نکات مهم در تنظیم قرارداد | نحوه نوشتن قرارداد

تنظیم قرارداد

در صورت مفید بودن، این لینک را برای دیگران نیز ارسال نمایید تا آن‌ها نیز از مطالعه آن بهره‌مند شوند.

https://yun.ir/3o0kc1

تنظیم قرارداد در کسب‌وکار و معامله‌های امروزی، برای همه بسیار واجب و کاربردی است. چرا که به شما کمک می‌کنید تا یک سند همکاری داشته باشید و بتوانید تعهدات و موضوعاتی که سر آن‌ها توافق کردید را به صورت مکتوب داشته باشید. حال اگر پس از تهیه قرارداد و در طول اجرای آن با چالشی روبرو شدید، می‌توانید از قرارداد خود به عنوان یک توافقنامه استفاده کنید. البته یک قرارداد استاندارد علاوه‌بر رعایت نکات قانونی، باید به نکات و شرایط فنی هم توجه کرده باشد. در این مقاله با بیان نکات مهم تنظیم قرارداد و نحوه نگارش آن، به شما کمک خواهیم کرد. اما بهتر است این کار را به افراد متخصص یعنی وکلای حقوقی بسپارید. 

کاربر گرامی، در صورت نیاز به مشاوره حقوقی کلیک نمایید.

اهمیت تنظیم قرارداد

نگارش قرارداد از اهمیت فراوانی برخوردار است. چرا که باید خواست طرفین و تعهدات آن‌ها به شکلی دقیق و شفاف در متن قرارداد ذکر گردد. بنابراین طرفین مطمئن خواهند شد که موضوع قرارداد درست مطابق میل و درخواست آن‌ها است و با همان کیفیت مورد نظر پیش خواهد رفت. همین امر موجب می‌شود حقوق هر دو طرف حفظ شده و از بروز هرگونه دعوا و اختلاف در آینده جلوگیری شود.

نحوه تنظیم قرارداد چگونه است؟

اگر قصد دارید که خودتان قراردادی را تنظیم کنید، حتما این بخش را به دقت مطالعه کنید. اولین موضوع مهمی که در هنگام تنظیم قرارداد باید مورد توجه قرار بگیرد، احترام به حقوق طرفین قرارداد است. منظور این است که همه شرایط، جزئیات و مفاد باید پس از توافق دو طرف در متن قرارداد ذکر شوند.‌

نکته مهم دیگری که در تنظیم و تهیه قرارداد باید به آن توجه شود، چگونگی تنظیم آن‌هاست‌. این مورد حتی می‌تواند در نحوه اجرا و در نهایت رسیدن به هدف نهایی طرفین تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. به بیان دیگر، اگر قرارداد کاملا درست و اصولی و با بکارگیری نکات دقیق حقوقی تهیه گردد، می‌تواند طرفین قرارداد را به هدفشان نزدیک‌تر کند.

همچنین تنظیم قرارداد می‌تواند هم به شکل شفاهی و هم کتبی باشد. اما معمولا کارشناسان قراردادنویسی و وکلای حقوقی توصیه می‌کنند که قراردادهای خود را به صورت شفاهی تهیه کنید تا از همکاری خود یک سند مکتوب و رسمی داشته باشید.

شبکه های اجتماعی ژیوار
ایتااینستاگرامتلگرامروبیکا

اصول اولیه تنظیم یک قرارداد حرفه‌ای چگونه است؟

نگارش یک قرارداد حرفه‌ای اصول و شرایطی دارد که باید مورد توجه قرار بگیرند. در ادامه به تعدادی از مهم‌ترین اصول تنظیم قرارداد اشاره می‌کنیم:

انتخاب نوع قرارداد

اولین موردی که برای تنظیم یک قرارداد حرفه‌ای باید به آن دقت کنید، انتخاب نوع قرارداد است. منظور این است که افرادی که قصد تنظیم یک قرارداد را دارند باید با توجه به شرایط و نیازشان یک نوع از قرارداد را انتخاب کنند. 

واضح و شفاف بودن متن قرارداد

یک قرارداد حرفه‌ای باید به طور کامل همه ابعاد همکاری را دربر بگیرد. بنابراین اگر قراردادی را مشاهده کردید که به طور دقیق به امور نپرداخته و بسیار کلی تنظیم شده است، بدانید که این قرارداد، یک قرارداد حرفه‌ای و کامل نیست. از سمتی دیگر قرارداد در کنار کامل بودن و پوشش داد همه ابعاد، باید ساده و خلاصه هم باشد.

