مجازات جرم اخاذی، 09020038664، زورگیری، تهدید
جهت مشاوره و اعطای وکالت روی لینک زیر کلیک کنید:
https://www.jivarlaw.com/free-consultation
مجازات جرم اخاذی در قانون مجازات اسلامی
جرم اخاذی یکی از جرایمی است که در قانون مجازات اسلامی برای آن مجازات تعیین شده است. عنصر قانونی جرم اخاذی همان ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی است.
برطبق این ماده هر گاه فردی، دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضرر نفسی، شرافتی، مالی یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، اعم از این که به واسطه ی تقاضای پول، مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده با ننموده باشد، به ۷۴ ضربه شلاق و از دو ماه تا دو سال حبس محکوم می شود.
_____________________________________
_____________________________________
تعداد محدود – زمان محدود
*************************************************************************************************************
نگینی در شهرری
*************************************************************************************************************
جهت تماس با کارشناسان فروش کلیک نمایید
_____________________________________
در این مقاله به موضوعات ذیل پرداخته شده است:
- جرم اخاذی
- ارکان جرم اخاذی
- عنصر قانونی
- جرم اخاذی و جرم تهدید
- عنصر مادی
- عنصر معنوی
- جرم اخاذی در قانون مجازات اسلامی
- آیا اخاذی تنها شامل پول می شود؟
- زورگیری و جرم اخاذی
- تفاوت سرقت و جرم اخاذی
- اخاذی اینترنتی
- ادله اثبات جرم اخاذی
- جرم اخاذی در فضای مجازی
- مجازات جرم اخاذی در فضای مجازی
- مرجع صالح به رسیدگی به جرم اخاذی
- شکایت از جرم کلاهبرداری و اخاذی در فضای مجازی
- نمونه شکایت از جرم اخاذی در فضای مجازی
- سوالات حقوقی
- وکیل کیفری گروه وکلای ژیوار
جهت عضویت در اینستاگرام ژیوار کلیک کنید
جرم اخاذی
در لغت به معنای باج گیری، زورگیری و عملی که با تهدید و ترساندن موجب گرفتن مال دیگری می شود، گفته می شود از این رو، در این نوشتار عناصر جرم اخاذی به تفصیل آورده شده است.
ارکان جرم اخاذی
عنصر قانونی
جرم اخاذی همان ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی است. برطبق این ماده هر گاه فردی، دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضرر نفسی، شرافتی، مالی یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، اعم از اینکه به واسطه ی تقاضای پول، مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده با ننموده باشد، به ۷۴ ضربه شلاق و از دو ماه تا دو سال حبس محکوم می شود.
عنصر مادی
زمانی محقق می گردد که موضوع تهدید افشای امری افترآمیز و رسوا کننده به نحوی باشد که به شرف و حیثیت قربانی جرم لطمه وارد کند، به عنوان مثال در مورد فردی که شخص اخاذ او را به انتشار افشای محکومیت قضایی وی بدون مجوز قانونی و به قصد ضرر زدن، توسط اشخاص دیگر تهدید می کند که این موضوع خود از مصادیق ماده ۶۹۹ قانون مجازات اسلامی است .
عنصر معنوی
در این عنصر تشکیل دهنده جرم اخاذی، فرد اخاذ باید با سوء نیت به تهدید اقدام کرده باشد که در این شرایط ضرورت ندارد که هدف فرد اخاذ، گرفتن پول یا مال باشد تا جرم محقق گردد به عنوان مثال اگر مدیر شرکتی از سرقت کارمند خود مطلع باشد؛ او را تهدید به افشای سرقت او نماید و در مقابل هر ماه، مقداری از حقوق او را به نفع خود مصادر نماید، در این صورت، مدیر شرکت مشمول مجازات ماده ی ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی خواهد بود و از نظر قانون وی فرد است که از طریق تهدید، به عمل اخاذی اقدام کرده است .
جرم اخاذی در قانون مجازات اسلامی
هرگاه شخصی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او نماید اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد به مجازات شلاق تا 74 ضربه یا زندان تا دو ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.
در این ماده اخذ وجه یا مال یا ورود ضررهای شرفی و نفسی یا افشای سر شرط تحقق جرم نیست. بهعبارت دیگر، جرم موضوع این ماده از جرایم مقید نیست بلکه از جرایم مطلق است. با این حال اگر تهدید مزبور منتهی به اخذ مال یا وجه شد مورد از مصادیق اخاذی خواهد بود. اخاذی صیغه مبالغه از ریشه اخذ است و به معنی کسی است که زیاد اخذ میکند.
