- 23
پس از مطالعه، در صورت مفید بودن، این متن را برای دیگران نیز ارسال نمایید تا آنها نیز از مطالعه مفید آن بهرهمند شوند.
در صورت مفید بودن، این لینک را برای دیگران نیز ارسال نمایید تا آنها نیز از مطالعه آن بهرهمند شوند.
منظور از تحصیل مال از طریق نامشروع، به دست آوردن اموال دیگران از روشهای غیرقانونی است. این روشهای غیرقانونی شامل مواردی میشود که فردی با توسل به زور، تقلب، فریب و یا تهدید، اقدام به تصاحب مال دیگری کند. جرم تحصیل مال از طریق نامشروع در قانون جمهوری اسلامی ایران به صورت کامل تعریف شده و برای آن مجازاتهای مختلفی مثل حبس یا جریمه نقدی درنظر گرفته شده است. همچنین ممکن است بنا به دستور مقامات قضایی، داراییهای تحصیلشده نامشروع، باید به افرادی که به مال آنها تعرض شده برگردانده شوند. از اثرات این جرم میتوان به خدشهدار کردن اعتماد عمومی، خسارت به اقتصاد و افزایش ناامنی مالی بر جامعه اشاره کرد. در این مقاله از گروه وکلای ژیوار، این جرم را با طور کامل بررسی خواهیم کرد و به مجازات آن، عوامل تشدید و قابل گذشت بودن آن اشاره خواهیم کرد. پس تا آخر این مقاله با گروه ژیوار همراه باشید.
کاربر گرامی، در صورت نیاز به وکیل کیفری کلیک نمایید.
مفهوم عبارت تحصیل مال از روش نامشروع چیست؟
همانطور که در بخش پیش اشاره کردیم، تحصیل مال از طریق نامشروع در قانون ایران به طور رسمی جرم انگاری شده و در قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشاء و کلاهبرداری تعریف گردیده است.
براساس این قانون، هر شخصی که از روشهای نامشروع و غیرقانونی مانند اخاذی، کلاهبرداری، تصرف در اموال عمومی، قمار، غصب، سرقت و سایر اعمال این چنینی اموال دیگری را به خود یا دیگری تحصیل کند، به 1 تا 3 سال حبس و جریمه نقدی به میزان مال یا بیشتر از آن محکوم خواهد شد.
مجازات جرم تحصیل مال از طریق نامشروع
مجازات این جرم در قانون جمهوری اسلامی ایران به نوع و میزان مال تحصیل شده وابسته است. همچنین سابقه کیفری شخص مرتکب یا همان مجرم نیز در این امر نقش بسیار مهمی دارد. براساس ماده 2 قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشاء و کلاهبرداری، مجازات تحصیل مال از طریق نامشروع به این شکل تعریف میشود:
چنانچه شخص یا اشخاصی از روشهایی همچون ارتشاء، رشوه، تدلیس، اختلاس یا دیگر روشهای نامشروع، مال شخص دیگری را برایخود یا دیگری تحصیل کند، به سه ماه تا دو سال حبس یا جریمه نقدی به میزان مال یا دو برابر آن و یا هر دو آنها مجازات خواهد شد.
مصادیق تحصیل مال از طریق نامشروع شامل چه چیزهایی میشود؟
مصادیق جرم تحصیل مال از طریق نامشروع شامل موارد گستردهای خواهد شد که در ادامه به تعدادی از پرتکرارترین آنها اشاره میکنیم:
کلاهبرداری
یکی از شایعترین مصادیق این جرم، کلاهبرداری است. یعنی فردی که با استفاده از حیله و نیرنگ، مال فردی را به خود یا دیگری تحصیل کند.
جعل
منظور از جعل عملی است که فرد یا افرادی از اوراق یا اسناد معتبر دیگری سواستفاده کرده و مال وی را به خود یا دیگری تحصیل کنند.
خیانت در امانت
براساس تعریف قانون کشور، خیانت در امانت به عملی اطلاق میشود که امینی، مال متعلق به دیگری را که به او سپرده شده، به نفع خودش یا شخص دیگری تصاحب نماید.