مقالات مرتبط  تنظیم لایحه دفاعیه چیست؟ ویژگی‌های یک لایحه دفاعیه خوب

تعیین کردن تعهدات طرفین قرارداد

یکی دیگر از اصول تهیه یک قرارداد حرفه‌ای تعیین کردن تعهدات دو طرف به صورت دقیق و شفاف است. از نظر قانونی، قراردادی کامل و درست است که همه تعهدات و وظایف طرفین را شامل شود. علت اهمیت این موضوع این است که تعهدات طرفین قرارداد، موضوع قرارداد را شکل می‌دهد. همچنین هر یک از طرفین، تنها اجازه دارد مواردی را از طرف مقابل درخواست کند که در متن قرارداد به آن پرداخته شده است. به عنوان مثال کارفرما تنها می‌تواند کارگر خود را موظف به انجام اموری کند که در متن قراردادشان به آن‌ها اشاره شده است. هرچیزی که خارج از قرارداد باشد از حوزه وظایف کارگر خارج است.  

کاربردی بودن قرارداد

کاربردی بودن یک قرارداد، یکی دیگر از اصول اولیه نگارش قرارداد است. یک قرارداد استاندارد و کاربردی باید نیازهای طرفین را پاسخگو باشد. همچنین باید بتواند در هر زمانی که طرفین در رابطه‌شان با مشکل و چالش برخوردند، با توجه به بندهای قرارداد به آن‌ها راه‌حل بدهد.

فرم درخواست تماس

اگر امکان تماس برای شما نیست فرم زیر را تکمیل کنید تا ما به شما تماس بگیریم

نام(ضروری)
لطفا به ما اطلاع دهید که چه چیزی در ذهن شماست. سوالی از ما دارید؟ بپرس.

قراردادهای پرکاربرد کسب‌وکارها

تنظیم قرارداد یکی از پرتکرارترین کارهایی است که در کسب‌وکارهای مختلف انجام می‌شود. از ابتدای کار که برای جذب سرمایه‌گذار قرارداد تنظیم می‌شود تا زمانی که نیروی کار، پرسنل و کارکنان با قراردادهای کاری استخدام می‌شوند. هرچه قرارداد‌های تهیه شده در حوزه کسب‌وکار حرفه‌ای‌تر باشد، مشکلات و چالش‌های شما را تا حد چشمگیری کاهش می‌دهد.

بنابراین باید بدانید که در حوزه کسب‌وکار قراردادهای مختلفی وجود دارد که مطابق با قانون مدنی هستند‌. هر کدام از آن‌ها، در زمان مناسب خود منعقد و تنظیم می‌شوند. از جمله انواع قراردادهای حوزه کاری می‌توان به قراردادهای پیمانکاری، قراردادهای استخدامی، قراردادهای مشارکت، قراردادهای دولتی، قراردادهای خصوصی و قراردادهای کار اشاره نمود. در ادامه به تعدادی از پرکاربردترین آن‌ها می‌پردازیم.

قراردادهای مشارکت

در قراردادهای مشارکتی، اشخاص حقیقی یا حقوقی، سرمایه خود، چه مادی و چه معنوی، را جهت انجام امور بازرگانی یا اقتصادی با یکدیگر به اشتراک می‌گذارند. براساس این نوع قراردادها، هر شخص با توجه به میزان سرمایه‌ای که وارد کرده است، می‌تواند در سود است همکاری سهیم باشد. از کاربردی‌ترین قراردادهای مشارکت می‌توانیم از قرارداد مشارکت در تولید، مشارکت در ساخت و غیره نام ببریم.

قرارداد پیمانکاری

یکی دیگر از کاربردی‌ترین قراردادهایی که در کسب‌وکار تنظیم می‌شود، قرارداد پیمانکاری در حوزه ساخت و ساز و ارائه خدمات است. در این مدل از قراردادها، کارفرما پروژه ساخت یک ساختمان را به عهده پیمانکار می‌سپارد و پیمانکار متعهد است پروژه را براساس توافقات ذکر شده در متن قرارداد، تحویل بدهد.

قرارداد کار و استخدام

یکی دیگر از رایج‌ترین قراردادهایی میان افراد بسته می‌شود، قراردادهای کاری و استخدامی است. قرارداد کاری میان کارگر و کارفرماست که می‌تواند هم به شکل شفاهی و هم به شکل کتبی تنظیم شود. پس از تنظیم قرارداد کاری، کارگر در قبال کارفرما تعهد دارد و به ازای کاری که انجام می‌دهد حقوق می‌گیرد. افراد در هر فضایی که بخواهند آغاز به کار کنند، پیش از هرچیز باید با کارفرما قراردادی را تهیه کنند که به آن قرارداد استخدامی گفته می‌شود.

مقالات مرتبط  تنظیم دادخواست

چرا گروه وکلای کیفری ژیوار

وکلای کیفری ژیوار مجموعه ای متشکل از وکلای پایه یک دادگستری، قضات بازنشسته و اساتید دانشگاه است.

