اختلاس و شرایط تحقق آن


جرم اختلاس یکی از جرایمی است که موضوع خبرها و بحث های گوناگونی در میان مردم واقع می شود. این جرم یکی از جرایم علیه اموال و مالکیت است که به تناسب ارزش مالی مبلغ یا مال مورد اختلاس، مجازات های خاصی برای آن در نظر گرفته شده. در این مقاله به مهم ترین مطالب و نکات حقوقی ای که لازم است در ارتباط یا

جرم اختلاس بدانید یعنی تعریف اختلاس، شرایط تحقق آن و مجازات های آن در قانون ایران پرداخته می شود. گروه وکلای کیفری ژیوار با توجه به سابقه و تجربه موفق و چندین ساله در طرح انواع دعاوی کیفری از جمله جرم اختلاس می توانند در زمینه انواع خدمات حقوقی مورد نیازتان به شما کمک کنند و بهترین خدمات را با کمترین هزینه در اختیار شما بگذارند. برای آشنایی بیشتر با جرم اختلاس مطالعه مقاله پیش رو را به شما توصیه می کنیم.

 اختلاس چیست؟

اختلاس، همان طور که گفته شد یکی از جرایم علیه اموال و مالکیت است که برای محافظت از حق مالکیت اشخاص، چه اشخاص حقیقی یعنی افراد عادی و چه اشخاص حقوقی مانند شرکت ها، موسسات و حتی دولت جرم انگاری شده و مجازات های به خصوصی برای آن ها تعیین شده است. در ابتدا باید گفت اختلاس جرمی است که توسط کارکنان دولت رخ می دهد. بنابراین اگر رفتار تعریف شده در قانون به عنوان اختلاس توسط فردی رخ دهد که کارمند دولت محسوب نمی شود این رفتار، جرم اختلاس نیست. برای تحقق جرم اختلاس، کارمند یا مامور دولتی باید اموال متعلق به دولت یا اموالی که بر حسب وظیفه دولتی به او سپرده می شود را بر اساس سوء نیت تصاحب کند.

مقالات مرتبط  وکیل تعزیرات در بندر عباس

در خصوص مشاوره و یا اعطای وکالت کلیک کنید.

مشاوره حقوقی

شرایط جرم اختلاس چیست؟

مهم ترین شرط برای تحقق جرم اختلاس که در قسمت قبل بیان شد این است که فرد مرتکب باید دارای سمت دولتی باشد و اگر فردی بدون سمت دولتی اموال دولتی را تصاحب کند، مختلس محسوب نمی شود بلکه عمل او مشمول عناوین مجرمانه دیگری خواهد بود.

یکی دیگر از شرایط جرم اختلاس این است که اموال دولتی یا اموالی که بر حسب وظیفه به کارمند دولتی سپرده می شوند باید اموال منقول باشند و اموال غیر منقول مشمول جرم اختلاس نمی شوند.

در صورتی که اموال دولتی توسط کارمند دولتی به طور غیر قانونی تصرف شود این عمل جرم مجزایی به نام تصرف غیر قانونی اموال دولتی است و اختلاس محسوب نمی شود. اختلاس تنها شامل برداشتن و تصاحب اموال دولتی است و شامل تصرف آن ها نمی شود. تصاحب اموال دولتی می تواند به نفع خود مرتکب باشد یا آنکه با هدف تصاحب آن به نفع شخص دیگری صورت بگیرد. بنابراین لزومی ندارد که شخص مرتکب آن اموال را صرفا برای خودش برداشته و تصاحب کند.

مجازات اختلاس چیست؟

جرم اختلاس بر اساس میزان وجه یا مال اختلاس شده و همچنین سمت کارمند دولتی ای که اقدام به اختلاس کرده متفاوت خواهد بود. مجازات اختلاس در ماده 5 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری ذکر شده است که در ادامه آورده شده است.