تصرف عدوانی
یکی دیگر از مصادیق تحصیل مال از طریق نامشروع، تصرف عدوانی است. منظور از این عبارت این است که فردی بدون رضایت صاحب مال، ملک فرد دیگری را تصرف نماید.
سرقت
همانطور که آشنایی دارید، به عملی که فردی مال دیگری را بدون رضایت او و با توسل به زور یا با طور پنهانی غصب کند، سرقت گفته میشود.
استفاده از اطلاعات نهانی
هرگونه استفاده از اطلاعات پنهانی برای دستیابی منافع مالی میتواند از مصادیق جرم تحصیل مال نامشروع باشد.
سوء استفاده از مقام یا موقعیت
اگر شخصی از مقام یا موقعیت خود برای رسیدن به منفعت نامشروع استفاده کند، از مصداقهای تحصیل مال از طریق نامشروع شناخته میشود.
رشوه و ارتشاء
اگر با مفهوم رشوه و ارتشاء آشنایی ندارید، در این بخش آن را توضیح میدهیم. منظور از رشوه و ارتشاء عملی است که فردی برای انجام دادن یا انجام ندادن یک کار، وجه نقدی را به کارمند دولتی یا اشخاصی که در موقعیتهای مهم و تصمیمگیری نقش دارند، پرداخت کند.
قمار و شرطبندی
قمار و شرطبندی هم از دیگر مصادیق جرم تحصیل مال نامشروع محسوب میشود که مجازات سنگینی را در پی دارد.
نحوه اثبات تحصیل مال از طریق نامشروع
برای اینکه بتوان تحصیل مال از طریق نامشروع را در دادگاه ایران به اثبات رساند، به مدارک و شواهد کافی نیاز خواهید داشت. این مدارک و شواهد باید به قاضی و قانونگذار موارد زیر را اثبات کند:
- مالی از مالک به شکل غیرقانونی تصاحب گردیده باشد.
- جرم تصاحب مال توسط فرد مرتکب انجام شده باشد.
- تصاحب مال شخص با نیت بد و با قصد ضرر رساندن به مالک انجام شده باشد.
مدارک و شواهد لازم برای اثبات تحصیل مال نامشروع
شواهد و مدارک لازم برای اثبات این جرم شامل موارد زیر میشود:
مدارک کتبی: اسناد و مدارکی مثل سند اجاره، قولنامه، رسید، صورتحساب و غیره که نشان دهد مالکیت مال به وی تعلق داشته و توسط مرتکب جرم تصاحب شده است.
شهادت شهود: افرادی که شاهد تصاحب مال توسط مجرم یا مرتکب بودهاند، در دادگاه شهادت دهند.
اقرار متهم: از دیگر مدارک لازم برای اثبات جرم تحصیل مال از طریق نامشروع اقرار صریح یا ضمنی متهم به تصاحب مال است.
کارشناسی: در مواردی که نیازمند تخصص باشد، کارشناس باید ارزش مال تحصیل شده یا اصالت سند را بررسی کند.
دلایل الکترونیکی: مواردی مثل پیامک، چت و ایمیل که نشاندهنده وقوع جرم باشد.
چرا گروه وکلای کیفری ژیوار
وکلای کیفری ژیوار مجموعه ای متشکل از وکلای پایه یک دادگستری، قضات بازنشسته و اساتید دانشگاه است.
همچنین 86 درصد پرونده هایی که قبول وکالت کرده اند منجر به نتیجه ای مطلوب بوده است.
رضایت مندی موکلین، ارائه گزارش از روند پرونده، تعهد و مسئولیت پذیری از ویژگیهای وکلای این گروه حقوقی می باشد.
از اینرو، برای مشاوره حقوقی و اعطای وکالت دادگستری به این گروه باتجربه که بعضا بیش از 30 سال سابقه قضایی دارند مراجعه می کنم.
چگونگی ارائه شواهد و مدارک
برای ارائه شواهد و مدارک به دادگاه باید به دو روش مرحله تحقیقات مقدماتی و مرحله دادرسی عمل کرد. در مرحله تحقیقات مقدماتی، شاکی باید مدارک و شواهد خود را به دادیار یا بازپرس ارائه کند. همچنین در مرحله دادرسی نیز شاکی و متهم اجازه دارند در حضور قاضی، مدارک و شواهد خود را به دادگاه ارائه کرده و از آنها کمک بگیرند.