همچنین 86 درصد پرونده هایی که قبول وکالت کرده اند منجر به نتیجه ای مطلوب بوده است.

رضایت مندی موکلین، ارائه گزارش از روند پرونده، تعهد و مسئولیت پذیری از ویژگی‌های وکلای این گروه حقوقی می باشد.

از این‌رو، برای مشاوره حقوقی و اعطای وکالت دادگستری به این گروه باتجربه که بعضا بیش از 30 سال سابقه قضایی دارند مراجعه می کنم.

سایر قراردادهای کاربردی

سایر قراردادهای کاربری عبارتند از قرارداد اجاره، قرارداد خرید و فروش و قرارداد محافظت از کسب‌وکار که در ادامه هرکدام را به صورت مجزا توضیح خواهیم داد.

  • قرارداد خرید و فروش: در این مدل از قرارداد، شرایط خرید یا فروش کالا یا خدمات مشخص شده و مواردی همچون نحوه پرداخت و تحویل کالا نیز مشخص می‌گردد.
  • قرارداد اجاره: در قرارداد اجاره شرایط اجاره ملک یا تجهیزات مشخص و مواردی مثل مدت زمان اجاره و مسئولیت‌های طرفین را شامل می‌شود.
  • قرارداد محافظت از کسب‌وکار: این قرارداد برای جلوگیری از درز اطلاعات محرمانه و سرمایه‌های فکری کسب و کار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اگر به دنبال وکیل پایه یک دادگستری حرفه ای هستید اینجا کلیک کنید

تفاهم‌نامه

منظور از تفاهم‌نامه سندی است که براساس مذاکرات دوطرفی که قصد دارند با یکدیگر قرارداد بنویسند، تهیه می‌شود. نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که تفاهم نامه اصلا لازم و ضروری نیست و سندی نیست که طرفین حتما باید آن را داشته باشند. این موضوع تفاوت اصلی تفاهم‌نامه با قرارداد است. به بیان راحت‌تر، می‌توان گفت که تفاهم‌نامه پیش‌نویس یک قرارداد است.

نحوه تنظیم قرارداد

در همه قراردادها تعدادی اصول کلی وجود دارد که رعایت آن‌ها، چارچوب اصلی قرارداد را تشکیل می‌دهد. در ادامه به نحوه تنظیم قرارداد می‌پردازیم و نکاتی را به شما می‌گوییم که در هنگام تهیه و آماده‌سازی متن قرارداد، بهتر است به آن‌ها توجه کنید.

عنوان قرارداد

اولین قدمی که در نوشتن متن قرارداد برمی‌دارید، نوشتن عنوان است. عنوان یک قرارداد، نشانگر محتوای آن است که باید توسط هر دو طرف تایید شده باشد.  

موضوع قرارداد

دومین قدم که اهمیت بسیاری هم دارد، تعیین موضوع قرارداد است. موضوع قرارداد نشان‌دهنده ماهیت قرارداد و فعالیتی است که باید در طول قرارداد انجام شود. دقت داشته باشید که موضوع باید با جزئیات کامل در قرارداد درج گردد.

مشخصات طرفین قرارداد

مشخصات طرفین و تعهدات آن‌ها نسبت به یکدیگر، باید به طور دقیق در متن قرارداد ذکر شود. از جمله مشخصات طرفین قرارداد می‌توان به نام و نام خانوادگی، کد ملی، شماره شناسنامه، آدرس و شماره تلفن اشاره کرد. چنانچه یکی از طرفین قرارداد شخص حقوقی باشد، باید مشخصاتی مثل شماره ثبت، نشانی، کد اقتصادی و غیره در متن قرارداد درج گردد.

مدت زمان قرارداد

قرارداد از نظر مدت زمان، می‌تواند هم به صورت محدود و هم نامحدود باشد. در مدت زمان محدود، طرفین قرارداد باید تاریخ دقیق آغاز و پایان را تعیین کنند. اما به این نکته توجه داشته باشید که حتی با به اتمام رسیدن مدت زمان قرارداد، با توافق هر دو طرف می‌توان مجددا آن را تمدید کرد. 

مبلغ قرارداد

اصل دیگری که در هنگام تنظیم قرارداد باید مورد توجه قرار بگیرد، مبلغ قرارداد است. در قراردادهایی که پرداخت مبلغ جزو تعهدات دو طرف محسوب می‌شود، باید مقدار این مبلغ و نحوه پرداخت آن به صورت دقیق ذکر شود. برای مثال، در یک قرارداد استخدام، باید مبلغ دقیقی که کارفرما باید پرداخت کند همراه با چگونگی پرداخت آن قید شود.