هر یک از کارمندان و کارکنان ادارات و سازمان ها و یا شوراها و یا شهرداری ها و موسسات و شرکت های دولتی و یا وابسته به دولت و یا نهادهای انقلابی ‌و دیوان محاسبات و موسساتی که به کمک مستمر دولت اداره می شوند و دارندگان پایه قضائی و به طور کلی قوای سه گانه و همچنین نیروهای مسلح‌ و مأمورین به خدمات عمومی اعم از رسمی یا غیررسمی وجوه یا مطالبات یا حواله ‌ها یا سهام یا اسناد و اوراق بهادار و یا سایر اموال متعلق به هر یک‌ از سازمان ها و موسسات فوق الذکر و یا اشخاص را که بر حسب وظیفه به آنها سپرده شده است بنفع خود یا دیگری برداشت و تصاحب نماید مختلس‌ محسوب و به ترتیب زیر مجازات خواهد شد.

مقالات مرتبط  شرح وظایف اجرای احکام کیفری | وکیل اجرای احکام کیفری

در صورتی که میزان اختلاس تا پنجاه هزار ریال باشد مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس و شش ماه تا‌ سه سال انفصال موقت و هرگاه بیش از این مبلغ باشد به دو تا ده سال حبس و انفصال دائم از خدمات دولتی و در هر مورد علاوه بر رد وجه یا مال ‌مورد اختلاس به جزای نقدی معادل دو برابر آن محکوم می ‌شود.

اختلاس با جعل چه حکمی دارد؟

اختلاس با جعل چه حکمی دارد؟

مواردی پیش می آید که جرم اختلاس همراه با جرم جعل ارتکاب پیدا می کند. در صورتی که برای ارتکاب جرم اختلاس از جرم جعل نیز استفاده شود حکم جداگانه ای در قانون برای آن در نظر گرفته شده که در تبصره 2 ماده 5 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری بیان شده است: چنانچه عمل اختلاس توأم با جعل سند و نظایر آن باشد در صورتیکه میزان اختلاس تا 50.000 ریال باشد مرتکب به 2 تا 5 سال ‌حبس و یک تا 5 سال انفصال موقت و هر گاه بیش از این مبلغ باشد به 7 تا 10 سال حبس و انفصال دائم از خدمات دولتی و در هر دو مورد علاوه‌ بر رد وجه یا مال مورد اختلاس به جزای نقدی معادل دو برابر آن محکوم می‌ شود.

مقالات مرتبط  وکیل جرایم مالیاتی

مجازات اختلاس توسط مدیر کل

در صورتی که جرم اختلاس توسط مدیر کل یا مرتبه ای بالاتر از آن صورت بگیرد علاوه بر مجازات های ذکر شده در بالا به مجازات های دیگری هم محکوم می شود که در ماده 6 قانون تشدید تعیین شده است: مستخدمان دولتی علاوه بر مجازات مذکور چنانچه در مرتبه مدیرکل یا بالاتر و یا هم‌ طراز آنها باشند به انفصال دائم از خدمات دولتی ودر صورتی که در مراتب پائین تر باشند به شش ماه تا سه سال انفصال موقت از خدمات دولتی محکوم می‌ شوند.

طرح دعوای اختلاس توسط وکلای گروه ژیوار

برای طرح دعوای اختلاس علیه یک کارمند دولتی نیازمند ادله اثباتی کافی برای اثبات دعوا خواهید بود. استناد به ادله اثبات معتبر از وظایف و تخصص های یک وکیل پایه یک کیفری با تخصص ویژه در اختلاس است که وکیل اختلاس نامیده می شود. برای برخورداری از بهترین وکیل اختلاس در هر شهر کافی است با متخصصان ما در گروه وکلای کیفری ژیوار تماس بگیرید تا در اسرع وقت شما را راهنمایی کنند.

سوالات متداول در باب اختلاس

در این بخش به سوالات متداول شما درباره جرم اختلاس و پاسخ می دهیم:

  • اختلاس چیست؟ اختلاس به معنای تصاحب اموال دولتی توسط کارمندان دولت است به نفع خود یا دیگری.
  • مجازات اختلاس چیست؟ در صورتی که میزان اختلاس تا پنجاه هزار ریال باشد مرتکب به 6 ماه تا 3 سال حبس و 6 ماه تا‌ 3 سال انفصال موقت و هرگاه بیش از این مبلغ باشد به 2 تا 10 سال حبس و انفصال دائم از خدمات دولتی و در هر مورد علاوه بر رد وجه یا مال ‌مورد اختلاس به جزای نقدی معادل دو برابر آن محکوم می ‌شود.
Rate this post

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.