درحالیکه واقعا چنین رابطه‌ ای وجود نداشته باشد. هرگاه طرفین یا یکی از آنها نابالغ باشد، زنا محقق می گردد، اما نابالغ مجازات نمی‌ شود و حسب مورد به اقدامات تامینی و تربیتی محکوم می‌ گردد. بنابراین بلوغ شرط تحقق زنا نیست و حتی اگر یکی از طرفین به سن بلوغ نرسیده باشد، زنا محقق خواهد شد. لازم به ذکر است که سن بلوغ در پسران 15 سال تمام قمری و در دختران 9 سال تمام قمری است.

مقالات مرتبط  اعتراض به قرار نهایی دادسرا

در خصوص مشاوره با وکیل زنا با گروه وکلای کیفری ژیوار در ارتباط باشید. حد زنا در چنین مواردی اعدام است:

  • زنا با محارم نسبی که موجب اعدام زانی و زانیه است.
  • زنا با زن پدر که موجب اعدام زانی است.
  • زنای مرد غیرمسلمان با زن مسلمان که موجب اعدام زانی است.
  • زنای به عنف و اکراه از سوی زانی که موجب اعدام زانی است.

مجازات حدی لواط، تفخیذ و سبب النبی

لواط عبارت است از دخول اندام تناسلی مرد در دبر انسان مذکر که دارای حکم مجازات خواهد بود. در واقع حد لواط برای فاعل در صورت عنف، اکراه یا دارا بودن شرایط احصان اعدام است. حد لواط برای مفعول به طور کلی دارای حکم اعدام است. قرار دادن اندام تناسلی مرد بین ران‌ ها یا نشیمنگاه انسان مذکر است. در واقع در تفخیذ چنانچه فاعل غیرمسلمان و مفعول مسلمان باشد حد فاعل اعدام می باشد. هر کس پیامبر گرامی اسلام (ص) یا هر یک از انبیای عظام الهی را دشنام دهد یا قذف نماید جرم سبب‌ النبی است و به حد اعدام محکوم می‌ شود.

مجازات حد رجم یا سنگسار

حد رجم تنها در مورد جرم زنا قابل‌ اعمال خواهد بود. در واقع توضیح آنکه حد زنا برای زانی محصن و زانیه‌ محصنه‌ رجم است. از این رو احصان در هر یک از نوارد مرتبط به مرد و زن به طریق زیر محقق می‌ شود:

  • احصان مرد عبارت است از آنکه دارای همسر دائمی و بالغ باشد و درحالی که عاقل و بالغ بوده است، از طریق قُبُل با وی در حال بلوغ جماع کرده باشد و هر وقت بخواهد امکان جماع از طریق قبل را با وی داشته باشد.
  • احصان زن عبارت است از آنکه دارای همسر دائمی و بالغ باشد. درحالی که بالغ و عاقل بوده باشد، با او از طریق قبل جماع کرده باشد و امکان جماع از طریق قبل را با شوهر داشته باشد.

مجازات حدی شلاق

حد زنا برای زانی محصن و زانیه‌ محصنه‌ رجم است. همچنین در صورت عدم امکان اجرای رجم، با پیشنهاد دادگاه صادرکننده‌ حکم قطعی، چنانچه جرم با بینه ثابت شده باشد، موجب اعدام زانی محصن و زانیه‌ محصنه و در غیر این‌ صورت موجب 100 ضربه شلاق حدی خواهد بود.

مقالات مرتبط  جرم ارتشاء و مجازات آن در قانون

در واقع مجازات حدی شلاق بدین شرح می باشد:

  • در زنا با محارم نسبی و زنای محصنه، چنانچه زانیه بالغ و زانی نابالغ باشد، سزا زانیه فقط 100 ضربه شلاق حدی است.
  • مردی که همسر دائمی دارد، هرگاه قبل از دخول، مرتکب زنا شود حد وی 100 ضربه شلاق است.
  • حد زنا در مواردی که مرتکب غیرمحصن باشد، 100 ضربه شلاق است.
  • حد لواط برای فاعل در صورت عدم وجود شرایط احصان 100 ضربه شلاق است.
  • در تفخیذ، حد فاعل و مفعول 100 ضربه شلاق است و فرقی بین محصن و غیرمحصن نیست.

شرایط و قوانین اجرای مجازات حدی توسط وکیل کیفری

در خصوص شرایط و قوانین اجرای مجازات حدی بایستی از مواردی اطلاع یابید. از جمله شرایط اجرای مجازات حدی این است که مرتکب جرم عاقل و بالغ باشد و به صورت آگاهانه قصد انجام جرم را داشته باشد. علاوه بر این مرتکب باید بداند جرمی که انجام داده است علاوه بر اینکه برای فرد مسئولیت کیفری به دنبال دارد، به عنوان یک عمل حرام شرعی می باشد. در صورتی که مرتکب این شرایط را داشته باشد، جزا حدی اعمال می شود.

در شرایطی که جرمی با سزا حدی، مثل سرقت یا زنا، به وقوع پیوسته باشد و متهم ادعا کند در انجام جرم آگاهی و عمد نداشته است و یا ادعا کند که به زور شکنجه و تهدید اقرار کرده است. در خصوص مشاوره با وکیل زنا می توانید با ما در ارتباط باشید. گروه وکلای کیفری ژیوار با رسیدگی به پرونده های کیفری توسط وکیل کیفری، بهترین راهنمایی های را در اختیار شما قرار خواهند داد.

سوالات متداول در باب مجازات حدی در قانون مجازات اسلامی

در این بخش مفتخر به پاسخگویی سوالات متداول در باب مجازات حدی در قانون مجازات اسلامی می باشیم:

  • تعریف حد در قانون مجازات اسلامی چیست؟ حدود جمع کلمه حداست و در معنای لغوی حد به معنای منع در قانون مجازات اسلامی است. بنابراین مجازات حدی به مجازات هایی گفته می شود که به دلیل سختی و مشقتی که دارند، باعث می شوند مردم از انجام کارهای خلاف منع و محدود شوند که این موضوع نوعی بازدارندگی از جرم را سبب خواهد شد. بدین ترتیب نوع و میزان مجازات حدی در شرع تعیین شده است.
  • انواع مجازات های حدی کدام اند؟ اعدام، شلاق، قطع عضو و تبعید
Rate this post

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.