یکی از جرم های شناخته شده جرم افشای اسرار حرفه ای است که به عنوان یک جرم مطلق در نظر گرفته می شود که در این محتوا بررسی می گردد. در صورتی که شخص بتواند ثابت کند که صاحب چنین مشاغلی اسرار او را منتشر کرده است این موضوع جرم واقع می شود و مجرم به مجازات محکوم خواهد شد.
طبق ماده 648 قانون مجازات اسلامی پزشکان، جراحان، ماماها و داروفروشان و تمام افرادی که بر اساس شغلی که دارند محرم اسرار دیگران می باشند، اگر در غیر از مواردی که قانون به آنها اجازه داده است اسرار دیگران را افشا کنند مرتکب جرم شده و مجازات آنها 45 روز تا 6 ماه حبس یا جزای نقدی در نظر گرفته خواهد شد. گروه وکیل کیفری ژیوار درباره افشای اسرار حرفه ای و مجازات های در نظر گرفته شده برای این جرم اطلاعاتی را در اختیار شما قرار خواهند داد.
تعریف افشای اسرار حرفه ای
در این بخش ابتدا به بررسی کليات و تعریف افشای اسرار حرفه ای می پردازیم. در واقع کلمه اسرار جمع کلمه سر بوده و در لغت به معنای راز و نهان شخص است. همچنین افشای سر به این معنا است که شخصی راز، اطلاعات خصوصی و اسرار مربوط به کسب و کار دیگری را بدون اجازه افراد منتشر سازد. از طرفی افشای اسرار می تواند پیامد و مجازات هایی را برای فرد داشته باشد.
مصداق هایی که برای جرایم افشای اسرار حرفه ای در نظر گرفته شده است عبارتند از:
- افشای آن به آبرو و حيثيت افراد لطمه وارد كند.
- مصلحت مشروع اقتضا کند كه آن سر مخفی بماند و فاش نشود.
- افراد محدودی آن راز را بدانند و نشر ندهند.
افشای اسرار حرفه ای توسط پزشکان
یکی از مشاغلی که رازداری در آن جزء ارکان این حرفه محسوب می شود، پزشکی است. از این رو افشای اسرار حرفه ای توسط پزشکان مجازات هایی را برای پزشک مورد نظر خواهد داشت. بدین ترتيب علاوه بر اینکه یک پزشک بایستی از نظر اخلاقی متهد به رازداری در قبال مراجعین باشد، همچنین از نظر قانونی نیز این عمل جرم محسوب می گردد.
براساس ماده 648 قانون مجازات اسلامی چنانچه اطبا، جراحان، ماماها، دارو فروشان و کلیه کسانی که به مناسبت شغل یا حرفه خود محرم اسرار می شوند، هرگاه در غیر از موارد قانونی، اسرار مردم را افشا کنند، به 3 ماه و یک روز تا یک سال و یا به 1 میلیون و 500 هزار تا 6 میلیون ریال جزای نقدی، محکوم می گردند.
افشای اسرار حرفه ای توسط وکلا
یکی از ارکان مهم و حرفه ای وکالت و امانت داری است و افشای اسرارحرفه ای توسط وکلا نیز جرم محرز خواهد بود. از این رو امین بودن هم نسبت به اموال و هم نسبت به اسرار موکل است از وظایف وکلا می باشد. یکی از اصول شغل وکالت ایجاد اعتماد بین وکیل و موکل و رازداری وکیل حتی پس از پایان پرونده موکل خواهد بود.
طبق ماده 30 قانون وکالت وکیل باید اسراری که به واسطه وکالت از طرف موکل مطلع شده و همچنین اسرار مربوطه به حیثیات و شرافت و اعتبارات موکل است را حفظ نماید. در صورت افشای اسرار توسط وکیل، وکیل مربوطه محکوم به یکی از مجازات های مربوط به وکلا می گردد. همچنین با توجه به میزان اهمیت این افشا توسط وکیل و با توجه به متن ماده 648 قانون مجازات اسلامی، افشای اسرار توسط وکیل دادگستری علاوه بر تخلف انتظامی، جرم محسوب می گردد. از این رو مجازات ماده 648 قانون مذکور و قابل اعمال خواهد بود.
مزیت اعزام وکیل به سراسر ایران و جهان در گروه وکلای کیفری ژیوار:
افشای اسرار حرفه ای توسط مترجمان رسمی
یکی دیگر از مشاغلی که افراد در آن حرفه موظف به حفظ اسرار در امور حرفه ای می باشند، مترجمان رسمی هستند. از این رو افشای اسرار حرفه ای توسط مترجمان رسمی مجازات هایی را با توجه به نوع جرم خواهد داشت. در آیین نامه مرتبط به مترجمان رسمی این نکته به صراحت بیان شده است. بدین ترتیب طبق ماده 25 آیین نامه مترجمان رسمی مترجم مکلف است اسراری که در اثر امر ترجمه به آنها واقف می شود حفظ کند و در صورت افشاء اسرار به مجازات درج شده در ماده 648 قانون مجازات اسلامی مصوب محکوم می گردد.
