تخلفات پزشکی، جرایم پزشکی و دارویی

تخلفات پزشکی

امروزه خدمات پزشکی از رایج ترین خدماتی هستند که تمام افراد جامعه به نحوی به آن ها نیازمندند. وکالت تخصصی در تخلفات پزشکی می تواند به شما در باب این تخلفات کمک کند.

اعمال خلاف قانون پزشکان می تواند شامل تخلفات پزشکی یا جرایم پزشکی باشد که هر کدام احکام و آثار حقوقی مخصوص به خود را دارند. در این مقاله تعریف تخلفات پزشکی، موارد آن و تفاوت تخلفات پزشکی با جرایم پزشکی را توضیح می دهیم. برای استفاده از اطلاعات دقیق تر می توانید با مشاوران و متخصصان حقوقی ما با وکیل پزشکی تهران در گروه وکلای کیفری ژیوار تماس بگیرید.

 

منظور از تخلفات پزشکی چیست؟

تخلفات پزشکی به معنای نقض مقررات صنفی و انتظامی است که در حرفه پزشکی وضع شده اند. این مقررات در قانونی به نام قانون سازمان نظام پزشکی گردآوری شده اند که برای ایجاد سازمان نظام پزشکی به عنوان نهاد صنفی شاغلین به حرف پزشکی به تصویب رسیده است. این سازمان در واقع برای ایجاد تعادل میان حقوق پزشکان و بیماران ایجاد شده است. در قانون سازمان نظام پزشکی در ابتدا افرادی که تحت عنوان شاغلین به حرف پزشکی فعالیت می کنند و در نتیجه مشمول این قانون می شوند ذکر شده اند و پس از بیان تشکیلات حاکم بر سازمان نظام پزشکی، انواع تخلفات پزشکی و مجازات آن ها آورده شده است.

در خصوص مشاوره حقوقی و یا اعطای وکالت کلیک کنید.

 

تفاوت تخلفات پزشکی با جرایم پزشکی چیست؟

در ابتدا گفتیم که نقض مقررات از سوی پزشک می تواند در قالب تخلفات پزشکی و یا جرایم پزشکی باشد که هر کدام آثار و تبعات خاص خود را دارند. جرم در حقوق کیفری دارای تعریف مشخصی است و منظور از آن هر گونه رفتاری است که در قانون (یعنی مصوبات مجلس) دارای مجازات است. اما تخلف از جهت اثر حقوقی ای که به دنبال دارد در درجه پایین تری از جرم قرار می گیرد و به معنای نقض تعهدات و مقررات صنفی و حرفه ای است. موارد و مصادیق جرایم پزشکی در قانون مجازات اسلامی ذکر شده اند و مرجع شکایت از آن ها هم دادسرای جرایم پزشکی است در حالی که تخلفات پزشکی در قانون سازمان نظام پزشکی آورده شده اند و مرجع شکایت از آن ها هم دادسرای انتظامی سازمان نظام پزشکی است که پس انجام تحقیقات لازم درباره شکایت صورت گرفته پرونده را به هیات بدوی انتظامی ارجاع می دهد.

مقالات مرتبط  وکیل امور گمرکی

انواع تخلفات پزشکی

انواع تخلفات پزشکی

همان طور که در قسمت بالا گفته شد، انواع تخلفات پزشکی در قانون سازمان نظام پزشکی بیان شده اند که شامل موارد زیر می شوند:

  • توجه به ملیت و نژاد و مذهب و موقعیت اجتماعی، سیاسی و اقتصادی بیماران در اجرای وظیفه حرفه ای
  • عدم توجه به موازین علمی و شرعی و قانونی یا نظامات دولتی و صنفی و حرفه ای یا سهل انگاری در اجرای وظایف قانونی
  • افشای اسرار و نوع بیماری بیمار
  • عدم پذیرش بیمار در زمان مناسب
  • انجام امور خلاف شئون پزشکی
  • تحمیل مخارج غیر ضروری به بیماران
  • ایجاد رعب و هراس در بیمار با تشریح غیر واقعی وخامت بیماری یا وخیم جلوه دادن بیمار
  • تجویز داروهای مخدر و روانگردان به نحوی که به حالت اعتیاد آور درآید. در غیر موارد ضروری بیماری روانی و دردهای لاعلاج عدم رعایت تعرفه خدمات پزشکی مصوب سازمان نظام پزشکی یا عدم رعایت تعرفه خدمات پزشکی مصوب هیات دولت در بخش دولتی
  • عدم همکاری در مواقع شیوع بیماری های واگیر و بروز بحران
  • جذب بیمار از مراکز و موسسات دولتی به بخش خصوصی یا مطب شخصی به منظور منفعت مادی
  • جذب بیمار با تبلیغ گمراه کننده و تبلیغ تجاری کالاهای پزشکی و دارویی
  • انتشار مقالات و گزارش پزشکی خارج از ضوابط علمی پزشکی یا دارای جنبه تبلیغاتی
  • استفاده از عناوین شغلی غیر تایید شده از سوی وزارت بهداشت و درمان و اموزش پزشکی
  • تجویز غیر قانونی داروهای غیر اعلامی در مجموعه دارویی کشور (فارماکوپه)
  • عدم ادامه درمان بیمار با وجود توانایی و تخصص
  • فروش دارو و محصولات ارایشی و بهداشتی و تجهیزات و لوازم پزشکی در محل طبابت، بدون اخذ مجوز رسمی از از وزارت بهداشت
  • به کارگیری و استفاده از افراد فاقد صلاحیت در امور پزشکی یا موسسات پزشکی
  • عدم انجام اقدامات مناسب و لازم برای نجات بیمار در موارد فوریت های پزشکی

در سایت سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران چنین ذکر شده است:

در زمان طرح شکایت از مجموعه سازمان نظام پزشکی کشور و ارائه اطلاعات، لطفا به نکات زیر توجه فرمایید:

 چنانچه اشخاص از نحوه ارائه خدمات اعضای سازمان نظام پزشکی و یا کارکنان در زمينه‌هاي نقض قوانين، عدم انجام وظيفه، اطاله رسيدگي، عدم پاسخگويي يا ضعف در ارائه خدمات شكايتي داشته و شخصا ذينفع آن بوده و از اين سازمان خواهان رسيدگي براي احقاق حق خود باشند و يا به عنوان يك شهروند آگاه با حس مسووليت اجتماعي از سوء جريان اداري نظير تضييع حقوق فردی، وجود فساد و جرم و يا ديگر تخلفات اداري اطلاعاتي دارند، مي‌توانند شكايت و يا اطلاعات خود از اين گونه سو جريانات را (در قالب اعلام)  با توجه و رعايت نكات زير به سامانه رسيدگي به شكايات و اعلامات سازمان نظام پزشکی كل كشور ارسال نمايند تا وفق مقررات به آن رسيدگي شود.

بديهي است دريافت شكايات و اعلامات از وزارتخانه ها و دستگاه‌ها مندرج در ماده 30 اساسنامه سازمان نظام پزشکی کشور و خارج از اين سيستم و از طريق مكاتبه، دورنگار (فاكس)، تماس با شماره تلفن 84130، ایمیل و مراجعه حضوري به سازمان نيز امكان پذير است .

  1. شکایات باید مدلل و مستند باشد. بدیهی است مسئوليت قانوني مطالب اظهارشده بر عهده شاكي خواهد بود.

  2. لازم است هنگام ورود اطلاعات خود، حتماٌ شماره تلفن همراه را وارد نمایید تا اطلاع رسانی مراحل مختلف رسیدگی به شکایت به شما فراهم گردد. لازم به ذکر است در نگهداري شماره پیگیری و عدم افشاي آن به ديگران دقت و توجه لازم را داشته باشید.

  3. شکایاتی قابل رسیدگی است که توسط شاکی‌ ذی‌نفع‌ یا سرپرست‌ و یا نمایندگان‌ قانونی‌ بیمار انجام گردد.

  4. چنانچه مرجع مورد شکایت از یک مورد بیشتر باشد (دو یا سه یا چهار مورد) شاکی می بایست از مراجع ذیربط، به صورت جداگانه در قالب چند طرفیت شکایت نماید.

  5. سیستم به طور خودکار به شکایاتی که قبلاٌ به سامانه رسیدگی به شکایات ارسال شده ترتیب اثر نخواهد داد مگر اینکه موضوع با شکایت قبلی تفاوت داشته باشد،   لذا از ارسال شکایات تکراری خودداری نمایید.