سایر مفاد قراردادی

بخشی از مفاد قراردادها خاص بوده و برای شرایط خاصی تعیین می‌شوند. مثلا در قراردادهای پیمانکاری، یکی از شرط‌های خاص، اشاره به نحوه پرداخت مالیات است که باید در این قرارداد به آن اشاره شود. همچنین، یکی دیگر از مفادی که در قراردادهای کسب و کارها به شکل رایجی استفاده می‌شود و تنها مختص به این قراردادها است، بند مربوط به محرمانگی اطلاعات است. این بند جهت حفظ اسرار تجاری و جلوگیری از افشا شدن آن‌ها اضافه می‌شود.

مقالات مرتبط  تنظیم دادخواست
خدمات حقوقی گروه کیفری ژیوار شامل مشاوره تخصصی، تنظیم لایحه، وکالت در پرونده‌های کیفری و دفاع از حقوق موکلین در دعاوی جنایی است.

تضامین در قراردادها چه کاربردی دارند؟

تضامین قراردادی که عموما به شکل مالی هستند، برای تضمین اجرای تعهدات طرفین قرارداد مورد استفاده قرار می‌گیرند. این تضامین می‌توانند به شکل وثیقه، ضمانت نامه‌های بانکی و دیگر اشکال تضمین مالی باشند. با وجود تضمین مناسب، طرفین از اجرای تعهدات در زمان مقرر و به شکل صحیح، اطمینان حاصل می‌کنند.

انواع تضمین‌های قراردادی

تضامین قراردادی از انواع مختلفی برخوردارند که در این بخش به تعدادی از آن‌ها اشاره کرده و آن‌ها را برای شما توضیح خواهیم داد.

ضمانت بانکی:این نوع از تضمین که از اعتبار بالایی هم برخوردار است، جهت اطمینان از پرداخت مبلغ مشخص در صورت عدم انجام تعهدات توسط یکی از طرفین، تعیین می‌گردد. تضامین بانکی اطمینان بیشتری برای اجرای تعهدات می‌دهند‌.

ضمانت نقدی: یکی دیگر از ضمانت‌هایی که در تنظیم قرارداد مورد استفاده قرار می‌گیرد، پول نقد است. این نوع تضمین معمولا در مواردی استفاده می‌شود که دو طرف قرارداد به دنبال یک روش راحت و سریع برای تضمین تعهدات خود هستند.

گارانتی‌ها: از گارانتی‌ها برای ضمانت کیفیت و عملکرد یک کالا یا خدمات استفاده می‌شود که از طرف فروشنده به خریدار ارائه می‌گردد. معمولا گارانتی‌ها مدت زمان مشخصی دارند که در طول این مدت، مشتری می‌تواند در صورت بروز هرگونه مشکل به فروشنده مراجعه نماید.

اگر به دنبال وکیل کیفری حرفه ای هستید اینجا کلیک کنید

نکات مهم در تنظیم قرارداد

علاوه‌بر نکات فنی، در هنگام نگارش و تهیه قرارداد باید به برخی نکات تکمیلی هم توجه کرده و آن‌ها را رعایت کنید. از آن‌جایی که تنظیم قرارداد نکات و ریزه کاری های فراوانی دارد، به شما توصیه می‌کنیم که این کار را در حضور وکیل قابل اعتماد و حرفه‌ای انجام دهید. گروه وکلای ژیوار با سالها تجربه در حوزه مسائل حقوقی و کیفری، همراه و راهنمای شما خواهند بود.

در ادامه تعدادی از نکات تکمیلی نوشتن قرارداد را شرح می‌دهیم:  

پیش از نوشتن و مکتوب کردن متن قرارداد، از تطابق آن با نظم حقوقی اطمینان حاصل کنید.

درصورت استفاده از اصطلاحات تخصصی، آن‌ها را به صورت دقیق تعریف کنید.

علاوه‌بر ذکر مشخصات و اطلاعات طرفین، سمت آن‌ها را هم مشخص کنید.

پیوست‌ها و ضمائم قراردادی را تعیین کنید.

پس از تنظیم قرارداد، دو طرف باید همه صفحات را امضا کرده و هرکدام یک نسخه از قرارداد را نزد خود نگه دارند.

حتما تاریخ و شماره قرارداد را در آن درج کنید.

تضامین قراردادی و وجه التزام را به صورت دقیق و شفاف در متن قرارداد ذکر نمایید.

سوالات متداول

انتخاب نوع قرارداد، واضح بودن متن، مشخص بودن تعهدات طرفین و کاربردی بودن، جزو اصول اولیه تنظیم و نگارش قرارداد محسوب می‌شوند.

در تنظیم قرارداد با اشخاص حقوقی، در جای مخصوص ثبت مشخصات باید اطلاعاتی مثل شماره ثبت، نشانی، کد اقتصادی و… درج شود.

نظرات ارزشمند شما به ما کمک می‌کند تا خدمات خود را در زمینه تنظیم قرارداد بهبود بخشیم. لطفاً تجربه خود را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.