آیا اخاذی تنها شامل پول می شود؟
خیر، آنچه که موضوع این جرم قرار می گیرد می تواند یک امر مادی و ملموس باشد. نظیر پول، طلا، سند و…. یا اینکه یک امر غیر مادی و غیر ملموس باشد. مانند این که از کسی بخواهیم فلان کار را انجام بدهد یا فلان کار را انجام ندهد.
بنابراین تحقق این جرم همواره نیازمند وجود دو عامل می باشد:
- اول اینکه شخصِ اخاذ از زور و تهدید استفاده کند.
- دوم اینکه هدفش از این کار بدست آوردن یک چیز مادی یا غیرمادی باشد.
جرم اخاذی و جرم تهدید
زمانی که فقط عمل تهدید انجام می شود، چه منتج به نتیجه بشود یا نشود، موجب مجازات شخص تهدید کننده از دو ماه تا دو سال حبس یا تا ۷۴ ضربه شلاق خواهد شد. ولی اگر شخص تهدید کننده در نتیجه تهدید، پول یا مال یا سند و … را بدست آورد، یعنی این شخص از طریق تهدید توانسته به جرم أخاذی دست بزند، ولی از آنجایی که این دو جرم در راستای هم هستند.
لذا این شخص تنها به مجازات جرم أخاذی محکوم خواهد شد؛ زیرا دارای مجازات شدیدتری نسبت به جرم تهدیدِ صرف می باشد یعنی ممکن است دادگاه این شخص را به سه ماه تا دوسال حبس یا اینکه تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم کند.
در حالت تهدیدِ صرف، زمینه برای تخفیف مجازات برای شخص مجرم فراهم می باشد ولی زمانی که شخصِ مجرم پا را فراتر گذاشته و از طریق تهدید سعی دارد که پول یا مال یا چیز دیگری را بدست بیاورد، در این حالت ممکن است دادگاه بدون توجه به جنبه های تخفیف، برای وی اشد مجازات را درنظر بگیرد.
زورگیری و جرم اخاذی
یکی از مصادیق اخاذی است و اخاذی میتواند از طریق زورگیری به عنوان شیوهای خشونتآمیز یا از طرق دیگر مانند تهدید به افشای سر یا تهدید به ایراد ضررهای شرفی و نفسی و ناموسی صورت بگیرد.
در قانون مجازات اسلامی جرمی به نام زورگیری وجود ندارد و همچنین عنوان مجرمانهای تحت عنوان اخاذی وجود ندارد و باید آنها را مشمول ماده 669 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 قرار داد.
تفاوت سرقت و جرم اخاذی
در سرقت هم ممکن است آزار وجود داشته باشد ولی نوعا آزار زمانی اعمال میشود که مخاطب در مقابل بردن مال مقاومت کند. مال نوعا در دسترس است و موقع بردن آن ممکن است صاحب مال مقاومت و مرتکب آزاری را متوجه صاحب مال کند. در کلاهبرداری نیز اساسا فرد در اثر فریبی که میخورد مال را با رضایت خاطر تسلیم میکند ولی به اعتبار اینکه رضایت مزبور آگاهانه داده نشده است قانونگذار عمل را جرم تلقی میکند.
بنابراین در مقام مقایسه بین سه جرم مزبور میتوان گفت که در اخاذی جرم الزاما با زور و تهدیدی که زمان اخذ مال صورت میگیرد تحقق مییابد و بدون اعمال زور امکان تحقق این جرم وجود ندارد ولی در سرقت الزاما تحقق جرم منوط به اعمال زور نیست و در برخی موارد که سرقت توام با آزار ارتکاب مییابد بردن مال با آزار صاحب مال همراه میشود.
اگر بردن مال منوط به اعمال زور باشد عمل اخاذی خواهد بود ولی اگر بردن مال منوط به اعمال زور نباشد ولی سارق حین بردن مال، صاحب مال را آزار کرده باشد سرقت توام با آزار تلقی خواهد شد و در کلاهبرداری نیز تحقق جرم منوط به آزار یا تهدید نیست بلکه کلاهبردار با اعمالی که انجام میدهد مالباخته را متقاعد میکند که مال خود را دو دستی و با میل و رغبت و حتی در برخی موارد با خواهش و تمنا و اصرار تحویل کلاهبردار دهد.