شبکه های اجتماعی ژیوار
|
نحوه دفاع در مقابل اتهام تحصیل مالی از طریق نامشروع
اگر شما فردی هستید که با اتهام تحصیل مال از طریق نامشروع روبرو شدهاید، میتوانید از طریق روشهایی که در ادامه اشاره میکنیم، برای دفاع کردن از خود استفاده کنید:
- اتهام مربوطه را انکار کنید
نخستین راه این است که اتهام را به صورت کامل انکار کرده و مدعی شوید که هیچ مالی را به روش غیرقانونی تحصیل نکردهاید.
- عدم داشتن نیت سوء را ثابت کنید
روش دوم این است که با ارائه شواهد و مدارک، اثبات کنید که نیت سوء درکار نبوده و شما مال را کاملا قانونی تحصیل کردهاید.
- رضایت مالک را اثبات نمایید
روش دیگر این است که با ارائه دادن مدارک و شواهد مربوطه، به دادگاه ثابت کنید که مالک در هنگام تحصیل مال توسط شما، رضایت کامل داشته است.
- استفاده از ایرادات شکلی استفاده کنید
استفاده از ایرادات شکلی روشی دیگر برای دفاع در برابر جرم تحصیل مال از طریق نامشروع شناخته میشود. از جمله ایرادات اشکالی به پرونده میتوان به عدم رعایت تشریفات قانونی در مراحل رسیدگی اشاره کرد.
- وکیل بگیرید
همچنین میتوانید به کمک یک وکیل حرفهای دادگستری که در امور کیفری تخصص کافی دارد، از خود در مقابل اتهامات وارد شده دفاع نمایید.
در چه مواردی مجازات تحصیل مال از طریق نامشروع شدیدتر می شود؟
براساس قانون مجازات جمهوری اسلامی ایران، مجازات تحصیل مال از طریق نامشروع در این شرایط شدیدتر خواهد شد:
- تعدد جرم
اگر فردی که به جرم تحصیل مال نامشروع مرتکب شده است، از سابقه محکومیت قطعی به همین جرم یا جرمهای دیگری برعلیه اموال و اشخاص برخوردار باشد، بنا به دستور مقامات قضایی مجازات وی شدیدتر خواهد شد.
- وقوع جرم در شرایط خاص
اگر جرم تحصیل مال از طریق نامشروع همزمان با وقوع شرایط خاصی مثل سیل، زلزله، فاجعه، جنگ، آشوب یا سوانح عمومی اتفاق افتاد باشد، مجازات فرد مرتکب تشدید میگردد. علاوهبر این، چنانچه این جرم برعلیه زنان، کودکان، سالخوردگان یا افراد از کار افتاده رخ بدهد، مجازات مرتکب شدیدتر میشود.
- نوع و ارزش مال
اگر مالی که از طریق نامشروع تحصیل شده است، از اموال عمومی باشد یا ارزش آن در حد کلان یا فوق کلان باشد، میزان مجازات مرتکب چندبرابر خواهد شد.
- روش ارتکاب جرم
اگر تحصیل مال از طریق نامشروع با روشهای خشونتآمیز مثل کتک زدن یا از طریق تهدید وقوع پیدا کند، مجازات فرد مجرم تشدید میشود.
- روش جعل اسناد و سواستفاده از موقعیت
چنانچه این جرم با استفاده از جعل سند و مدارک یا سوء استفاده از مقام یا موقعیت انجام شود، مجازات آن شدیدتر میگردد.
نکته: مجازات تشدید شده برای جرم تحصیل مال از طریق نامشروع، به نوع و شرایط وقوع جرم وابسته است که میتواند مواردی همچون 6 ماه تا 10 سال حبس، جریمه نقدی معادل مال یا دو برابر آن، 15 تا 74 ضربه شلاق، رد مال به صاحب اصلی و محرومیت از حقوق اجتماعی به مدت 1 تا 5 سال را در برمیگیرد.