افشای اسرار حرفه ای توسط کارکنان امور مالیات
یکی از شغل هایی که بایستی در آن حفظ اسرار صورت گیرد، مشاغل مربوط به اداره مالیات می باشد. از این رو در خصوص افشای اسرار حرفه ای توسط کارکنان امور مالیات قانون مجازات هایی را برای افراد در نظر خواهد گرفت. اداره امور مالیات در زمره نهادهایی است که با اطلاعات مهمی از مردم سر و کار دارد. از همین رو، باید در حفظ اسراری که ضمن این شغل از مردم به دست می آید کوشا باشید. در غیر این صورت، افشای اسرار توسط آنها جرم محسوب می گردد.
از این رو طبق ماده 232 قانون مالیات های مستقیم اداره امور مالیاتی و سایر مراجع مالیاتی باید اطلاعاتی را که ضمن رسیدگی به امور مالیاتی به دست می آورند، محرمانه قلمداد کنند و از افشای آن جزء در امر تشخیص درآمد و مالیات نزد مراجع ذیربط در حد نیاز خودداری نمایند. در صورت افشا اسرار به صورت غیر قانونی طبق قانون مجازات اسلامی با آنها رفتار خواهد شد.
افشای اسرار حرفه ای توسط کارشناسان رسمی
افشای اسرار حرفه ای توسط کارشناسانان رسمی نیز جرم تلقی می شود و مجازات هایی خواهد داشت. علت این سختگیری به دلیل میزان حساسیت شغل کارشناسان و میزان اهمیت اطلاعاتی است که در دست دارند مربوط خواهد بود. اگر یک کارشناسی اسرار هر فردی را در جریان کار افشا سازد، فرد زیان دیده می تواند شکایت رسمی کند.
طبق ماده 12 قانون کارشناسان رسمی، کارشناس مکلف است اسراری را که در اثر انجام شغل خود مطلع شده است حفظ نماید. در صورت تخلف و افشای رازهای مربوط به شغل خود علاوه بر مجازات انتظامی به 6 ماه تا 2 سال حبس محکوم می گردد.
افشای اسرار حرفه ای و خصوصی توسط افراد
طبق ماده 545 قانون مجازات اسلامی افشای اسرار حرفه ای و خصوصی توسط افراد را جرم دانسته و مجازات آن را جزای نقدی و تا 2 سال حبس در نظر گرفته است. همچنین مطابق با ماده 669 قانون مجازات اسلامی تهدید به انجام عملی که امکان دارد موجب ضرر آبرویی یا شرافتی یا افشای اسرار خانوادگی فرد شود مجازات خواهد داشت که تا 74 ضربه شلاق و یا تا 2 سال حبس برای آن در جرم مجازات در نظر گرفته خواهد شد.
از طرفی قانون به وضوح اعلام کرده است که کلیه متون در فضای مجازی که شامل ایمیل، صدای ضبط شده، تلگرام، وایبر و سایر می باشند به عنوان سند و ارایه دلیل از شخص شاکی پذيرفته می شوند. بدین ترتیب دادگاه، با توجه به نظر کارشناسان در حوزه فناوری، صحت مدارک را مورد بررسی قرار می دهند. همچنین در صورت تایید مجازات برای جرم اتفاق افتاده در نظر گرفته می شود.
مجازات هایی که برای جرم افشای اسرار حرفه ای و خصوصی توسط افراد در نظر گرفته می شوند عبارتند از اشاعه فحشا، قذف، افترا، تهدید به بردن آبرو و اخاذی و مواردی از این دست را می توان به عنوان جرایم مرتبط با افشای اسرار خصوصی و خانوادگی اشخاص نام برد.
افشای اسرار حرفه ای و خصوصی در فضای مجازی
یکی از جرایمی که مربوط به افشای اسرار می باشد در حوزه افشای اسرار حرفه ای و خصوصی در فضای مجازی قرار دارد. طبق ماده 17 قانون جرایم رایانه ای اگر کسی از طریق اینترنت و در شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام، واتس اپ و یا از طریق پیامک، ایمیل و سایر شبکه ها صدا، عکس، فیلم خصوصی یا اسرار شخص دیگر را بدون رضایت شخص منتشر سازد، به طوری که به صاحب آنها ضرری در خصوص حیثیت و آبرو وارد شود، این عمل جرم بوده و مجازات افشای اسرار در فضای مجازی حبس از 91 روز تا 2 سال یا جزای نقدی خواهد بود. همچنین مجازات تهدید به افشای سر محرمانه به موجب ماده 669 قانون مجازات اسلامی حدود یک ماه تا یک سال حبس یا تا 74 ضربه شلاق را خواهد داشت.
افشای اسرار حرفه ای و محرمانه تجاری
بر طبق مقررات قانونی نه تنها افشای اسرار حرفه ای و شغلی مانند افشای اسرار توسط وکلا و پزشکان جرم است بلکه افشای اسرار تجاری که مربوط به تجارت و کسب و کار افراد است نیز جرم بوده و دارای مجازات خواهد بود.