اخاذی اینترنتی
امروزه یکی از رایج ترین انواع اخاذی است که افراد بی شماری را درگیر خود ساخته است. اخاذی اینترنتی از طرق متفاوتی ممکن است رخ دهد.
از جمله این روش ها عبارتند از:
- یکی از روش های اخاذی اینترنتی استفاده از ddas می باشد. این روش اخاذی یک نوع باج خواهی از وب سایت های فعال در زمینه کسب و کار می باشد. که با ایجاد ترافیک های خارج از ظرفیت یک سایت باعث می شود که سایت مورد نظر از کار بیفتد.
- هک نمودن اکانت افراد می باشد بدین صورت که داده های مورد نظر افراد قفل می شود و سیستم در خواست رمز می نماید و جهت رمز نگاری از قربانی بیت کوین (پول الکترونیکی) در خواست می شود و قربانیان نیز به جهت رمز نگاری داده های خود مبلغ در خواستی را واریز می نمایند.
- سرقت اطلاعات خصوصی افراد و تهدید به انتشار آن ها در فضای مجازی، روش دیگری از اخاذی اینترنتی است که فرد اخاذ جهت جلوگیری از انتشار آن ها در خواست وجه می نماید.
ادله اثبات جرم اخاذی
از جمله ادله ای که می توان جرم اخاذی را با آن اثبات نمود شامل موارد ذیل است:
- اقرار مجرم
- شهادت 2 مرد عادل
- اسناد و مدارک
- علم قاضی
جرم اخاذی در فضای مجازی
اخاذی که به آن باج گیری و حق یا حقالسکوت نیز گفته می شود؛ به معنای گرفتن مال یا چیزی از طریق تهدید و زورگیری می باشد. اصولا هدف از اخاذی کردن کسب مال یا گرفتن خدمات از فردی به طور غیر قانونی و از روی اجبار می باشد.
در صورتی که این عمل در فضای اینترنت و شبکه های مجازی و از طریق آن انجام شود اخاذی در فضای مجازی می باشد. برای ارتکاب جرم اخاذی در فضای مجازی دو شرط لازم می باشد:
- -شرط اول تهدید کردن می باشد. تهدید باید یک عمل غیر قانونی باشد. برای مثال تهدید به پخش کردن عکس های خصوصی شخصی در فضای مجازی.
- -شرط دوم درخواست پول یا اصطلاحا باج و یا انجام دادن یک کار توسط شخص اخاذ می باشد. بنابراین در صورتی که درخواست کردن پول یا انجام دادن کاری با تهدید همراه باشد، جرم اخاذی به وقوع پیوسته است.
مجازات جرم اخاذی در فضای مجازی
برطبق ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی،
هرگاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او کند، اعم از اینکه از این طریق تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه یا زندان از دو ماه تا دو سال محکوم می شود.
همچنین بر اساس ماده ۷۴۵ قانون مجازات اسلامی،
هر کس به وسیله سامانههای رایانهای یا مخابراتی صوت، تصویر و یا فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او جز در موارد قانونی منتشر و در دسترس دیگران قرار دهد، به طوری که منجر به ورود ضرر یا عرفاً موجب ضربه به حیثیت او شود، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
مرجع صالح به رسیدگی به جرم اخاذی
جرم اخاذی از جرایمی است که در صلاحیت دادگاه عمومی می باشد. اما گاهی اخاذی به جهت تهدید به انتشار فیلم های غیر اخلاقی است که در این صورت در صلاحیت دادگاه نیز تاثیر می گذارد و مرجع صالح به رسیدگی دادگاه انقلاب است.
شکایت از جرم کلاهبرداری و اخاذی در فضای مجازی
در صورتی که با جرم کلاهبرداری یا اخاذی در فضای مجازی مواجه شدید به چند طریق زیر می توانید اقدام نمایید:
- -مراجعه حضوری به دادسرای جرایم رایانه ای و بیان شکایت خود به صورت شفاهی و یا کتبی از طریق شکواییه. این دادسرا وظیفه رسیدگی به جرایمی که در فضای مجازی و رایانه صورت می گیرد را دارا می باشد .پس از آنکه تشکیل پرونده انجام شد و رسیدگی به جریان افتاد دادسرا برای بررسی بیشتر موضوع، پرونده را به پلیس فتا ارجاع می دهد .