6. چنانچه شکایتی توسط جمعی از اشخاص حقیقی مطرح گردد می بایست جهت ثبت با عنوان شکایت، فردی به نمایندگی ذینفعان، مشخصات فردی خود را مرقوم نماید.

مزیت اعزام وکیل به سراسر ایران و جهان در گروه وکلای کیفری ژیوار:

 

مقالات مرتبط  شکایت از پزشک

مجازات تخلفات پزشکی چیست؟

در صورتی که پزشک یا هر یک از شاغلین به حرف پزشکی مرتکب یکی از انواع تخلفات پزشکی ذکر شده در قسمت قبل شوند، به مجازات های انتظامی ای که در قانون سازمان نظام پزشکی برای تخلفات پزشکی در نظر گرفته شده است محکوم می شوند. این مجازات ها دارای انواع و میزان های مختلفی هستند که با توجه به آن که چه نوعی از تخلفات پزشکی ارتکاب پیدا کرده باشد، در حکم محکومیت پزشک یا شاغلین به حرف پزشکی درج می شود. این مجازات های انتظامی شامل موارد زیر هستند:

  • تذکر یا توبیخ شفاهی در حضور هیئت مدیره نظام پزشکی محل.
  • اخطار یا توبیخ کتبی با درج در پرونده نظام پزشکی محل.
  • توبیخ کتبی با درج در پرونده نظام پزشکی و نشریه نظام پزشکی محل یا الصاق رای در تابلو اعلانات پزشکی محل.
  • محرومیت از اشتغال به حرفه های پزشکی و وابسته از 3 ماه تا 1 سال در محل ارتکاب تخلف.
  • محرومیت از اشتغال به حرفه های پزشکی و وابسته از 3 ماه تا 1 سال در کل کشور.
  • محرومیت از اشتغال به حرفه های پزشکی و وابسته از بیش 1 سال تا 5 در تمام کشور.
  • محرومیت دایم از اشتغال به حرفه های پزشکی و وابسته در تمام کشور.
مقالات مرتبط  دیه ازاله بکارت

خدمات حقوقی گروه وکلای کیفری ژیوار عبارتست از:

خدمات گروه وکلای کیفری ژیوار

نحوه شکایت از تخلفات پزشکی

برای شکایت از تخلفات پزشکی ابتدا باید بدانید مرجع صالح برای طرح این شکایت، دادسرای سازمان نظام پزشکی است. تشخیص اینکه رفتار صورت گرفته مشمول تخلفات پزشکی می شود و یا از جمله موارد جرایم پزشکی است و باید در دادسرای جرایم پزشکی طرح شود در تخصص یک وکیل متخصص کیفری است. وکیل کیفری در صورت تشخیص ارتکاب تخلفات پزشکی شکواییه یا شکایت نامه مستدل و مستند به قوانین را تنظیم کرده و به دادسرای سازمان نظام پزشکی ارسال می کند.

دادسرای سازمان نظام پزشکی نیز پس از انجام تحقیقات و بررسی های لازم در صورت تخلف تشخیص دادن رفتار انجام شده آن پرونده را برای تعیین مجازات به هیات بدوی انتظامی سازمان نظام پزشکی ارجاع می دهد. گروه وکلای کیفری ژیوار در صورت نیاز به وکیل متخصص در تخلفات پزشکی می توانند بهترین و متخصص ترین وکیل هر شهر را در این زمینه به شما معرفی کنند.

سوالات متداول در باب تخلفات پزشکی

در این بخش به سوالات متداول شما درباره تخلفات پزشکی پاسخ می دهیم:

  • مرجع صالح برای رسیدگی به تخلفات پزشکی کجاست؟ مرجع صالح برای رسیدگی به تخلفات پزشکی سازمان نظام پزشکی است.
  • مجازات تخلفات پزشکی چیست؟ مجازات تخلفات پزشکی می تواند از تذکر شفاهی به فرد تا محرومیت دائمی از اشتغال به حرف پزشکی در سراسر کشور باشد که به تناسب تخلف ارتکاب یافته تعیین می شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.