بدین ترتیب افشای اسرار تجاری که به موجب ماده 65 قانون تجارت الکترونیک شامل مجازات خواهد بود که شامل موارد زیر می باشد:
- اطلاعات
- الگوها
- نرم افزارها و برنامه ها
- ابزار و روش ها
- تكنيك ها و فرآيندها
- تاليفات منتشر نشده
- روش های انجام تجارت و داد و ستد
- نقشه ها
- اطلاعات مالی
- فهرست مشتريان
ضمانت اجرای این افشا از طریق ماده 75 قانون تجارت الکترونیک می باشد که به موجب این ماده اگر شخصی برای رقابت و یا برای جلب منفعتی و یا با هدف ورود خسارت اسرار تجاری بنگاه های اقتصادی و خدماتی را در فضای اینترنت بدست آورد و یا در اختیار دیگران قرار دهد به حبس از 6 ماه تا 2 سال و نیم و جزای نقدی محکوم می گردد.
افشای اسرار دولتی و مجازات های مربوطه
در خصوص افشای اسرار دولتی، مجازات هایی مطابق با جرم رخ داده در نظر گرفته خواهد شد. اسناد دولتی در واقع هر نوع نوشته یا اطلاعات ثبت یا ضبط شده مربوط به وظایف و فعالیت های وزارتخانه ها و موسسات دولتی و وابسته به به دولت و شرکت های دولتی می باشد.
این اسناد عبارتند از:
- دفاتر
- پرونده
- عکس ها
- نقشه ها
- کلیشه ها
- نمودارها
- فیلم ها
مجازات اسناد دولتی مربوط به انتشار و افشای اسناد محرمانه و سری دولتی می باشد. در صورت انتشار محتواهای مربوط به اسرار دولتی مجرم به حبس از 2 تا 10 سال زندان محکوم می گردد. در صورتی که سند ارائه شده محرمانه باشد به حبس از 6 ماه تا 3 سال محکوم خواهند شد. اشخاصی که این اسناد را چاپ یا منتشر نمایند نیز به همین مجازات محکوم خواهند شد.
اگر فردی بر اثر غفلت و نه از روی عمد مرتکب این جرم شود به مجازات حبس از 3 ماه تا 6 سال محکوم خواهد شد. اسناد دولتی سری به اسنادی اطلاق می شود که انتشار آن مغایر با مصلحت کشور خواهد بود. همچنین اسناد محرمانه به اسنادی گفته می شود که انتشار آن برخلاف مصلحت سازمان خاصی می باشد.
خدمات گروه وکلای کیفری ژیوار به شرح زیر است:
آشکار ساختن اسرار حرفه ای مربوط به بخش نظامی
در این بخش درباره افشای اسرار حرفه ای مربوط به بخش نظامی صحبت خواهیم کرد. به طور کلی هر فرد نظامی که بر اثر بی احتیاطی یا بی مبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی موجب افشای اطلاعات و تصمیمات یا فقدان یا از بین رفتن اسناد و مدارک مذکور در ماده (26) این قانون شود با توجه به طبقه بندی اسناد افشا شده به ترتیب زیر محکوم می شود:
- در صورتی که اسناد، مذاکرات، اطلاعات یا تصمیمات به کلی سری باشند و افشا شوند، مجرم به حبس از 6 ماه تا 2 سال محکوم می گردد.
- وقتی که اسناد نظامی عنوان سری داشته باشد و مجرم از طریق انتشار آنها به حبس از 3 ماه تا یک سال محکوم می گردد.
- اگر اطلاعات عنوان خیلی محرمانه داشته باشد و از طریق افشای این اسرار مجرم به حبس از 2 ماه تا 6 ماه محکوم می گردد.
با توجه به اهمیت روند رسیدگی به پرونده های کیفری و حقوقی که برای مرتکبین آن در قانون مجازات تعیین شده است، بهتر است قبل از هر اقدام در دفاع از خود در دعاوی کیفری از مشاوره گروه وکلای کیفری ژیوار بهره مند شوید تا در وقت و هزینه صرفه جویی شود.
سوالات متداول در باب افشای اسرار حرفه ای
در این بخش مفتخر به پاسخگویی سوالات متداول در باب افشای اسرار حرفه ای می باشیم:
- افشای اسرار حرفه ای و محرمانه تجاری چیست؟ در خصوص افشای اسرار دولتی، مجازات هایی مطابق با جرم رخ داده در نظر گرفته خواهد شد. اسناد دولتی در واقع هر نوع نوشته یا اطلاعات ثبت یا ضبط شده مربوط به وظایف و فعالیت های وزارتخانه ها و موسسات دولتی و وابسته به به دولت و شرکت های دولتی می باشد.
- افشای اسرار دولتی و مجازات های مربوطه چیست؟ در خصوص افشای اسرار دولتی، مجازات هایی مطابق با جرم رخ داده در نظر گرفته خواهد شد. اسناد دولتی در واقع هر نوع نوشته یا اطلاعات ثبت یا ضبط شده مربوط به وظایف و فعالیت های وزارتخانه ها و موسسات دولتی و وابسته به به دولت و شرکت های دولتی می باشد.
بدون دیدگاه