آیا تحصیل مال از طریق نامشروع قابل گذشت است؟
در پاسخ به این سوال باید گفت خیر. براساس ماده شماره 10 قانون مجازات اسلامی، جرائمی که بر علیه اشخاص یا اموال آنها صورت میگیرند، از جرائم غیرقابل گذشت بوده و مجازات سنگینی را در پی دارند. این عبارت این معنا را دارد که حتی اگر شاکی رضایت بدهد، نمیتواند از تعقیب کیفری متهم صرف نظر کند. چرا که در این مورد مقام قضایی موظف است متهم موردنظر را تعقیب کرده و مجازات وی را طبق قانون اجرا نماید.
اگر بخواهیم به این پرسش که چرا جرم تحصیل مال نامشروع غیر قابل گذشت است پاسخ دهیم باید بگوییم که، این جرم سبب ایجاد اختلال در نظم عمومی جامعه شده و چنانچه شامل بخشش شود، حقوق افراد را نقض میکند. همچنین اگر هرگونه گذشتی در خصوص این قبیل جرمها صورت بگیرد، شرایط مناسبی برای افراد سودجو پیش میاید که بتوانند جرم خود را تکرار کنند.
اما جالب است بدانید که استثنائاتی هم در این زمینه وجود دارد. در برخی از موارد بسیار نادر، ممکن است مجازات جرم تحصیل مال از طریق نامشروع به تخفیف یا تعلیق تبدیل شود. از این موارد استثنا میتوان هم به پشیمانی و جبران خسارات توسط فرد مرتکب و هم صغر سن متهم اشاره کرد. منظور از پشیمانی و جبران خسارات این است که متهم قبل از صادر شدن حکم قطعی دادگاه، از جرم خود ابراز پشیمانی کرده و خسارت وارده به شاکی را جبران نماید. همچنین منظور از صغر سن متهم این است که فرد مرتکب در هنگام وقوع جرم، پایینتر از سن بلوغ باشد. در این دو شرایط است که قاضی میتواند در مجازات این جرم تخفیف داده یا آن را تعلیق کند.
تفاوت تحصیل مال نامشروع و تحصیل مال از طریق نامشروع چیست؟
در زبان فارسی، هر دو عبارت تحصیل مال نامشروع و تحصیل مال از طریق نامشروع، مترادف یکدیگر بوده و برای یک جرم مشخص استفاده میشوند. بنابراین، از نظر ماهیت جرمی هیچ تفاوتی میان تحصیل مال از طریق نامشروع و تحصیل مال نامشروع وجود ندارد.
در واقع هر دو عبارت به یک جرم واحد اشاره میکنند که منظور از آن تحصیل مال دیگری با استفاده از روشهای غیرقانونی است. استفاده از هر دو عبارت کاملا درست و رایج بوده و در متون حقوقی هم مشکلی ایجاد نمیکند.
وکیل تحصیل مال نامشروع
موسسه حقوقی ژیوار در پروندههای مختلف حقوقی و جرائم کیفری مثل پروندههای تحصیل مال از طریق نامشروع، به طور حرفهای فعالیت میکند. گروه وکلای ژیوار با داشتن سابقهای درخشان و برخورداری از کادری مجرب، میتوانند در پروندههای تحصیل مال نامشروع به شما کمک کرده و روند پرونده را به نفع شما تغییر دهند. برای برقراری ارتباط با مشاوران این موسسه میتوانید با شماره تلفن 09101923725 تماس حاصل کنید.
سوالات متداول
به طور کلی میتوان گفت منظور از تحصیل مال از طریق نامشروع، به دست آوردن اموال دیگران از روشهای غیرقانونی همچون فریب، زور و تهدید است.
مجازات تحصیل مال نامشروع به نوع و میزان مال بستگی دارد. اما به طور کلی در صورت ارتکاب این جرم، فرد مرتکب به سه ماه تا دو سال حبس یا جریمه نقدی به میزان مال یا دو برابر آن و یا هر دو آنها مجازات خواهد شد.
نظرات ارزشمند شما به ما کمک میکند تا خدمات مشاوره حقوقی خود را در تحصیل مال از طریق نامشروع بهبود بخشیم. لطفاً تجربه خود را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.
از طریق دکمه زیر میتوانید لینک صفحه را اشتراک گذاری کنید.
بدون دیدگاه