- -ورود به سامانه اینترنتی پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات (فتا) و کلیک روی آیکون ارتباطات مردمی و ثبت مشخصات و نشانی شماره خود در آن قسمت. پس از آن پلیس فتا با شما تماس می گیرد و پیگیر پرونده شما می شود.
- -مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت شکایت خود از آن طریق.
نمونه شکایت از جرم اخاذی در فضای مجازی
ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب:
با سلام
بدین وسیله اینجانب …… به نشانی ….. علیه آقای …… با شماره ناشناس – به آدرس………. – شکایت خود را به شرح زیر بیان می دارم.
آقای … از طریق هک کردن حساب کاربری بنده در اینستاگرام که خصوصی بوده و صرفا خانواده ام امکان دسترسی به آن را داشته اند تصاویر خصوصی و خانوادگی ام را ذخیره و بنده را تهدید به انتشار عمومی این عکس ها در ازای درخواست های غیر اخلاقی اش نموده است. لذا خواهشمند است جهت حفظ حیثیت شخصی و خانوادگی بنده در اسرع وقت ایشان را جلب و قرار مجرمیت شان را صادر نمایید.
وکیل کیفری گروه وکلای کیفری ژیوار
با توجه به اهمیت روند رسیدگی به پرونده های کیفری که برای مرتکبین آن در قانون مجازات تعیین شده است، بهتر است قبل از هر اقدام در دفاع از خود در دعاوی کیفری از مشاوره و وکالت وکیل کیفری بهره مند شوید تا در وقت و هزینه صرفه جویی شود و حق و حقوق شخص ضایع نشود.
سؤالات و مشکلات حقوقی درمورد پرونده های کیفری را در تمام ساعات شبانه روز حتی ایام تعطیل با وکیل کیفری مربوط به وکلای کیفری ژیوار مطرح نمایید تا در کوتاهترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشند.
جهت عضویت در کانال حقوقی کلیک کنید
سوالات حقوقی
1-آیا انگیزه در اخاذی مهم است؟
اخاذی تحت هر عنوانی باشد مثلا برای رفع نیازهای اقتصادی باشد، بازهم اگر در قالب جرائم دیگر قرار بگیرد، برای فرد خاطی مجازات پیشبینی شده است.
2- آیا اخاذی با تهیه فیلم غیر اخلاقی دو جرم محسوب می شود؟
تهیه فیلم های غیراخلاقی از اشخاص و تهدید به افشای آن یکی از راههای اخاذی می باشد، اگرفردی با تهیه فیلم غیر اخلاقی اقدام به اخاذی کند باید عمل وی را دو جرم و تعدد مادی از نوع مختلف تلقی کرد که در این حالت بر طبق قانون مجازات اسلامی مصوب 70 در ماده 47 خود به اعمال هر دو نوع مجازات اشاره داشته است.
3-جرم زورگیری یا اخاذی چیست؟
زورگیری یا اخاذی جرمی است که در آن تقاضای مال، وجه، انجام کار و یا عدم انجام کار شده است. جهت دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص مقاله را مطالعه فرمایید.
4-حدود شش ماه پیش یک نفر به جرم اخاذی علیه بنده شکایت نموده است لازم به ذکر است که شکایت خود را پس گرفته بدون انکه بنده سراغ وی بروم الان قاضی پرونده میگه حتما دوباره باید بیاد دادگاه درسته شکایت و پس گرفته اما باید بیاد به نظرتون هدف قاضی چیه؟
احتمالا شاکی در دادگاه گذشت نکرده و یا این که در جهت روشن شدن نحوه ارتکاب بزه دادگاه قصد دارد از شاکی سئوالاتی را بنماید و چون جرم قابل گذشت نیست بنابراین ولو قبلا وی شکایت خود را مسترد کرده باشد مانع از احضار مجدد وی به دادگاه نیست.
لینک مقاله را به اشتراک بگذارید:
www.jivarlaw.com
اگر یه فرد در مجازی که هیچ مشخصات دقیق و درستی ازش نداشتیم شروع کرد به اخاذی ازمون اون موقع باید چیکار کنیم
با سلام؛ از طریق دفاتر خدمات قضایی شکایت خود را به دادسرای جرایم رایانه ای ارسال کنید.